Domov News TEST Kia Sportage Edícia 30 – trendy SUV s bohatou výbavou

TEST Kia Sportage Edícia 30 – trendy SUV s bohatou výbavou

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Ovládanie funkcií klimatizácie či audiosystému je pri každom novom aute pozorne sledované. Je to tiež dôležité z hľadiska bezpečnosti, aby príliš komplikované nastavovanie nenarúšalo pozornosť vodiča od cesty.

V rámci šetrenia nákladov sa mnohé automobilky uchyľujú k rušeniu ovládačov a presúvaním spomínaných funkcií na dotykové obrazovky multimediálnych systémov. Nie všetky značky však k tomu pristupujú iracionálne. Nájdu sa aj výnimky, ktoré progresívne riešenie využívajú vo svoj prospech. Vlk je sýty a aj ovca zostane celá – ušetrí sa priestor na palubnej doske, dizajn zostane čistý, no ovládanie je stále intuitívne a v bezprostrednom dosahu vodiča. Reč je o meniteľnom paneli klimatizácie a audiosystému, ktorým disponuje Kia Sportage.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška
Významné výročie

Kým sa však dostaneme k spomínanému geniálnemu riešeniu, pozrime sa na Sportage zo širšieho pohľadu. Kia oslavuje už 30 rokov výroby tohto modelu, ktorý vzniká v Tepličke nad Váhom, a preto je pre zákazníkov pripravená špeciálna edícia 30 years s atraktívnou výbavou a skutočne pôsobivým vzhľadom. Sportage je najpredávanejším modelom značky na Slovensku, takže týchto áut jazdí po slovenských cestách skutočne neúrekom, ale v tomto dizajne rozhodne vynikne a vyčnieva nad bežnými verziami.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška
A čo tá výbava?

Výlučne v rámci výročnej edície 30 years sa objavujú kontúry bočných okien a spojlera vo
vysokolesklej čiernej úprave, ako aj nové dekoračné prvky s tmavým chrómovým povrchom vpredu, vzadu a na bokoch, ktoré dodajú vozidlu ešte noblesnejší vzhľad.
Aj tónované sklá, nové športové 19-palcové zliatinové disky vo vysokolesklej čiernej úprave a nájazdové kryty s tmavým chrómovým povrchom pomáhajú zvyšovať atraktivitu
exteriérového dizajnu. Napokon výročná edícia ponúka aj úplne novú farbu – sivú Wolf Grey, ktorú je vidno aj na fotografiách. Okrem toho máte na výber aj ďalšie farby karosérie, ako je biela Deluxe White a Casa White, čierna Pearl Black, kovová Penta Metal či zelená Experience Green. Všetky verzie sú k dispozícii vo voliteľnom dvojfarebnom vyhotovení so strechou v čiernej Pearl Black.

Kia Sportage
Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška
Drobné zmeny aj v interiéri

Precízne spracované sedadlá čalúnené semišom a umelou kožou vyvolávajú u vodiča
a cestujúcich pocit vysokej kvality interiéru. Prispieva k nemu aj elektrické ovládanie predných sedadiel, vyhrievanie sedadiel a volantu či voliteľné náladové osvetlenie. Spracovanie interiéru naozaj pôsobí prémiovo nielen použitými materiálmi, ale aj celkovým spracovaním a kvalitou. Atraktívny interiér dotvárajú dva 12,3-palcové displeje a funkcie inteligentného kľúča. Výročná edícia ponúka nový balík špeciálnych interiérových prvkov v zelenom odtieni Midnight Green, ktorý dodáva modelu Sportage ešte prémiovejší nádych.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

Na spodnej časti palubnej dosky sa nachádza panel s dotykovými tlačidlami, ktoré majú dvojaké určenie. Ovládajú buď funkcie klimatizácie alebo audiosystému. Na zmenu stačí jeden dotyk prstu, pričom nastaviť si môžete, ktorú voľbu budete preferovať. Po zmene sa po niekoľkých sekundách vráti do svojho pôvodného nastavenia. Oceňujeme aj kruhový ovládač automatickej prevodovky a vlastne mnohé ďalšie detaily. Ergonomicky patrí Sportage medzi skutočnú špičku. Mnohí konkurenti by sa od Kie mohli učiť.

Ako jazdí?

Pri pohľade do cenníka je s výročnou edíciou možné objednať Sportage s benzínovým mild-hybridom 1.6 T-GDi s dvoma výkonmi – 150 a 180 koní. My sme mali tú slabšiu motorizáciu, 7-stupňový automat a pohon všetkých kolies. Keďže sme už s touto motorizáciou skúsenosti mali, vedeli sme, že ani drobná elektrifikácia príliš nezníži spotrebu. Reálne sa po meste budete pohybovať so spotrebou 7,5 až 8 litrov.

Kia Sportage
Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška
Aj pre rodinu

Kia Sportage spĺňa všetky kritériá SUV C segmentu a bez problémov zvládne aj funkciu rodinného auta. Popri konkurencii vyzerá stále progresívne vďaka modernému dizajnu. V druhom rade budete mať stále dostatok priestoru pre nohy, batožinový priestor s objemom cez 500 litrov pojme dostatok kufrov. Nastavenie podvozka v kombinácii s 19-palcovými kolesami síce nerobí z tohto modelu najkomfortnejšieho zástupcu na trhu, ale na to tu sú iní konkurenti.

TECHNICKÉ ÚDAJE Kia Sportage
Motor R4
Zdvihový objem 1598 cm3
Max. výkon 110 kW / 150 k
Max. krútiaci moment 250 Nm
Palivo Benzín
Pohon AWD
Prevodovka 7-stupňový automat
ROZMERY, HMOTNOSTI A OBJEMY
Dĺžka 4 515 mm
Šírka (bez spätných zrkadiel) 1 865 mm
Výška 1 650 mm
Rázvor náprav 2 680 mm
Pohotovostná hmotnosť 1 722 kg
Objem batožinového priestoru 562/1 751 l
Zrýchlenie 0-100 km/h 9,7 s
Rozmer pneumatík 235/50 R19
SPOTREBA (počas testu)
Mesto 8,3 l/100 km
Diaľnica 7,2 l/100 km
Okresky 6,2 l/100 km
CENA
Základná cena modelu 25 490 eur
Základná cena testovanej verzie 36 290 eur

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDacia Spring má za sebou radikálny facelift
Nasledujúci článokKoniec hodovania Tesly a Číny? Európsky automobilový priemysel možno spojí sily