Domov News Počet áut v Európe vzrastie o niekoľko miliónov

Počet áut v Európe vzrastie o niekoľko miliónov

Výroba automobilov

Počet automobilov rastie. Ľudia z poradenskej firmy PwC sa však pozreli a priniesli niečo ako predpoveď budúcnosti na najbližšiu dekádu. Podľa ich výpočtov by sa mal počet automobilov medzi rokmi 2025 a 2035 zvýšiť o zhruba 14 miliónov. Celkovo by tak európske cesty malo brázdiť 366 miliónov automobilov.

Počet automobilov neustále rastie a nasvedčujú tomu aj trendy do budúcnosti. Zákaz predaja automobilov so spaľovacím motorom tiež napomáha k istému prerodu celého automobilizmu. V roku 2035 by mali predaje elektromobilov dosiahnuť až 96 percent zo všetkých predaných automobilov. A v rovnakom roku by 7 percent z predaných automobilov malo mať funkciu autonómnej jazdy.

Technológie v centre pozornosti

Táto predpoveď tak trošku vyvracia teóriu o automobiloch ako o výsade bohatšej vrstvy obyvateľstva. O viac ako 50 miliónov by mal vzrásť počet automobilov aj v Číne a USA. Celkovo by tak čínske cesty malo brázdiť 418 miliónov vozidiel a v USA by mal počet dosiahnuť 359 miliónov. Jednoznačne sa do centra pozornosti dostanú moderné technológie.

Autá by mali čoraz viac disponovať systémami pre istý stupeň autonómnej jazdy, spolupracovať s nabíjacími stanicami a využívať dostupnosť 5G siete. Až štyri z piatich predaných áut v Európe budú môcť využívať pokročilé technológie konektivity. Tento trend jednoznačne nastolila Tesla a postupne sa pridávajú aj iné automobilky z Číny. Vďaka neustálemu vývoju rozličných aplikácií tak dokážu prepájať tento virtuálny svet s digitálnym rozhraním automobilov.

Tesla Model S Plaid

Budúcnosť ukáže

Ak by sme porovnali podiel predaných elektromobilov v roku 2035 v Európe, Číne a USA, dospeli by sme k rozličným číslam. V Číne by sa malo predávať zhruba 81 percent a v USA iba 58 percent elektrických vozidiel. Európa vďaka nariadeniam a zákazom jednoznačne obmedzí predaj spaľovacích motorov, čo v USA a Číne neplatí. V USA sa spoliehajú na fakt, že elektromobily dokážu vytvoriť dostatočnú konkurenciu spaľovacím automobilom a tak zvýšiť svoj podiel na trhu.

Čínske automobilky by si jednoznačne mali zastať prvé miesto v importe vozidiel do EÚ. Preto aj viaceré európske automobilky bijú na poplach. Chcú spustiť diskusiu o ochrane európskych značiek, nakoľko aktuálne sa na európsky trh dováža až 35 percent automobilov. Čínske automobilky však nemajú iba cieľ bodovať mimo Ázie. V Číne svoj podiel za posledných 5 rokov zvýšili zo 44 na 50 percent. Čaká nás doba, kedy technológie, elektromobilita a Čína majú hrať prím. Ako to v skutočnosti bude, sa dozvieme až v roku 2035.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJGaraz.cz
Predchádzajúci článokVW novú baterkáreň nepostaví, predáva málo elektromobilov
Nasledujúci článokTEST Honda ZR-V: výborná, ale toto nás prekvapilo