Domov News Každý tretia predaná Kia v Európe je elektrifikovaná

Každý tretia predaná Kia v Európe je elektrifikovaná

Podľa nových údajov zverejnených Európskym združením výrobcov automobilov (ACEA) značka Kia pokračuje vo svojich rekordných predajných výsledkoch aj v roku 2023. V prvom polroku 2023 v Európe registrovala už 304 757 vozidiel.

V porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022 ide o 3,8 % nárast. Len v júni sa predalo 54 611 kusov, čo je o 5,4 % viac ako v júni minulého roka. Tento rast pomáha udržať konzistentný podiel značky Kia na európskom trhu v roku 2023 na úrovni 4,6%. Z tohto počtu elektrifikované modely predstavovali 34 % (103 656 kusov). Won-Jeong Jeong, prezident spoločnosti Kia Europe, uviedol: „Po rekordnom začiatku roka pokračuje Kia v rekordných predajných výsledkoch aj v prvom polroku 2023. Veríme, že zahájením predaja nášho očakávaného modelu EV9 v priebehu druhej polovice roku bude toto auto aj naďalej prezentovať, ako ďaleko značka pokročila, demonštrovať silu nášho vedúceho postavenia v oblasti technológií a že bude dobre prijaté európskymi zákazníkmi.“

Najpredávanejším modelom značky Kia na trhoch EÚ, EZVO a Spojeného kráľovstva bol v prvej polovici roku 2023 Sportage s 82 826 predanými kusmi. Nasledovala celá rodina Ceed so 68 758 predanými kusmi a Picanto s 39 133 predanými kusmi.

Nová funkcia plánovania trasy pre elektromobily

Kia zároveň oznámila sériu vylepšení svojich vozidiel, ktoré budú k dispozícii ako bezplatná aktualizácia softvéru. Najvýraznejšou inováciou je zavedenie plánovania trasy pre elektromobily. Táto funkcia je zahrnutá v najnovšej aktualizácii softvéru, ktorú Kia pripravila pre modely EV6 a Niro EV.

Navigačný systém rozpozná nabíjacie stanice na trase a automaticky ich pridá ako body záujmu. Vodiči sa môžu bez obáv vydať na dlhú cestu bez starostí aj keď je zostávajúca kapacita batérie nízka. Systém automaticky rozpoznáva, či je úroveň nabitia batérie dostatočná na dosiahnutie cieľa a ak nie je, upozorní vodiča a ponúkne mu zoznam nabíjacích staníc v okolí. V prípade potreby vozidlo automaticky spustí proces údržby batérie, čím zaistí optimálny čas nabíjania.

Navrhovaná trasa vychádza z algoritmu, ktorý berie do úvahy stav nabitia, informácie o nabíjacích staniciach a aktuálnu spotrebu energie, ktorá závisí na mnohých vonkajších faktoroch, ako je terén, poveternostné podmienky, premávka, ako aj štýl vodiča alebo jazdný režim. Aktualizácia zabezpečuje, aby informácie o plánovaní jazdy elektromobilu boli zachované aj v prípade, že sa serverové plánovanie v dôsledku problémov s pripojením k sieti zmení na vstavané plánovanie. V takomto prípade systém vykoná prepočítanie trasy vrátane existujúcich odporúčaných bodov záujmu a informácií o vzdialenosti. Všetky údaje sa po prepnutí do režimu CCS automaticky aktualizujú.

Nová aktualizácia tiež pri vyhľadávaní uprednostňuje často používané nabíjacie stanice. Systém zobrazí zoznam čerpacích staníc v blízkosti aktuálnej polohy vozidla a identifikuje tie, ktoré vodič v poslednom čase navštívil niekoľkokrát. Údaje o obľúbených nabíjacích staniciach sú teraz synchronizované aj medzi hlavnou jednotkou a mobilnou aplikáciou. Funkcia plánovanie trasy pre elektromobily sa bude v budúcnosti neustále vylepšovať prostredníctvom ďalších aktualizácií.

Ďalšie drobné vylepšenia

Patrí k nim sprístupnenie služby vyhľadávania hudby Soundhound. Softvér identifikuje skladby hrané v rádiu a stiahne názov skladby a informácie o interpretovi a zobrazí ich na hlavnej obrazovke. Najnovšia aktualizácia softvéru obsahuje aj nové ikony a symboly, ktoré do rozhrania prinášajú nové nuansy. Upravila sa tiež štruktúra menu, vďaka čomu sa dá ľahšie navigovať v ponuke a je lepšia viditeľnosť určitých ikon a menu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPočet ojazdených áut v ponuke sa zvyšuje, rastú ale aj ich ceny
Nasledujúci článokCestujúci v Bratislave sa budú voziť v nových električkách a trolejbusoch