Domov News Malinovkári pripravujú auto za 6 miliónov, príde už tento rok

Malinovkári pripravujú auto za 6 miliónov, príde už tento rok

©filedimage/123RF.COM

Tím Formule 1 na svojom konte už jeden hypercar má. Red Bull RB 17 však na rozdiel od predchodcu vyvíjajú úplne samostatne.

Značku s dvojicou červených býkov v logu netreba nikomu predstavovať. Pretekársky tým Formule 1 dosahuje posledné roky výsledky, ktorým zatiaľ nedokáže žiaden iný tým konkurovať. Obrovskú zásluhu na tom má britský konštruktér monopostov F1 Adrian Newey. Jeho snom vždy bolo skonštruovať auto homologizované do bežnej premávky. S Red Bull RB17 sa jeho sen splní. Teraz už naozaj.

Foto: Red Bull
Najskôr tréning

Red Bull RB17 nie je prvým autom tejto spoločnosti, ktoré smie do bežnej premávky. Pred niekoľkými rokmi uzrel svetlo sveta nový hyperšport, Aston Martin Valkyrie. Práve na tejto exkluzivitke si Red Bull vyskúšal, aké to je pracovať na aute pre bežné cesty. Spolupráca tradičnej britskej automobilky s popredným tímom kráľovnej motoršportu priniesla monštrum na kolesách. Hybridné pohonné ústrojenstvo produkuje výkon 1160 konských síl a krútiaci moment ohromných 900 Nm. Malinovkári, ako rakúsku spoločnosť vo svete F1 zvyknú prezývať, prispeli systémom KERS. Okrem toho spoločne s firmou Cosworth dodali atmosférický 6,5-litrový motor V12, ktorý sám osebe produkuje výkon rovných 1000 koní a krútiaci moment 740 Nm. Zaujímavosťou je, že tento motor dokáže točiť až 11.000 ot./min.

Foto: Aston Martin
Teraz naostro

Samotný hyperšport sa bude vyrábať výhradne v internej továrni v Milton Keynes. Podľa výrobcu energetických nápojov pôjde o dvojmiestny hypercar, ktorý bude optimalizovaný pre maximálny zážitok na trati. Zatiaľ nepoznáme presnú podobu chystaného modelu, avšak vieme, že jadrom bude kompozitová vaňa, okolo ktorej bude postavená karoséria. Podľa zverejnenej skice odhaľujúcej vzhľad sa máme na čo tešiť. O pohon sa postará dvakrát preplňovaný motor V8, ktorému bude sekundovať elektromotor. Systémový výkon presiahne hodnotu 1100 konských síl. Pri cieľovej hmotnosti 900 kilogramov bez šoféra pôsobí tento výkon priam brutálne. Núdza, pochopiteľne, nebude ani o rôzne vychytávky z F1.

Introducing the RB17 | A New Era Of Performance Cars with Red Bull Advanced Technologies
Pre vyvolených

Samotný konštruktér Adrian Newey pre britský portál Autocar prezradil, že na RB17 pracujú už od roku 2020. Rozmermi bude o niečo väčší ako spomínaný Aston Martin. 50 vyvolených zákazníkov dostane možnosť nahliadnuť do vývojového centra, vyskúšať simulátor a zajazdiť si na pretekárskej trati. To všetko k autu úplne zadarmo. Akurát, že samotné auto bude mať cenovku na úrovni približne 6 miliónov eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJredbulladvancedtechnologies.com
Predchádzajúci článokV Mníchove skončia s výrobou spaľovacích áut
Nasledujúci článokSlováci za ne utrácajú najviac. Toto je 20 najobľúbenejších áut