Domov Elektromobilita MG4 s výkonom 435 koní, stojí takmer ako Octavia RS

MG4 s výkonom 435 koní, stojí takmer ako Octavia RS

Množstvo koní a za zlomok ceny európskej konkurencie. To je nové MG4 XPower, ktoré je zároveň súčasne najvýkonnejším modelom značky predávaným v Európe.

Automobilka MG Motor prináša na Slovensko svoj nový vysokovýkonný elektrický hatchback. Jeho meno znie MG4 Electric XPower a ide o výkonný variant už dobre známeho modelu. Prívlastok XPower však z neho robí aktuálne najvýkonnejšie sériové vozidlo s logom MG. Tento titul mu však dlho nevydrží, pretože o niekoľko mesiacov neskôr sa začne predávať aj elektrický roadster Cyberster, ktorý ponúkne až 544 koní a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,2 sekundy.

Foto: MG Motor
Väčší výkon než Audi RS3

MG4 XPower má dva elektromotory, ktoré dohromady disponujú systémovým výkonom 320 kW (435 k) a krútiacim momentom 600 Nm, ktorý sa prenáša na všetky kolesá. Pre zaujímavosť, predný elektromotor dodáva 150 kW, zatiaľ čo zadný 170 kW. Pôjde tak dokonca o jeden z najvýkonnejších hatchbackov na trhu a svaly si môže porovnávať aj s autami ako Mercedes-AMG A 45 či Audi RS3. Porovnateľné sú aj dynamické parametre, nakoľko elektrický hatchback zvládne zrýchliť z 0 na 100 km/h len za 3,8 sekundy. To je mimochodom rovnaký čas, za aký to zvláda RS3. Mierne strácať však bude na dvojmotorové Volvo EX30, ktoré s výkonom 428 koní a 543 Nm zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy. Základná cena takto výkonného Volva je u nás stanovená na sumu 49.350 eur.

Nie je to však len o vyššom výkone. Variant XPower si totiž prešiel aj komplexnou modernizáciou zavesenia kolies, ktorá zahŕňa rekalibrované nastavenie pružín a tlmičov, tuhšie stabilizátory a ostrejšie riadenie. Celková tuhosť odpruženia sa zvýšila až o 25 %. Zároveň je k dispozícii úplne nový systém Dynamic Cornering Control, ktorý obsahuje elektronickú uzávierku diferenciálov s vektorovaním krútiaceho momentu.

MG4 XPower
Foto: MG Motor
Vylepšený brzdový systém

Úpravami si prešli aj brzdy. Zvýšený brzdný výkon znižuje brzdnú dráhu MG4 XPower z rýchlosti 100-0 km/h na 33,9 metra, čo zabezpečujú aj vylepšené ventilované 345 mm brzdové kotúče. Inžinieri z MG tiež prekalibrovali softvér rekuperačného brzdenia, aby vo vhodných situáciách umožnil jazdu len jedným pedálom.

MG4 XPower
Foto: MG Motor

Sme presvedčení, že MG4 XPower otrasie trhom podobne ako MG4 SE a Trophy a ukáže, že kompaktný elektromobil môže byť cenovo dostupný, praktický a úžasne jazdiť. Očakávame, že osloví zákazníkov, ktorí hľadajú čisto výkonnú ponuku, ktorá je protikladom tradične “hlučného” vysokovýkonného hatchbacku. XPower si zároveň zachováva veľkorysú úroveň technológií a výbavy, ako aj praktické vlastnosti hatchbacku z oceňovaného radu MG4,” nešetril slovami chvály Aiden He, generálny riaditeľ MG Nordic a Benelux.

Drobné zmeny nastali aj z hľadiska dizajnu exteriéru. Špecifikácia XPower zahŕňa oranžové brzdové strmene, čiernu strechu, nové 18-palcové disky z ľahkej zliatiny a leštené akcenty na ozdobných lištách spolu s exkluzívnym novým farebným variantom Hunter Green.

Našincom sa XPower predstaví o dva týždne v Bratislave. Predávať sa začne za sumu 43 200 €, čo je len o 3 000€ viac ako aktuálne dostupná Škoda Octavia RS. Legendárna RS-a však už nedokáže ponúknuť pohon oboch náprav.

MG4 XPower
Foto: MG Motor

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 14

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDacia modernizuje. Zvýšila hlavne bezpečnosť
Nasledujúci článokNezodpovedným motoristom hrozí pokuta 5000 eur, nový návrh je už na stole