Domov News Auto za cenu 200 bytov (II.) – prominentný klenotník a unikátne spracovanie...

Auto za cenu 200 bytov (II.) – prominentný klenotník a unikátne spracovanie dreva

Automobilka Rolls-Royce sa rozhodla, že pre štyroch svojich klientov vyrobí štyri jedinečné automobily. Teraz predstavuje druhý solitér – Amethyst Droptail.

Rolls-Royce Droptail predstavuje modernú interpretáciu karosérie typu roadster, ktorá sa vôbec po prvý raz dostala do výrobného programu britskej značky v jej novodobej histórii. Je výsledkom štyri roky trvajúcej spolupráce medzi automobilkou a špeciálne vyvolenými vizionármi z radov tých najexkluzívnejších klientov. Celkovo teda vzniknú iba štyri exempláre tohto modelu, každý z nich bude jedinečným vyjadrením charakteru svojho majiteľa.

Rolls-Royce Droptail

Majiteľom prvého vozidla, o ktorom sme písali TU, je „medzinárodne známa rodina s vycibreným vkusom a zmyslom pre užívanie si života“. Rolls-Royce s názvom La Rose Noire Droptail je preto inšpirovaný romantickou povahou jazdy vo dvojici a podmanivosťou ruže odrody Black Baccara, ktorú zvlášť obľubuje matka tejto rodiny.

Rolls-Royce Droptail

Automobilka teraz predstavuje druhý kus z tejto exkluzívnej série – Rolls-Royce Amethyst Droptail oslavujúci kultúrne dedičstvo, rodinný odkaz a osobné vášne objednávateľa. Inšpiráciou pre Amethyst Droptail je vzácny minerál ametyst – večný symbol ušľachtilosti, jasnosti a odolnosti, a tiež talizman podľa dátumu narodenia syna klienta. Vozidlo vzniklo na podnet objednávateľa, ktorého rodinný podnik vyrástol z butiku s drahokamami až na nadnárodnú firmu s rôznymi oblasťami podnikania.

Rolls-Royce Droptail

Kvet v púšti

Základnými prvkami verzie Amethyst Droptail je tiché umenie a jemné prekvitanie – prenesené vyjadrenie skutočne mimoriadneho umeleckého cítenia objednávateľa. Farba karosérie zachytáva odtiene divokého kvetu gomfrény hlávkatej, ktorý kvitne v púšti neďaleko jedného z klientových sídel. Kombinácia dvoch odtieňov – strieborného podtónu pomenovaného po gomfréne hlávkatej a hlbokej fialovej kontrastnej farby Amethyst – odzrkadľuje jednotlivé obdobia kvitnutia tohto kvetu. Spodné časti automobilu sú vyhotovené z jemne tónovaných uhlíkových vlákien, ktoré sa pri obvyklých svetelných podmienkach tvária ako jednoliata farebná plocha. Detailný pohľad však odhalí komplexný šípový vzor, symetricky zladený v dvoch osiach. Slnečné svetlo odhalí ďalší elegantný prvok – náznak fialového odtieňa na vnútornej strane 22-palcových diskov kolies.

Hĺbka detailu

Jedinečné spracovanie masky inšpirovanej antickým Panteónom odzrkadľuje ďalšiu vášeň klienta a jeho rodiny: špičkové hodinárske umenie haute horlogerie. Jemne prehnuté lamely mriežky sú ručne sčasti obrúsené a sčasti leštené. Prechod medzi dvoma povrchovými úpravami tvorí precízna linka. Toto spracovanie je výsledkom viac ako 50 hodín kolektívnej práce.

Rolls-Royce Droptail

Ametystové kabošony zdobiace podstavec sošky Spirit of Ecstasy a prvky v interiéri vzdávajú poctu prvému podniku klienta v oblasti obchodovania s drahými kameňmi a vzácnymi minerálmi. Každý jeden kamienok bol dôkladne preskúmaný a ohodnotený odborníkmi z klientovej firmy a následne prešiel každý jeden ešte aj osobným schválením priamo u zákazníka.

Fascinácia minerálmi

Interiér automobilu Rolls-Royce Amethyst Droptail predstavuje výnimočný priestor pre jedinečné a na mieru vyhotovené drevené obloženie. Vnútorný obklad predstavuje najväčšiu drevom obloženú plochu v histórii značky: drevo zdobí všetko od palubnej dosky cez vnútorné výplne dverí až po zadný panel priestoru pre posádku, ktorý obklopuje vodiča a spolujazdca, ďalej stredovú lakťovú opierku vystupujúcu do priestoru sťa piedestál a tiež zadnú časť karosérie v štýle lodnej paluby.

Rolls-Royce Droptail

Výber materiálov sa začal vzorkou neopracovaného svetlého kalamandrového dreva, ktoré ponúkol sám klient. Toto drevo má komplexnú textúru tvorenú dlhými farebnými pásmi. Kontrastný farebný odtieň kože s názvom Sand Dunes (pieskové duny) bol špeciálne vyvinutý expertami značky Rolls-Royce, aby ladil s karamelovými pásmi na vzorke dreva. Následne strávili špecialisti na drevo viac ako šesť mesiacov zaobstaraním materiálu, ktorého farebné pásy sa presne zhodovali s farbou kože. Preskúmali pritom viac ako 100 kusov guľatiny, kým našli perfektnú zhodu.

Zadná časť karosérie má aerodynamickú úlohu vytvárať prítlak a zvyšovať stabilitu vozidla vo vysokých rýchlostiach. Pri formovaní dreveného panelu špecialisti experimentovali nielen s tvarom samotného panelu, ale hľadali aj ten správny uhol uloženia vzhľadom na rôzne textúry dreva.

Pre model Amethyst Droptail vznikol úplne nový proces spracovania dreva. Každý drevený plát je uložený opakom hore, aby sa odhalila textúra surového dreva. Následne sú kombinované dva technologické postupy: lícovanie pod uhlom 55 stupňov, pri ktorom sú jednotlivé pláty uložené zrkadlovo k sebe, a potom zosúladenie, kedy sú jednotlivé drevené pláty zarovnané vedľa seba do sekvencie, čím vznikne organický, prirodzený efekt vytvárajúci ilúziu jednoliateho dreveného povrchu, akoby z jedného kusu dreva.

Rolls-Royce Droptail

Aby si majiteľ mohol užívať jazdu v najrôznejších klimatických podmienkach, drevené časti interiéru boli podrobené náročným skúškam a museli zvládnuť rovnaké nároky ako vonkajšie časti. Viac ako 150 vzoriek tak prešlo celkovo 8 000 hodinami skúšok, ku ktorým patrila simulácia dlhodobého vystavenia slnečnému žiareniu, posúdenie svetelnej stálosti a test odolnosti pri teplotách od +80 °C do -30 °C.

Rolls-Royce Droptail

Na mieru a ešte viac

Odnímateľná strecha bola vytvorená tak, aby dala modelu Droptail dve odlišné povahy: bez strechy je to svižný otvorený roadster a s namontovanou strechou sa zmení na dramatické kupé. Súčasťou strechy je elektrochromatické presklenie, ktoré stlačením tlačidla reguluje prenikanie svetla do interiéru.

Rolls-Royce Droptail

V súlade so želaním klienta vytvorili experti značky špeciálne sklo s jedinečným chameleónovým efektom, aby jeho odtieň ladil s lakovaním karosérie. Keď je tento efekt vypnutý, sklo je úplne zatmavené a sfarbuje sa jemne do fialova, aby ladilo s exteriérovou farbou Amethyst. Po zapnutí sa sklo stane priehľadným a preberie odtieň ladiaci s farbou koženého čalúnenia interiéru. Počas vývoja bolo vytvorených viac ako 60 farebných verzií povrchu presklenia strechy, kým sa podarilo nájsť to správne zladenie.

Hodinky nesmú chýbať

Obklad palubnej dosky zdobia jedinečné hodinky Vacheron Constantin, ktoré vznikli na špeciálnu objednávku klienta. Hodinárske dielo s názvom „Les Cabinotiers Armillary Tourbillon“ má komplikovaný strojček s ručným náťahom a je bezpečne uložené v špeciálne skonštruovanom držiaku. Ciferník zdobia prvky vo farbe ametystu a dopĺňajú ho ručičky so sčasti brúseným a sčasti lešteným povrchom, čím nadväzujú na dizajnové prvky a riešenia povrchov karosérie. Hodinky sú upevnené na základni z bieleho zlata s ručne gilošovaným vzorom slnečných lúčov.

Rolls-Royce Coachbuild

Na pohon vozidla slúži benzínový dvanásťvalec s objemom 6,75 litra, najvyšším výkonom 600 koní a maximálnym krútiacim momentom 840 Nm. Program výroby karosérii na mieru Coachbuild automobilky Rolls-Royce predstavuje najvyšší vrchol produkcie značky. Vznikol pre vizionárskych mecenášov a patrónov značky, ktorí si želajú viac, než dokážu ponúknuť štandardné modely značky Rolls-Royce. Program Coachbuild umožňuje klientom vytvoriť výrazné a kreatívne vyjadrenie ich osobného vkusu. Cena tohto jedinečného automobilu zatiaľ oficiálne zverejnená nebola, ale podľa našich odhadov sa môže pohybovať okolo hranice 30 miliónov eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokEQA a EQB s osvieženým vzhľadom a mnohými vylepšeniami
Nasledujúci článokTOP 4 tipy na rodinné výlety, na ktoré vedú krásne okresky