Domov News Suzuki Swift oslavuje 40 rokov na cestách

Suzuki Swift oslavuje 40 rokov na cestách

Zdroj: Suzuki ČR

Suzuki Swift oslavuje okrúhle jubileum – 40 rokov. Toto kompaktné vozidlo môžeme označiť za skutočného svetobežníka. Po celom svete sa predáva pod rôznymi názvami, ale ako sa hovorí, originál je vždy iba jeden.

Suzuki Swift patrí medzi globálne úspešné automobily japonskej značky. Tento kúsok sa vyrábal po celom svete a patrí medzi etalóny. Na svet prišiel Swift ešte v roku 1983 na autosalóne v Tokiu. Vtedy ešte pod názvom Suzuki Cultus. Vedeli ste, že pôvodne tento model vyvíjala americká spoločnosť General Motors? Následne si však uvedomila, že by pravdepodobne na ňom nedokázala zarobiť, a tak projekt predali Japoncom.

Zdroj: Suzuki ČR
Viacero výrobcov, ten istý model

Nie nadarmo viacerí odborníci tvrdia, že vôbec prvá generácia má isté americké črty tej doby. Sem patria napríklad aj parciálne zapustené svetlomety do plastových krytov. Prvá generácia nijak neohúrila výkonom. Pod kapotou mala litrový trojvalček s výkonom 36 kW, respektíve 50 koní. Jedným dychom treba dodať, že auto vážilo okolo 700 kilogramov.

Pod názvom Swift, ktorý pôvodne mal patriť iba na domáci japonský trh, prišiel model až v roku 2000. Auto však existovalo aj pod mnohými inými značkami. Za zmienku stojí napríklad Chevrolet Sprint, Pontiac Firefly, Holden Barina či Geo Metro. Úplne pôvodne vznikol model Swift ako trojdverový kompaktný automobil, v roku 1984 prišiel aj variant s piatimi dverami.

Súdny spor s VW

Rok 1986 priniesol tomuto modelu prvý facelift, v rámci ktorého prišiel Swift aj v prevedení GTi. Motor tohto „športovo ladeného“ modelu ponúkol výkon 74 kW. Disponoval kotúčovými brzdami aj dizajnovým bodykitom. Neskôr, v roku 1989, prišla aj druhá generácia a pod kapotou sa konečne ocitol štvorvalcový motor s objemom 1,6 litra. Neskôr prišla napríklad aj karosárska verzia kabriolet. Nesmela chýbať ani verzia GTi. Mimochodom Suzuki a VW spolu viedli súdny spor o označenie GTi, ktorý Nemci prehrali ešte v roku 2012.

Následne došlo na výrobu tretej generácie, a to medzi rokmi 1995 až 2003. S treťou generáciou pribudol aj pohon všetkých kolies. Štvrtá generácia započala svoju púť v roku 2004 a mala plniť úlohu globálneho modelu. Okrem benzínových motorov pribudol na výber tiež naftový motor od Fiatu s objemom 1,3 litra. Piata generácia robila radosť svojim majiteľom medzi rokmi 2010 až 2017. Aktuálna generácia prešla pred tromi rokmi faceliftom. Suzuki Swift tak má za sebou 40 rokov, počas ktorých si prešiel slušným rozvojom a ukázal, že rozhodne patrí na naše cesty. Budúci rok k nám dorazí najnovšia generácia.

Zdroj: Suzuki ČR

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 9

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutorevue.cz
Predchádzajúci článokBrodil sa bahnom a mrzol v daždi, aby nahral tie Najkrajšie zvuky Slovenska
Nasledujúci článokNové BMW X2 – menej provokácie, viac použiteľnosti