Domov News Aj teplomer vášho auta môže klamať. Viete prečo?

Aj teplomer vášho auta môže klamať. Viete prečo?

Možno to poznáte. Nastúpite do vášho auta a teplomer ukazuje nezmyselne vysokú teplotu. Nejde o to, že by teplota vo vašom aute počas horúcich letných dní nebola vysoká, ale údaj, ktorý ukazuje palubný teplomer, nemusí byť vždy správny. Viete ako funguje tento „autoteplomer“? A viete aj to, že to teplomer v podstate ani nie je?

Teplomer, respektíve zobrazenie vonkajšej teploty, vie počas rozličného počasia celkom pomôcť. Nie vždy vám ale poskytne presný údaj. Na začiatok treba upresniť terminológiu. V prípade automobilov nejde vôbec o teplomer, ale o takzvaný termistor. Ten v podstate plní podobnú funkciu, iba je trošku menej zložitý a hlavne cenovo menej náročný.

V lete môže skresľovať

Nemôžeme považovať za jeho hlavnú úlohu ukazovať na desatiny presnú teplotu. Jeho funkcia pozostáva skôr z varovania vodiča pri prudkom poklese teploty v zime pred hroziacou námrazou. A práve k tomuto je ideálny termistor. Jeho miesto nájdeme vo väčšine prípadov niekde v partiách za predným nárazníkom, najčastejšie na ľavej strane.

Jeho pozícia blízko vozovky spôsobuje často skresľovanie teplôt. Najmä v horúcich letných mesiacoch, kedy sa asfalt, ale aj karoséria vozidla, dokáže rozpáliť na neskutočné teploty. Preto sa častokrát stáva už aj v našich končinách, že na palubnej doske vidíme teploty presahujúce aj 50°C. Ako to však už zvykom býva, po krátkej jazde vďaka prúdeniu vzduchu príde k úprave teploty na reálnejšie hodnoty.

Ideálny pomocník do zimy

Poďme sa však pozrieť na hlavný dôvod využitia termistora a jeho pozície blízko vozovky. V zimných mesiacoch sa z termistora stáva spoľahlivý pomocník, ktorý dokáže pomerne jednoducho odhaliť teploty okolo bodu mrazu, a tak upozorniť na hrozbu poľadovice na ceste. A práve pri poľadovici môže mať informácia o vonkajšej teplote zásadný význam na spôsob jazdy a mnohokrát aj zachrániť zdravie či peňaženku.

Ak teda pri najbližších návaloch horúčav nájdete na displeji v aute teploty nad 50°C, berte to s rezervou. No a v zime si spomeňte na užitočného pomocníka, ktorý dokáže urobiť cestu o niečo bezpečnejšou.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJGaraz.cz
Predchádzajúci článokTáto štartovacia power banka nakopne aj 4-liter, stojí iba 51 €
Nasledujúci článokTEST Subaru Outback – zreje ako víno, alebo skyslo ako mlieko?