Domov News Tesla, Volvo a Suzuki prerušujú výrobu, FIAT bude prepúšťať

Tesla, Volvo a Suzuki prerušujú výrobu, FIAT bude prepúšťať

Prvé automobilky už ohlásili zastavenie výroby z dôvodov meškajúcich dodávok komponentov pre útoky na nákladné lode v Červenom mori. FIAT dokonca ohlásil aj dočasné prepúšťanie, dôvodom je však nízky dopyt po elektrickom modeli 500e. 

Kvôli eskalácii konfliktu v Červenom mori sú nákladné lode s dôležitými komponentmi pre európske fabriky na výrobu automobilov presmerované na námornú cestu okolo Afriky, čo predĺži trasu o desať dní a zvýši náklady o 2 milióny eur. Niektoré značky na situáciu reagujú využitím leteckej nákladnej dopravy, avšak Tesla, Volvo a najnovšie aj Suzuki ohlásili prerušenie výroby.

Továreň Volvo v belgickom Gente zastaví produkciu na tri dni kvôli chýbajúcim prevodovkám. Volvo tu vyrába modely XC40 a C40. Tesla zase uviedla uviedla, že od 29. januára do 11. februára pozastaví väčšinu výroby áut vo svojej továrni pri Berlíne. Dôvod nie je známy, no je všeobecne známe, že Tesla sa pri výrobe Modelu Y spolieha na dodávky batérií z Číny. Suzuki prerušilo výrobu modelov Vitara a S-Cross v Maďarsku už 15. januára. Automobilke totiž chýbajú motory, ktoré dováža z Japonska. Opätovné spustenie produkcie je naplánované na 22. januára.

Volvo XC40

Podľa odborníkov na logistiku budú podobné informácie o meškajúcich dodávkach a problémoch vo výrobe automobilov pokračovať. Nedá sa totiž očakávať, že by sa konflikt v Červenom mori vyriešil v priebehu niekoľkých dní. Zákazníci sa tak budú musieť pripraviť aj na vyššie ceny, pretože preprava tovaru okolo celej Afriky bude výrazne drahšia.

Problémy v Turíne

FIAT od 12. februára do 3. marca dočasne prepustí 2250 zamestnancov závodu Mirafiori v talianskom Turíne. Dôvodom však nie sú chýbajúce komponenty, ale slabý dopyt po tu vyrábaných vozidlách. Závod produkuje elektrický model Fiat 500e a modely Maserati. K podobnému kroku sa FIAT uchýlil už na prelome októbra a novembra minulého roka. FIAT totiž neeviduje dostatočné množstvo objednávok na model 500e.

FIAT 500e

Talianska vláda vyhlásila zámer spustiť masívne dotácie na nákup elektrických vozidiel, ale finálny návrh ešte stále nebol schválený. Zákazníci tak čakajú na spustenie dotačnej schémy, čo sa negatívne podpísalo pod nízke počty objednávok. V minulom roku závod namiesto plánovaných 90-tisíc vozidiel vyrobil iba 77-tisíc. FIAT verí, že mu pomôže aj spustenie predaja 500e na severoamerickom trhu. Otázne však je, že zákazníci za oceánom budú mať záujem o malý elektromobil s obmedzeným dojazdom za cenu minimálne 34-tisíc dolárov. Navyše FIAT nemá v Amerike vybudovaný žiadny imidž, vlani tu dokázal predať iba 605 vozidiel, z čoho väčšina bola modelu 500X.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 11

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutomotive News Europe, Bloomberg, Reuters
Predchádzajúci článokMansory BMW XM – môže to byť ešte horšie?
Nasledujúci článokAndrej Danko po nehode so semaforom prišiel o vodičský preukaz