Domov Elektromobilita Rok 2030: Nissan prestane v Európe predávať autá so spaľovacím motorom

Rok 2030: Nissan prestane v Európe predávať autá so spaľovacím motorom

Aktuálne predáva Nissan v Európe len 2 elektromobily, no v roku 2030 budú elektrické autá tvoriť 100 % jeho modelového portfólia.

Tešíte sa na nový Nissan? Tak vedzte, že v Európe bude mať nejaká novinka z dielne tejto japonskej značky výhradne elektrický pohon. Zásadné vyhlásenie Nissanu prichádza len pár dní potom, čo vláda Veľkej Británie ohlásila zrušenie zákazu predaja spaľovacích áut v roku 2030 a posunutie tohto termínu až na rok 2035. Nissan má pritom vo Veľkej Británii nezanedbateľný trhový podiel.

Aktuálne je ponuka značky Nissan čo sa týka pohonov veľmi pestrá. Predáva elektromobily Leaf a Ariya či hybridné vozidlá Juke, Qashqai alebo X-Trail. „Sme na prahu prijatia elektromobilov. K spaľovacím motorom sa už nedá vrátiť,“ povedal generálny riaditeľ Makoto Uchida na podujatí, ktoré sa konalo v európskom dizajnérskom štúdiu spoločnosti v Londýne. Na ňom Nissan predstavil športovo ladený koncept, ktorý by mohol predznamenať príchod budúcej, elektrickej generácie modelu Micra. O tomto vozidle prinesieme samostatný článok.

Nissan
Foto: Nissan
Spaľovacie motory sú mŕtve

Je otázne, či Nissanu sádzka na jednu elektrickú kartu vyjde, keďže v poslednom období sme svedkami korekcie politických rozhodnutí ohľadne miery záväznosti prechodu na elektrický pohon. Takisto nie je úplne definitívne rozhodnuté ani o syntetických palivách a budovanie infraštruktúry nabíjacích staníc zatiaľ zaostáva za očakávaniami, to isté platí aj o celkových predajoch elektromobilov.

Nissan už v minulosti uviedol, že do roku 2030 bude ponúkať v Európe 100 % elektrifikovaných automobilov. To by však znamenalo, že by pokračoval v predaji svojich hybridných modelov. Nové vyhlásenie však zásadným spôsobom mení stratégiu značky, ktorá bude na európsky trh prinášať už iba čisto elektrické autá a postupne utlmovať predaj akýchkoľvek vozidiel používajúcich spaľovacie motory. Čo sa týka najbližšej elektrickej ofenzívy Nissanu na poli elektromobilov, na budúci rok zatiaľ nemá oficiálne ohlásenú žiadnu novinku. Až v roku 2025 by sa na cesty malo dostať malé elektrické SUV a nová generácia Micry, ktorá bude taktiež elektrická a mala by stáť na rovnakej podvozkovej platforme ako pripravovaný Renault 5 E-Tech. SUV sa bude pritom vyrábať v britskom Sunderlande.

Nissan
Foto: Jakub Šuplata
19 elektromobilov do roku 2030

Nissan taktiež vyhlásil, že do roku 2030 plánuje celosvetovo uviesť na trh až 19 elektromobilov. Podrobnosti o nových automobiloch však nešpecifikoval. Čo sa týka technológií batérií, Nissan plánuje do roku 2026 znížiť náklady na batérie zavedením bezkobaltovej chémie článkov (možné použitie lítium-železo-fosfátových batérií) a do roku 2028 uviesť ľahšie polovodičové batérie s dlhším dojazdom. Cieľom Nissanu je do roku 2028 znížiť náklady na batérie na 75 dolárov za kWh. Britský Autocar uvádza, že nedávna správa od analytickej spoločnosti batériových materiálov Benchmark Minerals uviedla, že súčasná cena batériových článkov je 98 dolárov za kWh. Aby sa dosiahla cenová parita so spaľovacími motormi, cena článkov musí klesnúť na 80 dolárov za kWh.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJNissan
Predchádzajúci článokUšetríte tisíce. Škoda spustila predaj novej Scaly a Kamiqu
Nasledujúci článokŠkoda musí kompenzovať straty, vstúpi na exotické trhy?