Domov News Škoda Fabia RS je pocta majstrovskému modelu S2000

Škoda Fabia RS je pocta majstrovskému modelu S2000

Zdroj: skodahome.cz

Táto Fabia RS vznikla ako pocta k úspechu, ktorý dosiahla Škoda Motorsport v šampionáte IRC. Pamätáte si na Fabiu RS v edícii S2000? Celkovo sa vyrobilo iba veľmi málo kusov, presné čísla ukazujú na iba 200 exemplárov. A práve zopár z nich si hľadá svojich nových majiteľov.

Modely Škoda RS sú častokrát inšpirované automobilmi, ktoré v rámci Škoda Motorsport získavali úspechy na rozličných pretekoch. Aj práve vďaka motoršportovým úspechom prišla na svet ešte v novembri 2010 limitovaná edícia modelu Fabia RS. Tento model dostal názov Fabia RS Edition S2000 a vznikol na počesť triumfu českej značky v šampionáte IRC – Intercontinental Rally Challenge.

Iba minimálne dizajnové zmeny

Tento unikátny model sa líšil od klasickej Fabie RS najmä dizajnovo. Patril sem zelený lak s názvom Rally Green, nesmela chýbať strecha v bielej farbe a rovnako biele boli aj zliatinové disky kolies. O spojitosť s rally špeciálom sa starali špeciálne polepy pripomínajúce model Fabia S2000. Pod kapotu sa dostal však iba 1,4-litrový benzínový motor, ktorý preplňovalo turbo a kompresor. Maximálny výkon sa zastavil na hodnote 132 kW. Krútiaci moment dosahoval 250 Nm.

Motor tejto Fabie sa dodával výhradne v spojení so sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Ak vás zaujíma čas zrýchlenia z 0 na 100 km/h, presne nameraný čas sa zastavil na hranici 7,3 sekundy. Maximálna rýchlosť dosahovala slušných 224 km/h. Aktuálne sa zopár takýchto kúskov dá aj kúpiť hlavne v českej inzercii, zaujímavé však je, že aj napriek limitovanému počtu kusov sa hodnota pohybuje zhruba na úrovni okolo 10 tisíc eur.

Získa historickú hodnotu?

Na takto limitovaný kúsok sa cenová hranica nedrží nejak vysoko. Treba však uznať, že takýchto kúskov a zrovna v tejto edícii na predaj veľa nie je. Otázne zostáva, či má takýto model potenciál budúcej historickej hodnoty. Predsa len ide o Fabiu, ktorých na slovenských cestách stretávame požehnane. Čas ukáže, či hodnota takýchto modelov narastie alebo ešte klesne. Nič to však nemení na tom, že Škoda Fabia S2000 si zaslúžila takúto poctu v podobe limitovanej verzie RS Edition S2000.

Zdroj: skodahome.cz

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTakto sa plnia podmienky na dotácie. Tisícky elektromobilov hnijú na parkoviskách
Nasledujúci článokVeľa vodičov robí túto chybu. Ako správne (ne)používať BUS pruh?