Domov News Nastal zlom, Škodu Octaviu čaká ďalšia zásadná zmena

Nastal zlom, Škodu Octaviu čaká ďalšia zásadná zmena

Foto: Škoda

Škoda Auto spustila vo svojom hlavnom závode v Mladej Boleslavi sériovú výrobu modernizovaného modelu Octavia. Modernizovaná štvrtá generácia sa okrem iných vylepšení môže pochváliť prepracovanou maskou chladiča, novými svetlometmi Matrix-LED druhej generácie a hlasovou asistentkou Laura s integrovaným chatbotom ChatGPT. O niekoľko mesiacov sa však jej výroba presunie do Kvasín, čím sa v Mladej Boleslavi vytvoria ďalšie výrobné kapacity.

Model Octavia, ktorého výroba začala v závode v Mladej Boleslavi, ponúka na výber zo štyroch benzínových a dvoch naftových motorov, ale súčasne ponúka aj mild-hybridnú verziu. V druhej polovici roku plánuje Škoda Auto výrobu Octavie presunúť do Kvasín. Týmto strategickým krokom sa v Kvasinách navýši kapacita pre vozidlá Octavia a zároveň sa v mladoboleslavskom závode uvoľní priestor na výrobu modelov Enyaq, Enyaq Coupé a Elroq.

Octavia Škode pomohla urobiť významný posun vpred a rýchlo sa stala najpredávanejším modelom značky. V súčasnosti vedie rebríčky predajnosti v siedmich európskych krajinách vrátane Českej republiky, Rakúska a Slovenska. Prevedenie Octavia Combi sa stalo najobľúbenejším variantom v Českej republike, Taliansku, Švajčiarsku a v ďalších 11 krajinách.

Škoda Octavia kombi
Foto: Škoda
Zmeny, ktoré potešia

Exteriér najnovšej verzie modelu Octavia zaujme eleganciou a dynamickejším vzhľadom. Funkčnosť a štýl sa tu spájajú aj v podobe voliteľných svetlometov Matrix-LED druhej generácie. V interiéri si zákazníci môžu vybrať zo štyroch výbavových stupňov a deviatich rôznych prevedení, pričom pri všetkých sa používajú ekologické suroviny, ako sú recyklované textílie a udržateľne spracovaná koža. V duchu prístupu Simply Clever sú z recyklovaných materiálov vyrobené aj praktické prvky ako napríklad škrabka na ľad umiestnená vo veku palivovej nádrže alebo dáždniky v predných dverách.

Palubný infotainment je teraz štandardne vybavený 10-palcovým displejom. Zážitok z jazdy umocňuje aj hlasová asistentka Laura, ktorá vďaka sériovo integrovanému chatbotu ChatGPT na báze umelej inteligencie výrazne rozširuje možnosti hlasového ovládania. Okrem toho je vozidlo vybavené viacerými pokročilými asistenčnými systémami, ako sú napríklad antikolízny asistent, asistent pri odbočovaní a varovanie pri vystupovaní z vozidla.

Škoda Octavia interiér
Foto: Škoda
First Edition

Na Slovensku sa modernizovaná Octavia začala predávať vo verzii First Edition, ktorá je určená výhradne pre náš trh. V tejto výbave sú štandardom 17-palcové disky kolies Mensa, interiér s látkovým poťahom Loft či 8 airbagov. Medzi bezpečnostnými prvkami nechýba asistent udržiavania v jazdnom pruhu, asistent rozjazdu do kopca a Front Assist. Zahrnuté sú tu aj predné i zadné LED svetlá a svetelný i dažďový senzor. V interiéri poteší 10-palcový displej infotainmentu s ôsmymi reproduktormi a smartlinkom. Samozrejmosťou sú parkovacie senzory s cúvacou kamerou. Z nekončiaceho zoznamu prvkov výbavy stojí za zmienku ešte predĺžená záruka na 5 rokov/100 000 km. To všetko na vás čaká už za 25 990, respektíve 27 490 eur vo verzii Combi.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.9 / 5. Počet hodnotení 42

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMOTO TEST Honda Africa Twin – do sezóny 2024 v novom šate
Nasledujúci článokEšte u nás nejazdí ani jeden kus, no už teraz je toto SUV lacnejšie o tisíce eur