Domov News Zabudnuté dieťa v aute? Mercedes vyvíja systém, ktorý zabráni tragédii

Zabudnuté dieťa v aute? Mercedes vyvíja systém, ktorý zabráni tragédii

Dieťa ponechané v aute vo vysokých horúčavách, či už vedome alebo zo zábudlivosti, nie je v letných mesiacoch ničím výnimočným na Slovensku ani v zahraničí. Niekedy majú tieto prípady tragický koniec. Mercedes vyvíja technológiu, ktorá by mala úmrtiam detí vo vozidle zabrániť.

Mercedes na autosalóne v Mníchove predstavil štúdiu budúceho modelu CLA. O tomto vozidle sme priniesli článok TU. Automobil však prezentoval aj unikátny systém, ktorý by mal zabrániť, aby dieťa ponechané vo vozidle na rozpálenom slnku zahynulo.

Pokročilý systém rozpoznávania prítomnosti osôb

Mercedes pracuje na vývoji systému rozpoznávania prítomnosti osôb (CPD) vo vozidle. Ten je navrhnutý tak, aby znížil riziko náhodného ponechania malých detí vo vozidle počas horúcich dní. Systém je založený na sieti viac ako 20 systémových rozhraní. Aktivácia systému nastáva, keď sa zistí prítomnosť dieťaťa vo vozidle na základe jeho charakteristického vzoru dýchania. Na to určené senzory sú také citlivé, že dokážu dokonca detegovať jemné dýchanie spiaceho novorodenca. Kamery zároveň dokážu zistiť prítomnosť dospelej osoby, napríklad na sedadle spolujazdca. Ak systém zistí, že dieťa je v zaparkovanom vozidle samo, upozorní vodiča hneď po vypnutí motora. Ak vodič vystúpi a zamkne vozidlo, spustí sa proces eskalácie. Systém odosiela správy do smartfónu v pravidelných intervaloch za predpokladu, že vozidlo a telefón sú prepojené s rovnakým účtom Mercedes me.

dieťa

Automatické spustenie klímy a kontaktovanie záchranných zložiek

Systém zároveň monitoruje aj teplotu v interiéri vozidla. Ak prekročí kritický bod, spustí sa proces opatrení: blikanie vonkajšieho osvetlenie vozidla bude sprevádzať signálny tón. Signál navrhnutý tak, aby prilákal okoloidúcich k vozidlu, sa líši od prenikavého zvuku typického pre poplašný systém. Súčasne sa spustí klimatizácia auta, aby znížila teplotu v interiéri na menej kritickú úroveň. V tomto okamihu sa varovné hlásenia odošlú aj na všetky telefóny prepojené s rovnakým účtom Mercedes me ako vozidlo. Poslednou fázou eskalácie je notifikácia SOS call centra Mercedes-Benz a upozornenie záchrannej služby.

Bezpečnosť je pre Mercedes najvyššou prioritou a dôraz kladie na prevenciu tragických nehôd, pričom systém, ktorý je ešte stále vo vývoji, je špeciálne nakonfigurovaný tak, aby sa zabránilo úmyselnému použitiu klimatizácie pri státí. Už čoskoro by sa však tento systém mal objaviť v sériovom vozidle. Ak zachráni čo i len jeden ľudský život, jeho vývoj určite mal zmysel.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokV testoch Euro NCAP pohoreli. Toto sú najmenej bezpečné autá na trhu
Nasledujúci článokMáte moderné auto? Výrobca pravdepodobne vie, kedy v ňom máte sex