Domov News Akcie Volva klesli na historické minimum, ovplyvní to investície na Slovensku?

Akcie Volva klesli na historické minimum, ovplyvní to investície na Slovensku?

Akcie automobilky Volvo sa prepadli a narazili na rekordné minimum. A prsty v tom majú Číňania. Majoritný akcionár spoločnosti Volvo Cars, čínska spoločnosť Geely, predal menšiu časť zo svojho podielu s pomerne nízkou cenou. Ako to ovplyvní budúcnosť značky?

Akcie automobilky Volvo sa dostali na nízke hodnoty v porovnaní s historickými minimami. Spôsobil to predaj akcií čínskej spoločnosti Geely. Tá predala svoje akcie za nižšiu cenu. Presne predali až 100 miliónov akcií. Cena akcie sa pohybovala na úrovni 40,84 švédskej koruny. Geely predalo akcie za 37 švédskych korún. Vzápätí na ďalší deň však hodnota akcií klesla o ďalších 14 percent, na hodnotu 35,25 SEK. Ak by sme túto hodnotu previedli na eurá, dostali by sme zhruba 3 eurá a 10 centov.

Volvo EX90. Foto: Volvo
Stále zostávajú majoritným vlastníkom

Spoločnosť Geely tvrdí, že predala 3,4 percenta svojho celkového podielu. A aj napriek predaju tohto malého podielu zostáva majoritným akcionárom s podielom 78,7 percenta. Čo stojí za predajom týchto akcií? Geely potvrdilo, že získané financie chce investovať do rozvoja iných podnikateľských aktivít. Tento predaj sa uskutočnil ako vyústenie kritiky na veľmi nízky počet voľne obchodovateľných akcií spoločnosti Volvo Cars.

Čínska spoločnosť Geely aktuálne vlastní viacero podielov v automobilkách v rámci Európy. Ešte v roku 2010 odkúpila značku Volvo od amerického Fordu. Od tohto obdobia sa podarilo spoločnosti odkúpiť isté podiely aj v spoločnostiach Aston Martin, Lotus či Mercedes-Benz. Takýto predaj by však nemal nijak výrazne ovplyvniť fungovanie automobilky, ktorá už pripravuje svoj výrobný závod na východe Slovenska.

Volvo XC60. Foto: Volvo
O tri roky začíname

Celková investícia do výrobného závodu pri Košiciach činí až 1,2 miliardy eur. Práve tento výrobný závod znamená zaujímavý míľnik pre spoločnosť Volvo. Pôjde vôbec o prvý výrobný závod postavený na území Európy od roku 1965. Spustenie sériovej výroby sa očakáva v roku 2026 a táto investícia prinesie pracovné príležitosti a prílev kapitálu aj vďaka prichádzajúcim subdodávateľom. Celková výrobná kapacita by mala byť pol milióna vyrobených automobilov ročne.

Volvo EM90. Foto: Volvo

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPrvé elektrické kombi za cenu Octavie? Vyskúšali sme MG5
Nasledujúci článokPorsche Panamera udivuje svetlami a výkonom