Domov News Modrý Skyline R34 Paula Walkera z Rýchlo a zbesilo ide do dražby

Modrý Skyline R34 Paula Walkera z Rýchlo a zbesilo ide do dražby

Jeden z najznámejších automobilov filmovej série Rýchlo a zbesilo, modrý Nissan Skyline R34, ktorý riadil Paul Walker v štvrtom pokračovaní, sa koncom apríla ocitne v dražbe.

Vo filme Rýchlo a zbesilo 4 Paul Walker alias Brian O’Connor brázdil cesty Dominikanskej republiky po boku svojho parťáka Vina Diesela alias Dominica Toretta. Vo filme Brian O’Connor ako agent FBI prechádza databázou zabavených športiakov a vyberie si z nich tri – biely Skyline R34 (v skutočnosti Walkerovo vlastné auto), červenú R35 (auto patriace Darylovi Alisonovi zo spoločnosti Kazio) a túto modrú R34, s ktorou nastúpi do pouličných pretekov, aby dokázal chytiť drogového bossa Artura Bragu. V pretekoch síce vyhrá Toretto, ale Bragovu priazeň si získa aj O’Connor, vďaka čomu sú obaja najatí k pašovaniu drog, po čom nakoniec ich autá skončia v plameňoch. Na tieto filmové zábery však boli použité iba repliky. Originálny Nissan Skyline R34 s pravostranným riadením tak teraz za poriadny balík peňazí môže urobiť radosť niekomu novému.

Nissan Skyline R34 GTR
Nissan Skyline R34 má nepochybne povesť rešpektovanej modernej klasiky a takpovediac ide o japonský národný poklad. Filmové auto sa teraz objaví v dražbe spoločnosti Bonhams, ktorá sa začne v Bruseli 28. apríla. Nissan Skyline R34 GTR, je športový automobil, ktorý sa vyrábal v rokoch 1999 až 2002. Výrazná silueta R34 odlišuje Skyline od jeho vtedajších súperov, akými boli Honda NSX, Toyota Supra alebo Mazda RX7. Dizajn automobilu je považovaný za nadčasový. Štandardný model R34, poháňaný motorom RB26, teda 2,6litrovým radovým šesťvalcom s dvoma turbodúchadlami, poskytoval výkon 276 koní, disponoval pohonom všetkých kolies a šesťstupňovou prevodovkou Getrag.

 

Tento konkrétny kúsok je skonštruovaný v roku 2002 ako R34 GTR druhej generácie, zaznamenaný v registri GTR pod číslom podvozkuBNR34400109“, lakovaný modrou farbou TV2 Bayside Blue, pričom bol upravený na osobnú špecifikáciu hereckej legendy Paula Walkera. Vo filme sa používa hneď niekoľko vozidiel, ktoré predstavujú tento konkrétny kúsok, ale všetky okrem neho to boli prezlečené kaskadérske autá. V skutočnosti išlo o modely Skyline GTT bez turba a s pohonom zadných kolies pre ľahšie driftovanie v akčných dynamických scénach. Okrem GT-T a explodujúceho auta bolo použité ešte jedno auto (karoséria namontovaná na prívese na účely natáčania). Vozidlo v dražbe postavené podľa preferencií Paula Walkera je tak skutočne jediné originálne R34 GTR, ktoré sa vo filme objavuje.
Skyline R34
Úpravy podľa Walkera
A aké teda že má vozidlo úpravy na prianie Paula Walkera? Hovoríme o medzichladiči Turbonetics, bezpečnostnom ráme, brzdách Rotora, výfukovom systéme a nárazníkoch Nismo, odstranených zadných sedačkách, inštalácii pretekárskych sedadiel OMP, titánovej vzpere v motorovom priestore a zvýšenom plniacom tlaku pre výkon 550 koní. Auto bolo zakúpené v Japonsku a privezené do USA bez motora spoločnosťou Kaizo Industries. Spoločnosť Kaizo Industries dovážala rôzne modely GTR ako tzv. stavebnice a pracovala na tom, aby spĺňali štandardy amerického ministerstva dopravy so zosilnenými držiakmi bezpečnostných pásov a zosilnenými krytmi karosérie. Po príchode do USA a registrácii bolo auto upravené podľa požiadaviek Paula Walkera. Walker, ktorý tragicky zahynul pri dopravnej nehode v roku 2013. Vo filme je zobrazený digitálny displej mapujúci trasu pouličných pretekov. Na Walkerovu žiadosť bol do interiéru vozidla pridaný veľký monitor na palubnej doske, ktorý stojí takmer 8 500 libier.
Skyline R34
Sedadlo vodiča zostalo pevne uložené v polohe, ktorú naposledy použil Paul Walker počas natáčania filmu a odvtedy sa nepohlo. Po skončení natáčania bolo vozidlo zabavené americkými pohraničnými silami a bolo podrobené zložitej právnej bitke kvôli tomu, že vzniklo ako zmontované vozidlo a skutočnosti, že R34 GTR nebolo nikdy oficiálne dovážané do USA. V roku 2012 bolo vozidlo legálne vyvezené do Nemecka, a tu zotrvalo až doteraz. O jeho živote v Japonsku nie je známe nič, takže počet najazdených kilometrov nie je možné úplne potvrdiť. Auto sa v posledných rokoch používalo veľmi málo a bolo populárnym exponátom v Munich Motorworld. Teraz pre vyvoleného nadšenca predstavuje príležitosť vlastniť skutočný kus filmovej a automobilovej histórie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBonhams
Predchádzajúci článokHráči, na tieto pretekárske hry sa môžeme tešiť už tento rok
Nasledujúci článokMercedes EQG dostane revolučnú technológiu