Domov Elektromobilita Top Gear zvolil tento športiak za Auto roka 2023

Top Gear zvolil tento športiak za Auto roka 2023

Foto: Hyundai

Na ceste a pretekárskom okruhu robí niečo, čo by ste od veľkého elektromobilu nikdy nečakali – ohromným spôsobom prekonáva očakávania. Tak sa vyjadril o víťazovi Car of the Year portálu TopGear.com porotca Paul Horrell.

Plne elektrický „hyper hatch“ Hyundai IONIQ 5 N odštartoval svoj vstup na trh veľkolepým spôsobom. Na tohtoročných oceneniach Top Gear Awards 2023 mu odborná porota udelila titul Auto roka (Car of the Year). IONIQ 5 N sa verejnosti po prvý raz predstavil na júlovom Festivale rýchlosti v Goodwoode, kde bol veľmi pozitívne prijatý ako nová a vzrušujúca alternatíva pre automobilových nadšencov v ére elektrifikácie.

Foto: Hyundai

Prvý vysokovýkonný elektrický model divízie Hyundai N využíva výhody elektrickej globálnej modulárnej platformy (E-GMP) štandardného modelu IONIQ 5 a kombinuje ich s technológiami a odbornými znalosťami značky N z motoristického športu. A práve jednoznačné zameranie na poskytovanie maximálneho potešenia a vzrušenia z jazdy presvedčilo aj porotcov Top Gear, aby toto vozidlo vyhlásili za najlepšie auto za uplynulých 12 mesiacov.

„Inžinieri v Hyundai si stanovili za cieľ vytvoriť IONIQ 5 N tak, aby vyvolával rovnaké pocity ako športové auto s benzínovým motorom, no zároveň ukázali, čo dokáže elektrifikácia. Využili silné stránky digitálnych systémov elektrických vozidiel, aby poskytli obrovskú škálu nastaviteľných parametrov. Výsledkom je, že auto na ceste a pretekárskom okruhu robí niečo, čo by ste od veľkého elektromobilu nikdy nečakali – ohromným spôsobom prekonáva očakávania. Zabudnite na vysvetľujúce dodatky typu „na elektromobil“ – je to jednoducho obrovská zábava. Toto auto otvára novú kapitolu v oblasti elektromobilov, čo zároveň znamená aj novú kapitolu pre autá všeobecne,“ povedal Paul Horrell, redaktor portálu TopGear a porotca ankety Car of the Year.

Výrobcom roka sa stala stajňa Lamborghini, najlepším okruhovým vozidlom Porsche 911 GT3 RS, najlepším luxusným autom Rolls-Royce Spectre, najlepším hyperšportiakom GMA T.50, najlepším autom na všetko BMW M3 Touring a najlepším rodinným autom KIA EV9.

Top Gear Hyundai IONIQ 5 N
Foto: Hyundai
Druhé ocenenie od Top Gear

IONIQ 5 N je druhým modelom značky Hyundai N, ktorý získal ocenenie Auto roka v ankete TopGear. Už v roku 2021 sa rovnakej pocty dostalo modelu i20 N.

Ocenenie Car of the Year 2023 od portálu TopGear.com je dôkazom našej vášne pre inovácie a záväzku voči zákazníkom, ktoré sú pre značku Hyundai N typické. IONIQ 5 N posúva hranice technológií, výkonu a elektrifikácie. Ponúka nielen vzrušujúce zážitky na pretekárskej trati a mimo nej, ale tiež čisto elektrickú jazdu plnú emócií. Sme veľmi hrdí, ale zároveň zostávame odhodlaní aj naďalej prinášať vysokovýkonne modely pre všetkých,“ povedal Till Wartenberg, viceprezident a vedúci značky N a divízie motoršportu v Hyundai Motor Company.

IONIQ 5 N ponúka pohon 4×4, pri aktivovanej funkcii N Grin Boost výkon až 650 konských síl, zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,4 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 260 km/h. Je tiež vybavený množstvom unikátnych N technológií a funkcií, ktoré z neho robia ideálneho parťáka pre šantenie na okruhoch, ale aj športové auto na každý deň. Jeho cena začína na sume 75 490 €.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTajné manévre Peugeotu na Slovensku, čo to stvárali?
Nasledujúci článok6 mýtov o palivách, ktorým vodiči veria najčastejšie