Domov News Toto nie je sci-fi. Suzuki v roku 2024 spustí výrobu “lietajúcich áut”

Toto nie je sci-fi. Suzuki v roku 2024 spustí výrobu “lietajúcich áut”

Toto nie je žiadny výplod fantázie pod vplyvom, ale realita ktorá nás čaká už približne o rok. Suzuki Motor Corporation  podpísala základnú zmluvu so spoločnosťou SkyDrive Inc. o spolupráci pri výrobe „lietajúcich áut”.

SkyDrive založí 100% vlastnenú dcérsku spoločnosť na výrobu „lietajúcich áut“. Suzuki a SkyDrive využijú závod vlastnený Suzuki Group v prefektúre Shizuoka a majú za cieľ spustiť výrobu „lietajúcich áut“ okolo jari 2024. Suzuki bude tiež spolupracovať s výrobnou dcérskou spoločnosťou SkyDrive pri príprave na spustenie výroby, vrátane zabezpečenia ľudských zdrojov. O konkrétnych podmienkach zmluvy sa bude naďalej diskutovať a budú dohodnuté samostatne.

SkyDrive nie je žiadny nováčik

“Urobíme ambiciózne kroky smerom k vývoju produktov s vynikajúcou hodnotou, aby
sme mohli prispieť k realizácii leteckej mobility, ktorá využíva oblohu na každodennú
prepravu.” Uvedenými slovami prejavil nadšenie z možnosti spolupracovať na
ambicióznom projekte so službou SkyDrive, osobne prezident korporácie Tošihiro
Suzuki. Spoločnosť SkyDrive je členom japonskej verejno-súkromnej rady pre pokročilú leteckú mobilitu. Generálnym riaditeľom spoločnosti je Tomohiro Fukuzawa.
Nákladné drony spoločnosti pre užitočné zaťaženie do 30 kg sa už používajú na
miestnych pracoviskách, najmä v horských oblastiach. SkyDrive už uskutočnila v
Japonsku úspešne testovacie lety s posádkou.

Transport budúcnosti

Lietadlo „SKYDRIVE“ eVTOL, ktoré sa má postaviť vo výrobnom závode Suzuki, je trojmiestne, elektricky poháňané ľahké lietadlo s možnosťou vertikálneho vzletu a pristátia. Pred tromi rokmi SkyDrive už absolvoval verejný pilotovaný letový test so svojím jednomiestnym predchodcom SD-03. V septembri 2022 SkyDrive po prvý raz odhalil dizajn dvojmiestneho modelu SD-05, ktorý bol určený pre lety do približne desať kilometrov a rýchlosťou do 100 km/h. V tom čase už japonská spoločnosť vyjadrila svoj zámer spustiť SD-05. Už vtedy sa však japonský vývojár vyjadril, že dizajn a špecifikácie ešte nie sú konečné. Teraz je to jasné: SD-05 bude mať tri sedadlá a premenuje sa na SkyDrive. Dojazd sa má zvýšiť na 15 kilometrov, pričom aj pre nový model bude platiť obmedzenie rýchlosti na 100 km/h.

Viac ako zaujímavé

Okrem toho majú horizontálne aj vertikálne chvostové plochy poskytovať stabilitu počas letu. Dvanásť motorovo-vrtuľových jednotiek bude tiež poskytovať zdvih a pohon v ďalej vyvinutom modeli, pričom Japonci tvrdia, že používajú „jedinečný dizajn kopule rotora“, ktorý sami vyvinuli. Čo sa okrem rozmerov aerotaxi zmenilo, je maximálna vzletová hmotnosť – z 1,1 na 1,4 tony. S ohľadom na vývoj a výrobu batériového systému pre eVTOL si SkyDrive vybral Electric Power Systems ako svojho technologického partnera v lete 2022. Americký dodávateľ má množstvo batériových systémov, „ktoré sa v súčasnosti používajú v demonštračných zariadeniach“, uviedol. v tom čase. EP Systems už spolupracuje s americkým Federálnym úradom pre letectvo (FAA) na certifikácii batérií pre lietadlá všeobecného letectva. Spoločnosť sa tento rok usiluje o svoju prvú TSO (Technical Standard Order).

Kto je SkyDrive?

SkyDrive má sídlo v Toyota City v prefektúre Aichi a definuje sa ako vývojár a výrobca lietajúcich áut a nákladných dronov. Koncom leta 2022 spoločnosť prvýkrát otvorila pobočku mimo Japonska – v USA. Pre generálneho riaditeľa SkyDrive Tomohira Fukuzawu je spolupráca so Suzuki veľkým krokom vo vývoji jeho spoločnosti: „V Suzuki sú všetky výrobné aktivity založené na koncepte „Menšie, menej, ľahšie, kratšie a krajšie“ a SkyDrive sa vyvíja. ľahké vzdušné mobility. Suzuki a SkyDrive spolupracujú od marca 2022 a sme veľmi nadšení, že SkyDrive využije výrobné zariadenie Suzuki na vytvorenie nášho eVTOL „SKYDRIVE“. V našom úsilí o dôslednú výrobu bezpečných a vysokokvalitných lietadiel pre svet sme vďační za cenné know-how, ktoré sa naučíme od Suzuki, svetového lídra v hromadnej výrobe automobilov.

Progresívne riešenia

Obe spoločnosti sú presvedčené, že eVTOL povedú revolúciu mobility. Kým kedysi lietajúce autá boli skôr malé lietadlá so štyrmi kolesami a predlžovacími krídlami, eVTOL sú skôr zväčšenými verziami dronov. Náhodou tiež zapadajú do plánov japonskej vlády na vyriešenie problémov s mobilitou. Preprava vo vzdušnom priestore sa zvažuje pre taxislužby v mestských oblastiach, prostriedok na dosiahnutie vzdialených ostrovov a horských oblastí a pre núdzovú dopravu. A nakoniec ako hračky a dopravné prostriedky pre bohatých, nepochybne.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.8 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPrivítajte špeciál Lamborghini Huracán Sterrato Opera
Nasledujúci článokLand Rover Defender dostane menšieho súrodenca. Príde však s elektrickým pohonom