Domov Doprava Vodičák podľa výkonu auta? Na superšport by vám obyčajný nestačil

Vodičák podľa výkonu auta? Na superšport by vám obyčajný nestačil

V ďalekej Austrálii sa rozhodli zaviesť niečo ako „vodičák na superšport“. Má ísť o špeciálnu licenciu, ktorá má byť určená pre vodičov extrémne výkonných automobilov a k jej získaniu bude treba absolvovať špeciálny kurz. Nezišlo by sa niečo také aj u nás?

Južná Austrália sa pripravuje na podanie návrhu nového zákonu, ktorý cieli na vodičov super športových áut. Chcú jednoducho zaviesť „vodičák na superšport“. Tlačová správa kancelárie premiéra uvádza, že práve tento návrh nového zákona má zaviesť do praxe akúsi licenciu pre vodičov, ktorý chcú šoférovať vysoko výkonné vozidlá.

Potrebujete licenciu

K získaniu špeciálneho povolenia však musíte absolvovať aj špeciálne tréningy a rovnako aj spĺňať isté špeciálne požiadavky. Práve vďaka tejto špecifickosti sa nová licencia dá prirovnať k vodičskému preukazu na superšporty. To však ani zďaleka nie je všetko. Súčasťou návrhu zákona je aj požiadavka na zákaz kompletného vypnutia systému kontroly trakcie v prípade vysoko výkonných automobilov. Rovnako tak má zákon priniesť aj absolútny zákaz šoférovania pre vodičov, ktorých obvinia zo zabitia za volantom. Tento zákaz má platiť až do samotného objasnenia prípadu.

Škoda AFRIQ - za volantom študentského Rally Dakar špeciálu

Takéto navrhované zmeny legislatívy však nie sú náhodné. Vychádzajú z tragickej udalosti, ktorá sa stala zhruba pred troma rokmi. Vodič vozidla značky Lamborghini stratil kontrolu nad vozidlom a zrazil iba pätnásťročné dievča. Tá v následku nárazu zraneniam podľahla a zomrela. Vodiča Lamborghini odsúdili za nevenovanie pozornosti riadeniu motorového vozidla. Z obvinenia zo zabitia z nedbanlivosti pri vedení motorového vozidla však vodiča neobvinili.

Skúsime to aj my ?

Rodičia zabitého dievčaťa sa preto naplno pustili do boja za zlepšenie bezpečnosti na cestách. Ich cieľom je zbaviť sa nezodpovedných vodičov vysoko výkonných vozidiel. Spomínaná reforma z dielne premiéra Južnej Austrálie by mala zabrániť práve podobným tragickým udalostiam v budúcnosti. Návrh zákona by sa mal dostať do parlamentu ešte tento rok a počíta sa aj s určitým odporom zo strany majiteľov superšportov. No isté body schvaľujú obe strany, preto reforma, respektíve nový zákon sa zdá ako prijateľný.

Takýto zákon určite nie je na škodu a zišlo by sa niečo také uviesť do praxe aj u nás. Absolvovať kurz krízových situácií, by nebolo na škodu ani v prípade bežného kurzu v autoškole. Je rozdiel šoférovať a šoférovať. Rýchlo vie jazdit každý ale zachovať sa správne a bezpečne už málokto. V prípade superšportov to platí mnohonásobne.  Brali by ste, aby niečo podobné schválili aj u nás?

Škoda tak ako ju poznáme končí, toto je jej budúcnosť

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokV lepšom prípade prinesie pokutu, v horšom môže spôsobiť smrť. ​Ako sa vyvarovať používaniu počas  šoférovania?
Nasledujúci článokMcLaren Solus GT – pozemný Top Gun dokáže jazdiť po strope

2 COMMENTS

  1. […] poisťovne pri vymáhaní dlhov na poistnom. Neplatiči by po novom mohli prísť o svoje vodičáky. Tento návrh sa bude prerokovávať na septembrovej schôdzi parlamentu. Informáciu priniesol […]

  2. Na slovensku Kde su dalnicne cesty? Slovaci vzdy musia bit vynimočny keby sa tak staraly o lud a nie o to som rad ze nezijem na slovensku

Comments are closed.