Domov Doprava Česi zvýšia rýchlosť na diaľniciach, inšpiruje sa aj Slovensko?

Česi zvýšia rýchlosť na diaľniciach, inšpiruje sa aj Slovensko?

Do dvoch rokov budú môcť motoristi v Česku na vybraných diaľničných úsekoch za ideálnych podmienok cestovať rýchlosťou až 150 km/h.

O maximálnej povolenej rýchlosti na diaľničných úsekoch sa u nás vedú siahodlhé diskusie už roky. Podľa niektorých je rýchlosť 130 km/h nastavená ideálne, niektorí by ju zvýšili, iní, naopak, znížili. Naši západní susedia sa vydali cestou jej zvýšenia. Nepôjde však o zvýšenie plošné.

Nejde len o rýchlosť

Podľa novely zákona o prevádzke na pozemných komunikáciách nejde len o zvýšenie maximálnej povolenej rýchlosti na diaľnici. 150-ka na diaľnici je súčasťou balíka, ktorý upravuje taktiež ich bodový systém. Okrem toho upravuje aj možnosť viesť motorové vozidlo pod dozorom po dovŕšení 17-teho roku života.

Do dvoch rokov

Český minister dopravy Martin Kupka predpokladá, že prvé úseky, na ktorých sa stane 150-ka na diaľnici realitou, prídu v horizonte nasledujúcich dvoch rokov. Pokiaľ túto novelu zákona podporí aj senát a prezident republiky, vojde do platnosti už 1. januára budúceho roka. Kupka taktiež dodal, že zavedenie nových pravidiel je podmienené pripravenosťou vozovky. Týka sa to aj tých najmodernejších diaľničných úsekov u našich susedov. Dané úseky musia byť vybavené najmodernejšími telematickými značkami, ktoré bude ovplyvňovať aj počasie. Ministerstvo dopravy uviedlo, že zvýšená maximálna povolená rýchlosť sa týka len rovných a prehľadných diaľničných úsekov.

Zjednodušenie a sprehľadnenie trestných bodov

Bodový systém bol u našich západných susedov pomerne komplikovaný a chaotický. Konkrétne delenie priestupkov. Doteraz sa trestné body rozdeľovali do piatich kategórií. Podľa novej novely budú kategórie len tri. Tak isto budú aj výšky pokút za niektoré priestupky zvýšené. Cieľ je, samozrejme, zvýšenie bezpečnosti na cestách. Okrem iného poslanci rozhodli aj o ďalšej dôležitej veci. Od roku 2024 odpadne povinnosť pri sebe nosiť vodičské oprávnenie a taktiež osvedčenie o vozidle. Týmto by sme sa mohli inšpirovať aj my.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCitroën Pluriel je jediným autom s piatimi osobnosťami
Nasledujúci článok777 Hypercar – 7 kusov, 7 miliónov a tá rýchlosť…