Domov News Bratislava hostí zaujímavé preteky, hlavnou výhrou je elektromobil

Bratislava hostí zaujímavé preteky, hlavnou výhrou je elektromobil

Zažite budúcnosť na vlastnej koži. Prihlásiť sa môže ktokoľvek, jedinou podmienkou je mať vodičský preukaz a aspoň 2-ročnú prax za volantom.

Budúcnosť osobnej dopravy na európskych cestách sa bude niesť v znamení elektromobility. Výrobcovia automobilov uvádzajú na trh čoraz väčšie množstvo modelov s čisto elektrickým pohonom, niektoré z nich dokonca deklarujú, že o niekoľko rokov budú vyrábať len elektrické vozidlá. Napokon sa zdá, že od roku 2035 budú spaľovacie motory v nových automobiloch v záujme ochrany životného prostredia zakázané úplne.

Napriek tomu, že niektoré elektromobily majú za sebou vyše 10-ročnú históriu, mnohí ich stále považujú za niečo nové. S tým, pochopiteľne, prichádzajú aj obavy, napríklad o dojazd, nabíjanie či bezpečnosť. Pritom moderné elektromobily segmentu C alebo D už dokážu bez problémov prejsť 300 a viac kilometrov, sieť nabíjacích staníc hustne každým mesiacom a štatisticky je prevádzka elektromobilu bezpečnejšia a lacnejšia ako v prípade vozidla so spaľovacím motorom.

elektromobil

Výhody elektromobilov

Elektromobily v porovnaní s vozidlami na spaľovací motor prinášajú aj niektoré nesporné výhody. Jazda je tichá, motor elektromobilu neprodukuje takmer žiadny hluk. Ľahko sa ovládajú, na pridávanie i brzdenie vám stačí stláčať či púšťať iba jeden pedál. Sú vybavené modernými bezpečnostnými, asistenčnými systémami a spravidla disponujú špičkovou konektivitou. A čo je možno najdôležitejšie, sú dynamické, pretože najvyšší krútiaci moment elektromotora sa na kolesá hnanej nápravy prenáša prakticky okamžite. Disponujú aj veľkým vnútorným priestorom, pretože majú dlhý rázvor kolies a krátke previs karosérie. S elektromobilmi sú spojené aj nižšie registračné poplatky a sú zaujímavou alternatívou aj pre firmy, pretože ich odpisovanie podľa zákona o dani z príjmov trvá iba dva roky.

elektromobil

Jazda pravidelnosti

Ak ste ešte nikdy elektromobil nešoférovali a ste zvedavý, ako vlastne vyzerá stretnutie s budúcnosťou, máme pre vás jeden tip. Spoločnosť Auto Lamač, autorizovaný predajca značiek Škoda, Renault a Dacia, si pre záujemcov o prvý kontakt s elektromobilom, ale aj pre všetkých ostatných, pripravila akciu s názvom Experience the Future. V rámci nej si môžete bezplatne zarezervovať termín testovacej jazdy na elektromobile Škoda Enyaq iV RS alebo Renault Mégane E-Tech a počas približne 26-kilometrového úseku spoznať rozdiely v správaní či ovládaní elektrického vozidla v porovnaní s konvenčným autom. Je to tiež možnosť ako si vyskúšať zrýchlenie, brzdenie či dozvedieť sa o možnostiach konektivity s mobilnými zariadeniami alebo o možnostiach nabíjania vozidla v mieste vášho bydliska a jeho blízkom okolí.

elektromobil

Zoznamovacia jazda s elektromobilom má aj súťažných charakter. Ak testovaciu trasu zajazdíte v čase, ktorý sa najviac priblíži referenčnému času Františka Lošonského, konateľa spoločnosti Auto Lamač, môžete vyhrať jeden z spomínaných elektromobilov na mesiac, týždeň alebo víkend. Súťaž prebieha už v týchto dňoch a potrvá až do 15. decembra 2023. Do súťaže sa môže prostredníctvom registračného formulára prihlásiť ktokoľvek s vodičským preukazom. Kompletné pravidlá súťaže nájdete TU.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJazdených vozidiel predali za miliardu eur
Nasledujúci článokTakúto akciu v Kauflande nenájdete, k autu vám pribalia hodinky aj motorový čln