Domov News Renault mimo Európy uvedie 8 nových modelov

Renault mimo Európy uvedie 8 nových modelov

Renault investuje 3 miliardy eur do vývoja, produkcie a uvedenia na trh ôsmich nových modelov. Tie prídu na mimoeurópske trhy do konca roku 2027.

Renault je najpredávanejším francúzskym výrobcom automobilov na svete. Za rok 2022 dokázal predať 634.124 vozidiel. Päť z top desiatich najväčších trhov tvoria krajiny mimo Európy. Druhým najväčším odbytiskom je pre automobilku Brazília, štvrtým Turecko, piatym India, ôsmym Južná Kórea a deviatym Kolumbia. Renault má mimo Európy po svete vyše 4000 predajcov a zamestnáva viac ako 35 tisíc ľudí.

Renault Niagara
Niagara Concept, Foto: Renault

Do roku 2027 plánuje Renault uviesť na týchto trhoch celkom 8 nových modelov. Produktová ofenzíva začne kompaktným crossoverom B-segmentu s názvom Kardian, ktorý sa začne v Latinskej Amerike a v Maroku predávať už v roku 2024. Renault sa bude sústrediť aj na predaj hybridných a elektrických vozidiel. Verí, že do roku 2027 bude mať každé tretie vozidlo predané mimo európsky trh hybridný alebo elektrický pohon.

Renault Niagara
Niagara Concept, Foto: Renault

Nové vozidlá budú postavené na úplne nových podvozkových platformách. Modulárna platforma bude určená pre trhy Latinskej Ameriky, Turecka, Maroka a Indie a budú na nej postavené vozidlá s dĺžkou od 4 do 5 metrov s rázvorom dlhým od 2,6 do 3 metrov. Platforma bude podporovať pohon spaľovacích motorov, LPG a mild i full hybridných pohonných jednotiek s pohonom predných a všetkých kolies. Aby Renault demonštroval modularitu svojej novej platformy, predstavuje crossover Kardian a koncept Niagara.

Renault Niagara
Niagara Concept, Foto: Renault
Compact Modular Platform

Druhou novou podvozkovou platformou je CMA (Compact Modular Architecture), ktorá vznikla zo spolupráce s koncernom Geely podpísanej ešte v roku 2022. Táto platforma bude určená pre vozidlá segmentu D a E. Automobily budú vyvíjané v Soule a stavané v závode Busan.

Renault Niagara nám dovoľuje nahliadnuť do dizajnového štýlu budúcich modelov značky a zároveň je lákadlom na cestovanie bez obmedzení. Má robustnú a modernú mriežku chladiča s 3D efektom. Písmená tvoriace názov Renault majú povrchovú úpravu „pixel-art“ do značnej miery inšpirovanú popkultúrou. Vďaka vysokej svetlej výške, odpruženiu s dlhým zdvihom a veľkých nájazdových uhloch je koncept Niagara zrodený na jazdu v tých najextrémnejších podmienkach. Vyžaruje tie najsilnejšie signály neodmysliteľne patriace do sveta pick-upov. Koncept je vybavený pohonom E-Tech Hybrid 4WD kombinujúcim mild hybridom (48 V) vpredu a prídavným elektromotor vzadu. Bližšie technické údaje o vozidle zatiaľ Francúzi nezverejnili.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS: Renault
Predchádzajúci článokV opustenom showroome objavili nedotknuté Fordy z 80. rokov
Nasledujúci článokVolvo EX30 naživo: zbúra trh s elektromobilmi?