Domov News Slováci sa zbavujú áut, na predaj ich je najviac za posledných 5...

Slováci sa zbavujú áut, na predaj ich je najviac za posledných 5 rokov

Foto: AAA Auto

V marci bolo v slovenskej inzercii rekordných 65-tisíc áut. Ceny v priemere klesli o takmer 500 eur, dramaticky padajú ceny použitých elektromobilov.

Tuzemský trh s ojazdenými automobilmi v tomto roku výrazne rastie, a to v medzimesačnom aj v medziročnom porovnaní. Zatiaľ čo vo februári pribudlo v slovenskej inzercii medziročne takmer 14 % ponúkaných áut, tak toto číslo v marci ešte stúplo, a to na celkom 65 232 inzerovaných vozidiel. To je s prehľadom najviac ponúkaných áut za posledných päť rokov, čo dokazuje masívne oživenie sekundárneho trhu. Vyplýva to z analýzy pripravenej expertmi AAA AUTO, najväčšieho predajcu ojazdených vozidiel na Slovensku.

„Rekordné predaje hlásia už tretí mesiac v rade aj naše autocentrá v sieti AAA AUTO a Mototechna. Dá sa povedať, že zažívame predajne najúspešnejší rok v tridsaťdvaročnej histórii našej spoločnosti. Ľudia skrátka po rokoch pandemického a postpandemického pôstu túžia po zaobstaraní si modernejšieho auta,“ hovorí Petr Vaněček, co-CEO (spoločný generálny riaditeľ) AURES Holdings, prevádzkovateľa AAA AUTO a Mototechny.

Foto: AAA Auto
Najširší výber je spomedzi SUV

Čo sa týka skladby pohonov ponúkaných áut v slovenskej inzercii, podiel benzínových a naftových vozidiel sa mení len minimálne. Pri typoch karosérií vedú vozidlá SUV (24 % ponuky), tesne nasledované kombíkmi (17 %), na treťom mieste sú s 8 percentami klasické hatchbacky, 5 percent predstavujú sedany. Kedysi tak populárne rodinné veľkopriestorové MPV sa umiestnili na štvrtom mieste so 4,8 percentami. „Potvrdzuje sa tak trend, že Slováci stále zostávajú obľúbencami hlavne SUV a kombi karosérií, pričom na prvom mieste uprednostňujú praktickosť,“ dodáva Petr Vaněček.

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Najčastejšie ponúkaným modelom v mesiaci marec bola Škoda Octavia, na druhej priečke Volkswagen Passat, nasledovaný Volkswagenom Golf. Na štvrtom mieste sa umiestnila Škoda Fabia, piate miesto patrí taktiež Škodovke s modelom Superb. Potom nasledujú modely BMW 3, Audi A4, Audi A6 a BMW 5. Desiatku uzatvára nemecký Volkswagen Tiguan.

Cena jazdených elektromobilov padá

Mierny nárast v ponuke slovenskej inzercie zaznamenali aj elektromobily (o 8,4 %) a hybridy (o 4,8 %). Zaujímavý posun ale nastal v ich cenách – elektromobily medzimesačne zlacneli takmer o 6 500 eur, z 36 545 eur na 30 100 eur, pritom majú stále približne rovnaký nájazd (medián najazdených kilometrov 31-tisíc vs. 39-tisíc km) a sú rovnako staré (3,1 roka).

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôžka

Pri hybridoch nie je medzimesačný nárast ponuky tak výrazný – o 55 kusov, no mediánová cena klesla o dvesto eur, a to na 25 990 eur. Nájazd aj vek hybridných vozidiel zostal prakticky bez zmeny (45-tisíc km, 3,1 roka). „Ľudia pri tomto type vozidiel oceňujú možnosť úspornej jazdy na elektrinu a zároveň de facto neobmedzený dojazd na klasické palivá. Technika hybridných systémov je navyše veľmi spoľahlivá. Záujem o hybridy je veľký aj preto, že automobilky už dlhšiu dobu avizujú, že kvôli výrobným nákladom – v jednom aute sú vlastne dve odlišné technológie pohonu – prestanú tento typ vozidiel vyrábať a nahradia ich čistými elektromobilmi,“ dodáva Petr Vaněček.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.3 / 5. Počet hodnotení 59

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokIkonický Indian Scout prichádza v novej generácii
Nasledujúci článokTOP turistické miesta Bosny a Hercegoviny (I. časť)