Domov News Do dražby mieri ohorený vrak Ferrari, môže sa predať za státisíce

Do dražby mieri ohorený vrak Ferrari, môže sa predať za státisíce

Renomovaná aukčná sieň RM Sotheby’s bude v auguste dražiť Ferrari, ktorého cenovka sa môže vyšplhať poriadne vysoko. Na tom by nebolo nič divné, pokiaľ by nešlo o zhorený vrak. No aj ten so sebou nesie zaujímavý príbeh, ktorý môže byť pre niekoho mimoriadne cenný.

Na fotografiách sa nachádza Ferrari 500 Mondial Spider z roku 1954, respektíve to, čo z neho po vážnej nehode zostalo. Netreba pochybovať o tom, že už samotné auto je veľmi vzácne, keďže sa ich v histórii vyrobilo len 13 kusov. Jeden z nich dražila spomínaná aukčná sieť v roku 2019 a vozidlo vo veľmi dobrom technickom stave si našlo kupca za 3,7 milióna eur. Ponúkané Ferrari 500 Mondial Spider pochádza z prvej série a ide údajne o druhý vyrobený kus. Podľa zachovaných informácií vozidlo v marci 1954 postavila firma slávneho karosára Pinina Fariny. Spider mal pôvodne červenú karosériu v odtieni Rosso Corsa a kabínu s vinylovým čalúnením v béžovej farbe Similpelle Beige.

Ferrari 500 Mondial Spider v pojazdnom stave
Za volantom Franco Cortesa

Prakticky hneď po dokončení jeho výroby sa Ferrari zúčastnilo pretekov pretekov Coppa della Toscana. V apríli 1954 ho Franco Cortesa doviezol do cieľa na celkovo 19. mieste a 2. priečke vo svojej triede. Zmienka o tomto jazdcovi je pomerne dôležitá, pretože tento muž má na svedomí vôbec úplne prvé víťazstvo pretekárskeho vozidla značky Ferrari. Vo Ferrari 125 S zvíťazil v máji 1947 na Veľkej cene Ríma. Dokumentácia samotnej automobilky naznačuje, že v aukcii ponúkaný Spider vznikal priamo pre Franca Corteseho, aby v ňom mohol pretekať. Taktiež sa dozvedáme, že v máji 1954 po účasti na slávnom závode Mille Miglia dostalo vozidlo novú karosériu u firmy Scaglietti.

Ferrari 500 Mondial Spider

Ťažký život v USA

O rok neskôr toto Ferrari zmenilo majiteľa. Naďalej sa však zúčastňovalo rôznych cestných pretekov. V roku 1958 zamierilo do USA, kde na neho nečakalo nič dobré. O štyri roky neskôr bol predaný od RW Devereau zo San Francisca Halovi Rudowovi z Washingtonu, ktorý s autom pretekal na pretekoch Evergreen Trophy na Pacific Raceways. Neskôr Rudow predal auto Stanleymu Surridgeovi, ktorý v roku 1963 automobil zbavil pôvodného radového dvojlitrového štvorvalca Lampredi, nasúkal do neho vidlicový osemvalec a ďalej skúšal šťastie v pretekaní. Niekedy okolo roku 1965 bolo Ferrari výrazne poškodené pri nehode, po ktorej začalo horieť. Kde sa tak stalo, žiadne zdroje neuvádzajú. 

Ferrari 500 Mondial Spider

Tak trochu iné Lego

V ďalších rokoch vrak menil vlastníkov, až sa dostal k Walterovi Medlinovi, u ktorého zostal do súčasnosti. Stále sa tak nachádza v stave, v akom skončil po nehode. Neobsahuje ani motor. Avšak pozor, súčasťou aukcie bude aj dobe zodpovedajúci štvorvalec z iného Mondialu. V inzeráte sa navyše dočítame aj o ďalších náhradných dieloch.

Ferrari 500 Mondial Spider

Záujemca si tak bude musieť pripraviť nielen poriadny balík peňazí na kúpu samotného vraku, ale aj na následnú renováciu. No ak všetko dobre dopadne, jeho zreštaurovania by sme sa mohli dočkať skôr ako po 28 rokoch. Práve toľko totiž trvala renovácia jednej Tatry, o ktorej sme na našej stránke písali nedávno.

Odhalili vzácnu Tatru, jej renovácia trvala 28 rokov

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJRM Sotheby's
Predchádzajúci článokCupra rozširuje ponuku motorov a vybavenia modelu Ateca
Nasledujúci článokPotvrdené, superšport od Alfa Romeo príde v auguste