Domov Elektromobilita VW hľadá partnera, chce vyrábať “lacný elektromobil”

VW hľadá partnera, chce vyrábať “lacný elektromobil”

Lacný elektromobil sa zdá byť hlavným cieľom viacerých automobiliek. Medzi ne patrí aj nemecký Volkswagen. Práve preto sa rozhodli ľudia z Wolfsburgu spustiť akciu s názvom „Spojenec“. Hľadajú niekoho, kto im pomôže s výrobou lacného elektromobilu. A v akých vodách hľadajú, by si trúfol odhadnúť asi málokto.

Slovné spojenie „lacný elektromobil“ sa zdá ako nedosiahnuteľný jav. Nemecký Volkswagen sa však snaží nájsť riešenie ako priniesť lacný elektromobil pre svojich potenciálnych zákazníkov. Preto sa VW rozhodlo spustiť vyjednávania s rozličnými partnermi o možnej spolupráci. Chcú vyrobiť automobil do 20 tisíc eur. Tieto informácie prinieslo nemecké médium Handelsblatt.

Nič konkrétne nepotvrdili

Výroba elektrických automobilov so sebou prináša aj pomerne vyššie náklady. Volkswagen sa snaží tieto náklady eliminovať a jedným z potenciálnych partnerov na spoluprácu sa javí francúzsky Renault. Rokovania medzi týmito dvomi automobilkami sú však iba v počiatkoch. Zatiaľ nevieme ani to, či sa im podarí nájsť spoločnú reč pre vyššie spomínaný projekt.

Volkswagen sa rozhodol nezaujať žiadne oficiálne stanovisko, ktoré by potvrdzovalo alebo vyvracalo možné rokovania. Hovorca automobilky Renault však uviedol, že k dosiahnutiu konkurencieschopnosti na aktuálnom trhu s lacnými malými automobilmi treba rozhodne využívať možnosť kooperácie. Potvrdil, že prebiehajú rozličné rozhovory, neexistuje ale žiadny záver. Toto tvrdenie však nepotvrdilo, či k reálnym rokovaniam medzi VW a Renaultom došlo.

Majú vôbec na výber?

Čínska produkcia lacných automobilov a aj agresívna cenová stratégia amerického výrobcu Tesla núti európske automobilky konať. Ak chcú obstáť v tomto boji s konkurenciou, musia sa začať orientovať na vývoj cenovo dostupných elektromobilov. Ľudia zo spoločnosti JATO Dynamics poskytli relevantné dáta o priemernej predajnej cene elektrického auta v Európe. Priemerná cena činí 65 tisíc eur. Ak by sme to porovnali s cenami v Číne, tam priemerná cena atakuje hodnotu 31 tisíc eur.

K tejto situácii povedal svoje aj šéf koncernu VW Oliver Blume. Ten sa vyjadril, že koncern zatiaľ nerozhodol o výrobe a vývoji elektrického automobilu s cenovkou 20 tisíc eur. Avšak podľa jeho odhadov by sa k výrobe takéhoto modelu mohla dostať samotná automobilka v druhej polovici aktuálnej dekády. Či sa dočkáme skutočne lacného elektromobilu z dielne VW, môžeme zatiaľ špekulovať. Ak ale chce automobilka obstáť v silnej konkurencii, nemá príliš na výber.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJHandelsblatt
Predchádzajúci článokNové Berlingo: spaľovací motor mu pod kapotou nenájde ani Colombo
Nasledujúci článokMercedes-AMG SL 63 S E Performance ponúka viac než 800 koní