Domov Lifestyle Citroën Pluriel je jediným autom s piatimi osobnosťami

Citroën Pluriel je jediným autom s piatimi osobnosťami

Citroën Pluriel mal plniť rolu piatich áut v jednom. A originalita rozhodne tomuto zaujímavému francúzskemu počinu nechýbala. Otázne zostáva, či toto auto nemalo radšej zostať v roku 1999 iba ako koncept. Oficiálne sa predstavilo pred 20 rokmi a dodnes pôsobí ako jedno z tých najdivnejších automobilov histórie.

Citroën Pluriel sa ako koncept dostal na svetlo sveta ešte pred začiatkom tretieho tisícročia, úplne presne v roku 1999. Zhruba pred 20 rokmi však vznikol tento model ako sériovo vyrábané auto. Dizajnovo to francúzske autá vždy hrali na inú nôtu. Mali svoje osobitosti a aj čaro. No takpovediac v prípade modelu Pluriel sa ponúka otázka, či to Citroën myslel týmto modelom skutočne vážne, alebo šlo o iba nejaký sociálny experiment.

5 v 1

V dobe, kedy prišiel model Pluriel na trh, boli hitom kupé kabriolety. V tomto prípade sa francúzska automobilka rozhodla posunúť latku ešte o niečo vyššie. Jedno auto malo zastúpiť až päť. Asi to však bolo až priveľké sústo a model Pluriel si za svoju éru vyslúžil slušnú dávku sarkazmu napríklad aj v šou Top Gear.

Rozoberme si päť osobností modelu Pluriel na drobné. Malo ísť o klasický hatchback a v podstate aj niečo nazvané ako „panoramatický hatchback“. To znamená, že ste čiastočne mohli otvoriť plátennú strechu. Následne šlo o plnohodnotný kabriolet, ale aj niečo ako automobil typu „spider“. Na to ste však museli odstrániť bočné stĺpiky. Piatou do party sa stala verzia kabrio pick-up, ktorú ste dostali sklopením zadných sedadiel.

Vôbec nie prepadák

Aby sme však iba nehanili, treba uznať, že model Pluriel sa nestal úplným prepadákom. Rok 2003 mu dokonca vyslúžil titul kabriolet roka. Počas ôsmich rokov svojho pôsobenia na trhu sa podarilo predať viac ako 115 tisíc kusov. Aktuálne ich na našich cestách príliš nestretávame. Model Pluriel však rozhodne zostáva jedným z tých pamätnejších počinov automobilového priemyslu. Rozhodne toto auto dokázalo vyčariť úsmev na tvári takmer každému, kto ho zahliadol. Ako ste na tom vy, páči sa vám tento skutočne špeciálny kúsok?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokIEP: v roku 2025 ušetria domácnosti nákupom elektromobilu 7500 eur
Nasledujúci článokČesi zvýšia rýchlosť na diaľniciach, inšpiruje sa aj Slovensko?