Domov News Veľká cena Slovenskej republiky na Slovakiaringu bola horúca a vzrušujúca

Veľká cena Slovenskej republiky na Slovakiaringu bola horúca a vzrušujúca

14. ročník najväčších automobilových pretekov na Slovensku OMV MAXXMOTION VEĽKÁ CENA SR (18.-20.8) patril dozaista k tým najhorúcejším. Nebolo to len dianím na dráhe, ale aj naozaj samotným subtropickým počasím, ktoré počas víkendu panovalo a dokonale preverilo ako autá, tak aj ich jazdcov.

Do pretekov viacerých šampionátov Európy sa prihlásilo celkovo 130 vozidiel a tímov. O cenné body sa tak súperilo v rámci Stredoeurópskej trofeje FIA (FIA CEZ) v šprintoch aj vo vytrvalosti, ďalej národných okruhových šampionátov Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, Rakúska a Poľska. Pohárové seriály doplnil Fiat Abarth Cup, Renault Clio Cup a Mazda MX-5 Cup.

Veľká cena Slovenskej republiky

Naši sa nestratili

V šprintových pretekoch Divízie 5 si podelili víťazstvá prototypy Ligier LMP3. V sobotu skončil český pretekár Dan Skočdopole pred Mirom Konôpkom, v nedeľu si poradie vymenili po penalizácii českého jazdca za uliaty štart. Vo vytrvalostných pretekoch v sobotu večer skončil prvý Miro Konôpka z tímu ARC Bratislava po tvrdom súboji, pri ktorom došlo aj ku kontaktu.

Veľká cena Slovenskej republiky

Zaujímavé preteky sme videli aj v triede GT3. V sobotu získal pekné víťazstvo Slovák Zdeno Mikuláško na Lamborghini Huracán GT3 tímu ARC Bratislava pred Filipom Salaquardom na Audi R8 a naším Štefanom Rosinom na BMW M4 GT3 tímu Trevor Racing. V nedeľu štartoval v tomto aute fínsky továrenský jazdec BMW Jesse Krohn, víťaz 24h Daytona z roku 2020. Zdeno Mikuláško ho za sebou dokázal udržať až do posledných minút, keď na trať vyšiel Safety car. Preteky tak vyhral Poliak Korzeniowski pred Mikuláškom a Krohnom.

Vo vytrvalostných pretekoch zvíťazil v triede GT3 práve spomínaný Jesse Krohn v slovenskom tíme Trevor Racing na BMW M4 GT3. Na peknom treťom mieste v triede TC-3500 skončila dvojica Maťo Homola –Viktor Mráz na Hyundai i30N.

Pekné súboje počas oboch šprintových pretekov predvádzali súrodenci Sikhartovci v MX-5 Cupe 2,0. V sobotu vyhral Simon pred Matejom, tretí bol Rudolf Beňo. V nedeľu si menili pozície prakticky v každom kole, no napokon zvíťazil Matej Sikhart o 97 tisícin sekundy pred Simonom. V MX-5 Cupe 1,6 bral dva poháre za triumf Tomáš Kameništiak, ktorý po oba dni vyhral pred Tomášom Kazárkom a Markom Kazárkom.

Veľká cena Slovenskej republiky

V Clio Cupe v rámci ESET Cup Series išiel skvele Adam Konôpka z ARC Bratislava. V sobotu skončil na 3. mieste za už istým šampiónom Martinom Kadelčíkom a Nemcom Michaelom Hulmom. V nedeľu nestačil už len na Kadlečíka, Hulma zdolal po peknom súboji. V slovenskom hodnotení skončil druhý Ondrej Fekete a tretí Radoslav Obrtal.

Stíhačka aj Tatry

Diane na dráhe dopĺňal počas celého víkendu bohatý sprievodný program v celom areáli. Najväčším lákadlom pre prítomných divákov bola určite letecká show jednoprúdovej podzvukovej stíhačky L29 Delfín, ktorá odštartovala najsilnejšie a najpočetnejšie štartové pole týchto divízii doteraz (D4/D5). Pozornosti sa tešili aj dve originálne Dakarské TATRY Kazarka tímu, ktoré sa predviedli počas spanilej jazdy po okruhu, na deti zase čakalo množstvo atrakcií v detskej zóne.

Najbližším oficiálnym podujatím na okruhu SLOVAKIA RING budú Majstrovstvá zóny strednej Európy v Rallycrosse (7.-8.10), predchádzať im ešte bude tradičné podujatie Powerfest (1.9).

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJazdiť po poli nie je dobrý nápad. Youtuberovi zhorelo Ferrari aj camera car
Nasledujúci článokAuto za cenu 200 bytov. Rolls-Royce ho vyvíja pre 4 klientov