Domov News Sériové MINI Aceman oficiálne: pohon, dojazd, FOTO + VIDEO

Sériové MINI Aceman oficiálne: pohon, dojazd, FOTO + VIDEO

MINI Aceman
Foto: MINI

MINI oslavuje premiéru prvého crossoveru v segmente prémiových malých vozidiel, ktorý prináša nový pohľad na kreatívne využitie priestoru. Aceman kombinuje kompaktné vonkajšie rozmery s čo najväčším priestorom pre cestujúcich a s plne elektrickým pohonom.

Okrúhly OLED displej s inovatívnymi technológiami výrazne zvyšuje kvalitu interiéru. Centrálna prístrojová doska s priemerom 240 mm sa vyznačuje plochým dizajnom a kvalitným skleneným povrchom. Operačný systém MINI Operating System 9 umožňuje ovládanie všetkých jazdných funkcií dotykom alebo hlasom. Jednotka MINI Interaction Unit sa ovláda podobne ako smartfón. Všetky údaje o vozidle sa zobrazujú v minimalistickom grafickom štýle, pričom rýchlosť a stav batérie sa výrazne zobrazujú v hornej časti displeja priamo v zornom poli vodiča.

MINI Aceman
Foto: MINI
MINI Experience Modes

Režimy MINI Experience Modes obohacujú interiér o nové užívateľské zážitky. Dve projektorové jednotky vyžarujú na palubnú dosku špeciálnu svetelnú grafiku s rôznymi vzormi a farbami. Farebné schémy svetelných vzorov a okolité osvetlenie v celom interiéri sa prispôsobujú v závislosti od zvoleného režimu.

Medzi ôsmimi dostupnými režimami ponúka režim Personal Mode inovatívne možnosti prispôsobenia kokpitu. V tomto režime si možno cez aplikáciu MINI nahrať vlastný obrázok zo smartfónu a nastaviť si ho ako pozadie displeja. Digitálny nástroj na výber farieb potom identifikuje dominantné farby fotografie a premietne ich na textilné povrchy prístrojovej dosky. Následne sa tomu prispôsobí aj ambientné osvetlenie pod palubnou doskou a vo vonkajších spätných zrkadlách.

MINI Aceman
Foto: MINI

Najdôležitejšie jazdné funkcie (parkovacia brzda, volič prevodovky, tlačidlo štart/stop, prepínanie zážitkového režimu, ovládanie hlasitosti) sú v MINI Aceman priamo dostupné prostredníctvom piatich individuálne navrhnutých prepínačov. To znamená, že netreba žiadny ďalší volič prevodovky, čo vytvára priestor pre praktické a priestranné úložné možnosti v stredovej konzole. Okrem držiakov na poháre sa tu nachádza aj prídavná priehradka na bezdrôtové nabíjanie smartfónov.

Foto: MINI
Výbava

Inteligentný osobný asistent sa prostredníctvom dialógu neustále učí a na opakovaných trasách dokáže vykonávať každodenné úlohy. Napríklad na základe geografických údajov dokáže vozidlo identifikovať vjazd na poschodové parkovisko a automaticky otvoriť okno. To znamená, že jednotlivé zvyky možno zvládnuť pohodlnejšie.

Vďaka dvanástim ultrazvukovým senzorom a štyrom kamerám Surround View dokáže MINI Aceman presnejšie identifikovať voľné parkovacie miesta a automaticky spustiť parkovacie manévre v obmedzených priestoroch, zatiaľ čo nová funkcia diaľkového parkovania Remote Parking voliteľného parkovacieho asistenta Parking Assistant Pro umožňuje vozidlu zaparkovať pomocou smartfónu. Táto funkcia dovolí modelu MINI Aceman automaticky vyjsť z parkovacieho miesta.

Foto: MINI

Vylepšenia v oblasti MINI Connected umožňujú kedykoľvek flexibilne aktivovať dodatočné jazdné funkcie, vrátane voliteľnej funkcie rozšírenej reality, ktorá dokáže realisticky a napríklad v trojrozmernom zobrazení vizualizovať komplikované situácie pri odbočovaní. V spojení s voliteľne dostupným balíkom MINI Connected poskytuje digitálny obchod MINI Connected Store prístup k neustále sa vyvíjajúcej škále praktických a zábavných aplikácií, a to aj v oblasti hier, hudby a streamovania videa. Nová aplikácia AirConsole ponúka zábavnú formu hrania v aute pre všetkých pasažierov, pričom premení smartfón používateľa na ovládač hier na OLED displeji.

Foto: MINI
Pohon

MINI Aceman je k dispozícii výhradne s plne elektrickým pohonom. Pri uvedení na trh bude nové MINI Aceman dostupné vo verziách MINI Aceman E a Aceman SE. Elektromotor verzie MINI Aceman E s výkonom 135 kW (184 k) generuje krútiaci moment 290 Nm, vďaka čomu vozidlo zrýchli z pokoja na 100 km/h za 7,9 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 160 km/h. S výkonom 160 kW (218 k) generuje model MINI Aceman SE krútiaci moment 330 Nm, vďaka čomu vozidlo zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,1 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 170 km/h.* S kapacitou 42,5 kWh dosahuje batéria modelu MINI Aceman E v testovacom cykle WLTP dojazd 310 kilometrov. Batéria verzie Aceman SE ponúka kapacitu 54,2 kWh, vďaka čomu poskytuje dojazd 406 kilometrov podľa WLTP.

Foto: MINI

Batériu je možné nabíjať striedavým prúdom s výkonom 11 kW. MINI Aceman E umožňuje rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom 75 kW a Aceman SE s výkonom do 95 kW. Na rýchlonabíjacej stanici to znamená nabitie batérie z 10 na 80 percent za menej ako 30 minút. Po aktivovaní navigácie možno vysokonapäťovú batériu vopred nastaviť na ideálnu teplotu pre efektívne nabíjanie v závislosti od aktuálnych poveternostných podmienok. To výrazne skracuje čas nabíjania, najmä pri nízkych vonkajších teplotách.

The First-Ever All-Electric MINI Aceman – Everything You Need To Know

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
Predchádzajúci článokVeľké prekvapenie: Toto je nečakaný víťaz ankety Auto Roka Slovensko 2024

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here