Domov News BMW postaví v Bavorsku obrovskú baterkáreň

BMW postaví v Bavorsku obrovskú baterkáreň

Cez víkend sa v malej dedinke konalo referendum o povolení postaviť novú baterkáreň. Po víťazstve v referende má nový závod na batérie BMW na okraji Bavorského lesa zelenú. V budúcnosti sa tam bude každoročne vyrábať až 600 000 batérií pre elektromobily značky BMW.

Straßkirchen v okrese Straubing-Bogen má okolo 3 400 obyvateľov. Pokojný chod obce bol od februára tohto roka narušený po prevalení zámeru BMW postaviť na 105 hektároch poľnohospodárskej pôdy novú továreň na výrobu batérií pre elektromobily. S kapacitou až 600 000 kusov ročne mali byť novými batériami zásobované neďaleké závody BMW v Dingolfingu a Regensburgu, ako aj závod v Mníchove. Obyvatelia obce sa rozhodli v prospech stavby továrne. O téme informuje nemecký Auto Motor und Sport.

Veľmi horúcou témou diskusie bola otázka ornej pôdy. Územie je známe úrodnými pôdami a pokladá sa za jednu z obilníc Nemecka. Odporcom stavby sa nepozdávalo, že na 105 hektároch ornej pôdy má vyrásť priemyselný komplex. Obávali sa tiež hroziaceho dopravného kolapsu v regióne, keďže sa po uliciach okolo budúcej továrne budú každý deň preháňajú stovky kamiónov a tisíce robotníkov.

BMW
Foto: BMW
Manažment BMW bol v napätí, plán B neexistoval

Iniciatíva občanov nakoniec viedla k referendu, o ktorom sa hlasovalo v nedeľu 24. septembra. Po tom, čo zodpovedné samosprávy Straßkirchen a Irlbach jednomyseľne hlasovali za projekt, sa občania Straßkirchenu mali vyjadriť v referende. Približne 2 800 obyvateľov, ktorí boli oprávnení voliť, dalo odpoveď na otázky, ktoré riešila aj federálna vláda. Samotné BMW dalo vopred najavo, že v prípade zamietnutia projektu nebude existovať plán B pre továreň na batérie v Bavorsku a že v opačnom prípade bude výroba pravdepodobne umiestnená v zahraničí.

BMW
Foto: BMW

Zatiaľ čo hlasy odovzdané na mieste vo volebnej miestnosti (okolo 300) naznačili súboj medzi podporovateľmi a občianskou iniciatívou „Livable Gäuboden“, sčítanie poštových hlasov (približne 1 500 ľudí zapojených do hlasovania) vyústilo do prevahy hlasovania pre BMW. Pri volebnej účasti okolo 77 percent sa približne 75 percent voličov vyslovilo za pokračovanie územného plánovania závodu. BMW vopred urobilo vo svojom mene na mieste projektu veľkú propagáciu. Zriadilo informačný pavilón v Straßkirchene, na internete umiestnilo vlastnú rozsiahlu informačnú stránku a predstavilo dopravné koncepty. Po dokončení prvej fázy výstavby plánuje BMW Group v budúcom výrobnom závode zamestnať približne 1 600 ľudí. Očakáva sa, že po úplnom naštartovaní výroby sa tu každý rok vyrobí okolo 600 000 batérií.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto Motor und Sport
Predchádzajúci článokDacia chce konkurovať Jeepu, no ten má v hľadáčiku Range Rover
Nasledujúci článokPohroma sa nekoná, Euro 7 bude miernejšie