Domov News Dokonalá obytná dodávka? Ford predstavuje Transit Custom Nugget

Dokonalá obytná dodávka? Ford predstavuje Transit Custom Nugget

Ford predstavuje novú verziu svojej dodávky Transit Custom s názvom Nugget. Prvý raz bude táto obytná dodávka k dispozícii s plug-in hybridným pohonom.

Obytná dodávka Transit Custom Nugget bola vyvinutá v spolupráci s popredným výrobcom obytných automobilov Westfalia a vyznačuje sa viaczónovým usporiadaním interiéru. Nugget novej generácie využíva novú platformu vozidiel Ford, ktorú značka uviedla na trh tento rok pre modely Transit a Tourneo Custo. V obytnom priestore budú mať zákazníci k dispozícii kvalitnejšie povrchové úpravy, vylepšené funkcie a výkon vďaka užitočnej voliteľnej solárnej streche.

Cieľom modelu Nugget je pomáhať majiteľom objavovať nové miesta – a vďaka mimoriadnemu komfortu, konektivite a možnosti pohonu PHEV, ktorý ponúka nový model, dokáže zájsť ďalej než doposiaľ. Zákazníci nám hovoria, že svoj Nugget používajú ako rodinné vozidlo, na odvoz priateľov a bicyklov k najbližšej výletnej trase, alebo ako vzrušujúcejší plán na dôchodok, a tak sme náš najnovší Nugget navrhli tak, aby toto všetko dokázal,“ uviedol Hans Schep, generálny riaditeľ spoločnosti Ford Pro pre Európu.

Transit Custom Nugget

Zdroj inšpirácie v Tourneo Custom

Ford Transit Custom Nugget najnovšej generácie sa bude uvádzať na trh postupne, počnúc sériou Nugget Titanium s výklopnou strechou a motorom EcoBlue s výkonom 170 koní v spojení s osemstupňovou automatickou prevodovkou, ktorý bude možné objednávať u predajcov Ford  v októbri 2023 s dodaním na jar 2024. Ďalšie modely, vrátane možnosti pohonu PHEV, sa budú uvádzať na trh v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov.

Výlety na cestách často znamenajú dlhé dni jazdy a stovky kilometrov v aute. Ford Nugget novej generácie preto využíva vylepšené technológie. Ford do veľkej miery čerpal z dizajnu kabíny modelu Tourneo Custom, do ktorého zabudoval vysokú úroveň remeselného spracovania a kvality materiálov, aby významne zvýšila komfort cestujúcich.

Transit Custom Nugget

Prvý raz aj s plug-in hybridným pohonom

Jednoduchý pohyb po kabíne je už teraz pre mnohých majiteľov modelu Nugget kľúčovým dôvodom, „prečo ho kúpiť“. Nový dizajn palubnej dosky a rovná podlaha uľahčujú prístup cez kabínu a presun od oboch predných sedadiel do obytného priestoru, pričom airbag spolujazdca umiestnený v streche prispieva k optimalizácii usporiadania palubnej dosky. Nižšia podlaha a integrovaný bočný schodík uľahčujú nakladanie alebo nastupovanie a vystupovanie, čomu napomáhajú aj bočné posuvné dvere a otvory zadných dverí batožinového priestoru.

Nugget využije aj plug-in hybridný pohon pozostávajúci z 2,5-litrového zážihového motora známeho z plug-in hybridného modelu Kuga, ktorý pracujuje v Atkinsonovom cykle. V kombinácii s akumulátorom s využiteľnou kapacitou 11,8 kWh a elektromotorom dosahuje kombinovaný výkon pohonnej sústavy 232 koní. Prepracovaný podvozok s nezávislým zavesením zadných kolies zlepšuje kultivovanosť jazdy a ovládateľnosť, pričom Ford ponúkne svojim zákazníkom aj možnosť pohonu všetkých kolies.

Transit Custom Nugget

Priestor vodiča

Kokpit je vybavený 13-palcovou dotykovou obrazovkou. Bezdrôtová integrácia telefónov prostredníctvom systémov Android Auto a Apple Carplay je súčasťou štandardnej výbavy. Osobitnú pozornosť venoval Ford tomu, aby sa nový Nugget bezpečne a ľahko riadil, a to aj pre vodičov, ktorí sú zvyknutí skôr na menšie vozidlá. Okrem polohy za volantom podobnej osobnému automobilu a voliteľnej novej osemstupňovej automatickej prevodovke, je model vybavený súpravou pokročilých asistenčných systémov.

Inteligentný adaptívny tempomat s funkciou centrovania vozidla v jazdnom pruhu pomáha znižovať únavu počas dlhej jazdy po diaľnici alebo v premávke s častým zastavovaním a rozbiehaním, zatiaľ čo brzdový asistent pri cúvaní a 360-stupňový kamerový systém pomáhajú vodičom pri manévrovaní v stiesnených priestoroch.

Transit Custom Nugget

Vylepšenie jedinečného konceptu obytného vozidla

Spoločnosti Ford a Westfalia v novom modeli výrazne zvýšili úroveň kvality a ergonomických prvkov, a úplne tak prepracovali obytný priestor okolo obľúbeného obytného usporiadania s oddelenými zónami na varenie, bývanie a spanie. Tento dizajn interiéru je zárukou, že aj pri rozložených dvoch manželských posteliach sa môžu výletníci voľne pohybovať po kabíne, variť či nastupovať a vystupovať z vozidla bez toho, aby si navzájom prekážali.

Priestor na sedenie sa po zaparkovaní sa dá ľahko premeniť na jedáleň a priestor na spanie. Okrem optimalizovaných úložných priestorov Ford pribalil aj tieto prvky výbavy – vyhrievané otočné kreslá pre vodiča a spolujazdca, trojmiestnu zadnú lavicu s voliteľnou funkciou vyhrievania či nové reproduktory audiosystému a konektory USB-C v štandardnej výbave pre cestujúcich na zadnej lavici.

Transit Custom Nugget

Optimalizovaná kuchyňa má usporiadanie v tvare písmena L. Zásuvková chladnička uľahčuje prístup k obsahu a je dostatočne veľká na zvislé uloženie fliaš. V kombinácii s novou integrovanou varnou doskou a drezom – teraz už so štandardne dodávanou teplou vodou – ponúka toto usporiadanie povrchov o 20 % viac vyhradeného priestoru na pracovnej doske. Západky so spomaleným zatváraním a vysúvacie úchyty chránia detské prsty a tlmia hluk počas jazdy.

Ďalšie praktické prvky

Nový Transit Custom Nugget sa v porovnaní s predchádzajúcim modelom vyznačuje aj ďalšími vylepšeniami. Patrí k nim napríklad výklopná časť matraca, vďaka ktorej sa zväčšil priestor nad hlavou v kuchyni, pričom horné lôžko je stále na svojom mieste, ako aj zadná lavica upevnená na koľajniciach s novými ovládacími prvkami, ktoré uľahčujú nastavenie jednou rukou. Vývod na teplú/studenú sprchu vzadu je súčasťou štandardnej výbavy, pričom za príplatok je možné dokúpiť stan na ochranu súkromia na zadných dverách. Zážitok z kempovania umocňujú aj úplne nové prvky, ako napríklad výklopná strecha s novou samoskladacou látkou, integrované odkladacie miesta pre vonkajší stôl a stoličky alebo praktické zatemňovacie rolety, ktoré nahradili doterajšie závesy v záujme zabezpečenia väčšieho súkromia a jednoduchšieho ovládania.

Solárna strecha pomáha napájať prvky v interiéri alebo dobíjať akumulátor pre voľný čas a v ideálnych poveternostných podmienkach dokáže generovať ešte viac energie, než využijú zabudované funkcie. Špecializovaná sedempalcová farebná dotyková obrazovka v obývacom priestore umožňuje jednoduchú kontrolu a ovládanie vyhrievania, hladiny vody, stavu nabitia akumulátora a osvetlenia vozidla. Medzi ďalšie nové funkcie patrí ovládanie LED osvetlenia interiéru vrátane prispôsobiteľného farebného náladového osvetlenia, funkcia sklonomeru na pomoc pri vyrovnávaní na nerovnom teréne a aplikácia s podporou Bluetooth, vďaka ktorej sa smartfón premení na diaľkové ovládanie funkcií kabíny.

All-New Ford Transit Custom Nugget Camper Van

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 44

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRovnaká kvalita vzduchu doma, ako aj na cestách
Nasledujúci článokVW spúšťa predpredaj ID.7, známa je prvá cena