Domov News Záchrana pre spaľovacie motory? Toto biopalivo produkuje o 85 % menej emisií...

Záchrana pre spaľovacie motory? Toto biopalivo produkuje o 85 % menej emisií ako benzín

Bentley biopalivo

Bentley úspešne absolvovalo víkend v Goodwoode len pomocou biopaliva. Ich modely ani nepotrebovali dodatočné úpravy agregátov. Dokáže nahradiť klasický benzín?

V dobe, ktorá sa vyznačuje rastúcimi obavami o životné prostredie, sa Bentley pripojilo k rastúcemu zoznamu spoločností, ktoré skúmajú udržateľné alternatívy palív. Automobilka sa zúčastnila na tohtoročnom Festivale rýchlosti v Goodwoode až so šiestimi vozidlami, ktoré dokopy úspešne absolvovali 32 jázd. Všetky však jazdili len na biopalivo.

Nižšie emisie, žiadne úpravy motora

Jedným z najpozoruhodnejších aspektov iniciatívy značky Bentley v oblasti biopalív je ich bezproblémová integrácia s už existujúcimi motormi. Ich biopalivo je tak priamou náhradou bežného benzínu, čo znamená, že na jeho použitie nie sú potrebné žiadne úpravy motora. Platí to pre všetky vozidlá Bentley, dokonca aj pre ich najstarší zachovaný model EXP2 z roku 1920. Automobilka tak hrdo hlási, že každé auto, ktoré kedy vyrobila, bude fungovať na biopalivo rovnako dobre ako na bežný benzín, pričom sa výrazne znížia emisie uhlíka. Podľa odhadov Bentley dokáže ich stopercentne obnoviteľné biopalivo znížiť vplyv CO2 až o 85 % v porovnaní s tradičným benzínom.

Bentley biopalivo

Z čoho sa skladá?

Biopalivo druhej generácie značky Bentley sa vyrába z odpadových produktov z poľnohospodárstva, lesníctva a potravinárskeho priemyslu. Tieto vedľajšie produkty prechádzajú dôkladným procesom fermentácie, následkom čoho vzniká etanol. Ten sa následne procesom dehydratácie premení na etylén, ktorý sa oligomerizáciou premení na náhradu benzínu. Oligomerizácia je chemický proces premeny monomérov na makromolekulárne komplexy s konečným stupňom polymerizácie. Inými slovami, táto inovatívna technológia umožňuje spájanie krátkych uhľovodíkových molekúl na dlhšie, energeticky hustejšie molekuly.

Bentley biopalivo

Hoci má Bentley ambiciózne plány stať sa do konca desaťročia plne elektrickou značkou, uvedomuje si dôležitosť poskytovania udržateľného riešenia pre svoje existujúce autá. Približne 84 % všetkých vozidiel Bentley, ktoré boli kedy vyrobené, je stále na cestách. Biopalivo by tak mohlo ponúknuť ekologickejšiu alternatívu na udržanie týchto klasických automobilov v prevádzke aj v budúcnosti. Na podporu tohto úsilia automobilka nainštalovala vo svojej továrni v Crewe nádrž na biopalivo s objemom 1 200 litrov, ktorá bude slúžiť pre jej vozový park Heritage a novinárske vozidlá.

Mnohí výrobcovia v súčasnosti vo veľkom investujú do batériových elektrických vozidiel (BEV), ale skúmajú aj iné ekologické alternatívy, ako sú napríklad aj syntetické palivá. Spoločnosti ako Porsche či Stellantis aktívne pracujú na vývoji týchto palív, pričom Nemci už dokonca spustili aj výrobu vlastného e-paliva. Európska únia navyše tiež prejavila otvorenosť voči vozidlám poháňaným týmto druhom palív a potenciálne otvorila dvere na predaj áut so spaľovacím motorom aj po roku 2035.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 14

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHongqi L5 v druhej generácii chce konkurovať najlepším
Nasledujúci článokMansory sa polepšilo. Pre Mercedes S580 Long predstavuje decentnú úpravu