Domov News BMW XM ako vrchol ponuky? Kdeže, naloží mu aj najmenšie M-ko

BMW XM ako vrchol ponuky? Kdeže, naloží mu aj najmenšie M-ko

BMW XM vs BMW M2

Hybridný pohon, ohromný výkon, no aj astronomická cenovka. To je nové BMW XM. Vrchol ponuky, ktorému však ukáže brzdové svetlá aj najmenšie M-ko, ktoré je viac ako dvojnásobne lacnejšie.

SUV menom XM predstavilo BMW ešte v septembri minulého roka. Ide o najväčší a zároveň najvýkonnejší model značky, ktorý dostal výlučne hybridný pohon. Poďme si teda v rýchlosti zopakovať jeho základné parametre. Na dĺžku meria až 5,11 metra, na šírku 2,005 m a výška dosahuje 1,755 m, pričom pohotovostná hmotnosť atakuje hranicu 2 800 kg. Napriek tomu však tento bavorský mastodont nie je žiadny vodonosič.

Vpred ho totiž ženie 4,4-litrový motor V8 M TwinPower Turbo, ktorý ponúka 360 kW (489 k) a 650 Nm krútiaceho momentu. Keďže však ide o hybrid, asistuje mu aj elektromotor s výkonom 145 kW (197 k) a 280 Nm. Elektrická jednotka je integrovaná do osemstupňovej automatickej prevodovky, pričom viaclamelová mokrá spojka môže spaľovací agregát kedykoľvek odpojiť. Systémový výkon tak dosahuje 480 kW (653 k) a krútiaci moment 800 Nm, ktorý sa prenáša na všetky kolesá. Z nuly na sto preto BMW XM dokáže napriek svojej hmotnosti zrýchliť len za 4,3 sekundy s maximálnou rýchlosťou obmedzenou na 250 km/h.

Limitka menom Label Red

Na jeseň 2023 však na trh príde ešte potentnejší variant s označením Label Red, ktorý bude striktne limitovanou sériou a automobilka vyrobí len 500 kusov. Spaľovací agregát v tejto konfigurácii ponúkne vyššie hodnoty, čím sa systémovo XM dostane až na 550 kW (748 k) a rovných 1 000 Nm. Zrýchlenie na 100 km/h tak zvládne len za 3,8 sekundy. To sú už hodnoty z ríše superšportov.

Za svoju novú vlajkovú loď si BMW na slovenskom trhu pýta minimálne 171 810 eur, čo z neho robí najdrahší model značky. Z hľadiska výkonnosti však o vrchol ponuky zďaleka nejde a naloží mu aj BMW M2, ktoré začína na sume 72 360 eur. Nielen na trati, ale aj na rovinke. Dva cenové extrémy ponuky BMW M sa proti sebe rozhodol postaviť Youtube kanál carwow. Výsledok? M2 ukázala veľkému SUV zadné svetlá.

Which is faster - BMW XM v NEW M2

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJcarwow
Predchádzajúci článokFord Transit Custom tras sa, prichádza Maxus eDeliver 7
Nasledujúci článokTáto Honda S2000 je náhrada za neexistujúci Type R