Domov News TEST Cupra Born eBoost – dáva zmysel

TEST Cupra Born eBoost – dáva zmysel

Cupra minulý rok predstavila svoje plány do budúcnosti a tento rok zhodila plachtu z celkom nového modelu Tavascan. V podstate sme sa dozvedeli, že všetky nové modely budú minimálne elektrifikované, ak nie úplne elektrické. Aj keď sa automobilka musí deliť s koncernovými súrodencami, každý jeden model je unikát minimálne z dizajnového a funkčného hľadiska.

Born vychádza z Volkswagenu ID.3, ale berie si len to najpodstatnejšie a ide si vlastnou cestou. Výkonu Cupra Born zodpovedá aj jeho stimulujúci štýl. Vozidlo je navrhnuté tak, aby zapôsobilo a vyvolalo emócie od chvíle, keď ho uvidíte. Predná časť so svojím zmysluplným charakterom a rafinovanými prvkami štýlu osvetlenia, záhyby na kapote a rámovanie odznaku CUPRA dodávajú odhodlanú tvár, ktorá vyjadruje silu. Zatiaľ čo ID.3 je uhladený až konzervatívny, Born je dynamický, nabitý energiou a má temperamentný štýl.

Cupra Born

Intuitívny aj nie

Kokpitu dominuje veľký displej, ktorý je určený na ovládanie infotainmentu a ďalších funkcií. Na nastavovanie teploty v podobe “slideru“ si treba zvyknúť a s citom sa naučiť presnú voľbu stupňov. A treba k tomu aj dávku trpezlivosti. Áno, Cupra mieri svoje modely na novú generáciu vodičov, ktorí možno budú považovať niektoré ovládacie prvky za bezproblémové, ak nie priamo intuitívne.

Cupra Born

Prekvapivo komfortná

To, čo sme od modelu Born čakali, bolo tuhé riadenie a podvozok naladený skôr do tvrda. Predsa len, Cupra sa prezentuje ako športová automobilka. Veľké a príjemné bolo naše prekvapenie, keď sme po pár kilometroc zistili, že Cupra Born hravo zvláda aj retardéry či rozbité cesty. Možno je za tým nižšie ťažisko kvôli umiestneniu batérie, no každopádne vás toto auto bude voziť s väčším komfortom ako niektorí nemeckí koncernoví konkurenti s tradičným spaľovacím pohonom.

Cupra Born

Dôraz na životné prostredie

Cupra neprispieva k zelenšej planéte len svojimi pohonmi. Interiér obklopuje celý rad materiálov, ktoré vytvárajú pocit športovosti, kultivovanosti a kvality, vrátane štandardných sedadiel, ktoré využívajú priadzu Seaqual vyrobenú z recyklovaných morských plastov. Voliteľné sedáky sú vyrobené z kože Dinamica a sú tiež vyrobené z recyklovaných materiálov. Prístup značky Cupra k environmentálnemu povedomiu zahŕňa oveľa viac než len energiu, ktorá poháňa jej vozidlá.

Cupra Born

Takže ako Cupra?

Cupra Born je model, ktorý je cielený na mladšie motoristické publikum. Tento elektromobil patrí k tým, ktoré jednoducho vzbudia emócie a vášne a na ceste si ho nemôžete nevšimnúť. Nie je to celkom elektromobil na dlhšie medzimestské prejazdy. Aj keď, ak vám stačí menší vnútorný priestor, tak Born zvládne aj dlhšie presuny s krátkou zastávkou na nabíjanie. Naopak, v meste si ho môžete užívať celý týždeň a nebudete musieť popri bežných povinnostiach myslieť na nabíjanie.

TECHNICKÉ ÚDAJE Cupra Born
Motor Elektrický
Typ a kapacita akumulátora Li-ion, 62 kWh
Max. výkon 170 kW/231 k
Max. krútiaci moment 395 Nm
Dojazd 420 km
Pohon RWD
Prevodovka 1 – stupňová
ROZMERY, HMOTNOSTI A OBJEMY  
Dĺžka 4 322 mm
Šírka (bez spätných zrkadiel) 1 809 mm
Výška 1 540 mm
Rázvor náprav 2 771 mm
Pohotovostná hmotnosť 1 867 kg
Objem batožinového priestoru 385 l
Zrýchlenie 0-100 km/h 6,6 s
Rozmer pneumatík 215/45 R20
SPOTREBA, NABÍJANIE, DOJAZD  
Elektromotor  
Mesto: 16 kWh / 100 km
Diaľnica: 25,3 kWh / 100 km
Okresky: 18 kWh / 100 km
Dojazd  

400 km

Maximálny nabíjací výkon 150 kW
Doba nabíjania 0 – 100% 55 min
Doba nabíjania 20 – 80% 30 min
CENA  
Základná cena modelu 44 280 €
Základná cena testovanej verzie od 47 000 €

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPreteky v Goodwoode ovládol McLaren Solus GT. Na trati sme videli aj Mr. Beana
Nasledujúci článokBugatti Veyron oslavuje svoju plnoletosť prvými renováciami