Domov News Autosalón v Ženeve 2024 prišiel o ďalšie zvučné značky

Autosalón v Ženeve 2024 prišiel o ďalšie zvučné značky

Autosalón v Ženeve v roku 2024 prišiel o ďalšieho účastníka. Budúci rok sa na autosalóne nepredstaví ani Škoda. Toto podujatie vynechá však viacero automobiliek, medzi ktoré patria aj prémiové nemecké značky Audi, BMW či Mercedes-Benz. Blíži sa koniec autosalónov ako ich poznáme?

Autosalón v Ženeve patril medzi tie najväčšie automobilové udalosti roka. No budúci rok v marci však pravdepodobne nebude ani čo vystavovať. Na obnovenom autosalóne zatiaľ prisľúbil účasť iba Renault a silné zastúpenie rozhodne budú mať čínske automobilky. Covid jednoducho narušil pravidelnosť ženevského autosalónu a naposledy sme mali možnosť vidieť pokope takmer všetky značky sveta ešte v roku 2019. Rok 2020 priniesol jeho zrušenie práve kvôli celosvetovej pandémii a odvtedy sa ďalší ročník nekonal.

Škoda chce predstavovať po svojom

Za dôvod neuskutočnenia autosalónu v Ženeve môžeme označiť jednak pandémiu, ale aj nezáujem automobiliek. Svet sa zmenil, avšak organizátor už ohlásil veľkolepý návrat autosalónu v Ženeve na budúci rok. Avšak veľkoleposť návratu sa môže veľmi rýchlo zvrhnúť na fiasko. Účasť na autosalóne už odmietli viacerí veľkí európski hráči, medzi ktorých patrí napríklad aj Škoda Auto.

Hovorkyňa automobilky z Mladej Boleslavy, Michaela Sklenářová, sa vyjadrila nasledovne: “Medzinárodný autosalón v švajčiarskej Ženeve patrí medzi významné udalosti s bohatou históriou a silnou koncepciou. Vždy tento autosalón predstavoval skvelú príležitosť na prezentáciu nových produktov. Pre rok 2024 sme sa však rozhodli osláviť svetové premiéry našich vozidiel, napríklad nového plne elektrického modelu Elroq, iným spôsobom. To však nevylučuje našu účasť na budúcich ročníkoch tejto výstavy.“

Škoda Elroq (2024)
Začiatok konca?

Na rovnakom postoji sa však zhodli viaceré automobilky a vyjadrili sa ku svojej neúčasti na budúcoročnom autosalóne. Ženeva tak príde o výstavné novinky automobiliek Audi, Mercedes-Benz či BMW. Okrem nemeckých prémiových značiek sa pravdepodobne nezúčastní ani Volkswagen a otázna zostáva účasť značiek Cupra či Seat. Na podobnej stratégii sa zhodli aj ľudia z koncernu Stellantis. Vidia v tom potenciál, ako možno znížiť náklady značky.

Jednou z automobiliek, ktorá už stihla potvrdiť svoju účasť v Ženeve, je Renault. Ten sa zúčastní aj autosalónu vo Švajčiarsku a aj neskôr na jeseň v Paríži. Silné zastúpenie by ale mali mať automobilky z Číny. Očakáva sa ich modelová ofenzíva a samotní organizátori priznali, že aktívne rokujú až s dvadsiatimi výrobcami automobilov z tejto ázijskej krajiny. Blíži sa koniec autosalónov ako ich poznáme, alebo ide iba o náhodnú zhodu okolností?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTo mi nevychádza. Lucid na každom aute prerába 430 tisíc
Nasledujúci článokVedeli ste, že automatické brzdy používajú aj električky?