Domov News Jediné šesťdverové osobné auto končí. Po 17 rokoch

Jediné šesťdverové osobné auto končí. Po 17 rokoch

Foto: MINI

Pondelok 5. februára. Práve v tento deň zišiel z výrobnej linky v závode MINI v Oxforde posledný kus modelového radu MINI Clubman. Stalo sa tak 55 rokov po jeho debute v roku 1969. 

Vďaka svojmu jedinečnému štýlu a typickým deleným zadným dverám zostáva MINI Clubman okamžite rozpoznateľným po celom svete. Od uvedenia na trh vzniklo viac ako 1,1 milióna modelov MINI Clubman. Vyvážal sa do viac ako 50 krajín a jazdí po celom svete. Takže o jeho komerčnom úspechu niet pochýb.

Foto: MINI
Návrat v čase: klasické MINI Clubman

Silueta Clubman sa datuje na začiatok 60. rokov, keď majiteľ značky MINI, automobilka British Motor Corporation (BMC), predstavila dve kombi verzie pôvodného MINI: Austin Seven Countryman a Morris Mini Traveler. Oba modely s dlhším podvozkom a výraznými krídlovými zadnými dverami ponúkali viac priestoru a možností praktického využitia. Popri modeloch Riley Elf a Wolseley Hornet, čo boli dlhšie a luxusnejšie verzie sedanov MINI, vydláždili cestu pre vznik modelu MINI Clubman. Aj keď na prvý pohľad mohlo ísť o nezmyselný koncept, opak bol pravdou.

Foto: MINI
Finálny dizajn

V roku 1967 sa spoločnosť British Motor Holdings (predtým BMC) rozhodla zefektívniť portfólio značky MINI a najala renomovaného dizajnéra Roya Haynesa, aby spojil prvky všetkých štyroch modelov do jedného vozidla. Tak vznikol model MINI Clubman. Konečný dizajn bol oveľa hranatejší a mal výraznú prednú časť, pričom bol o 10 cm dlhší ako pôvodné MINI.

MINI Clubman
Foto: MINI
Znovuzrodenie: prvé moderné MINI Clubman

Model MINI Clubman sa znovuzrodil v roku 2007 po 25-ročnej prestávke. Ako prvé vozidlo značky MINI s piatimi sedadlami predstavil Clubman unikátne dvere Clubdoor umožňujúce zadným pasažierom ľahký prístup. Využívali zavesenie na pántoch vzadu a asymetrické umiestnenie na jednej strane vozidla. Dvere Clubdoor nemali medzi sebou pevný stredový stĺpik, čo znamená, že pri zatváraní sa spájali dve pohyblivé časti.

MINI Clubman
Foto: MINI
Ďalšie zdokonalenie a štyri plnohodnotné dvere

Tretia generácia modelu Clubman z roku 2015 narástla a ponúkla batožinový priestor s objemom až 1 250 litrov, lepšie praktické vlastnosti vďaka štyrom plnohodnotným bočným dverám a 8-stupňovej prevodovke Steptronic, ktorá debutovala v značke MINI. V modeli Clubman sa prvý raz predstavilo množstvo ďalších prvkov, vrátane elektrickej parkovacej brzdy, plne elektrického nastavovania sedadiel a voliteľných štýlov interiéru MINI Yours s podsvietenými rámami dverí. Po jeho uvedení prišla v roku 2016 verzia Clubman ALL-4, prvý model značky s pohonom všetkých kolies.

MINI Clubman
Foto: MINI
Final Edition

Rok 2023 znamenal pre modelový rad Clubman predstavenie záverečnej verzie The Final Edition. Tento model, ponúkaný s pevnou výbavou, obsahoval špecifickú verziu masky chladiča a bočných otvorov medenej farby Shimmer Copper, 18-palcové 2-farebné disky kolies z ľahkých zliatin Final Edition Spoke a nápis Final Edition na zadnej časti. Vzniklo len 1 969 limitovaných kusov, čo pripomenulo rok uvedenia originálu na trh.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS MINI
Predchádzajúci článokPrešiel 150 km a chce auto predať. Hrozí mu prísny trest
Nasledujúci článok4 elektromobily, 1 000 km cesta. Ktorý bol najrýchlejší?