Domov News Nové BMW X2 – menej provokácie, viac použiteľnosti

Nové BMW X2 – menej provokácie, viac použiteľnosti

BMW odhaľuje druhú generáciu štýlového kompaktného SUV-kupé s označením X2. K benzínovým a naftovým motorom už tradične pribudnú aj čisto elektrické verzie iX2.

Nové BMW X2 oproti svojmu predchodcovi narástlo o 194 mm na dĺžku 4 554 mm, o 21 mm na šírku 1 845 mm a o 64 mm na výšku 1 590 mm. Dlhší rázvor a širšie rozchody prinášajú viac miesta na piatich sedadlách aj v batožinovom priestore. BMW X2 tak ponúka v závislosti od verzie objem kufra 560 až 1 470 litrov. V prípade elektrických verzií iX2 to je od 525 do 1 400 litrov.

BMW X2
Foto: BMW

Vzpriamenú prednú časť definujú výrazné LED svetlomety a takmer šesťuholníková maska chladiča, ktorá môže byť vybavená obrysovým osvetlením s názvom BMW Iconic Glow. V zozname príplatkovej výbavy sa objavujú aj adaptívne LED svetlomety s matrixovými diaľkovými svetlami.

Línia strechy, ktorá neprerušovane prechádza do zadnej časti, vytvára štíhlu siluetu v tvare kupé. Vzadu vystupujú do popredia výrazne rozšírené blatníky kolies a svalnaté ramená. Zákazníci si môžu vybrať spomedzi dvoch základných a jedenástich metalických lakov exteriéru, vrátane novej červenej metalickej farby Fire Red (na obrázkoch). Dostupné sú aj dva matné odtiene Frozen a široké spektrum špeciálnych lakov z palety BMW Individual.

BMW X2
Foto: BMW
Kabína

Interiér nového BMW X2 vychádza primárne z modelu X1. Aj tu teda vidíme úzky prístrojový panel so zakriveným displejom, ktorý dopĺňa plávajúca lakťová opierka s integrovaným ovládacím panelom. V prednej časti stredovej konzoly sú dva držiaky na poháre a priehradka na smartfón s nepriamym osvetlením a bezdrôtovým nabíjaním.

BMW X2
Foto: BMW

Novo vyvinuté sedadlá môže pokrývať perforované čalúnenie Veganza a koža Vernasca, čo sú alternatívy k štandardnému látkovému čalúneniu. K dispozícii sú tiež športové sedadlá, elektrické nastavovanie sedadiel s pamäťovou funkciou, nastaviteľná bedrová opierka a masážna funkcia. Ďalšie vylepšenia sa týkali akustického komfortu a ochrany cestujúcich. Štandardná výbava teraz obsahuje aj stredový airbag medzi sedadlom vodiča a predným spolujazdcom.

Foto: BMW
Rozšírená štandardná výbava

Súčasťou štandardnej výbavy je napríklad dvojzónová automatická klimatizácia, navigačný systém BMW Maps, automatické ovládanie dverí batožinového priestoru, štyri porty USB-C a 12 V napájacia zásuvka na stredovej konzole a v batožinovom priestore. V porovnaní s predchádzajúcim modelom sa výrazne zvýšil aj počet dostupných asistenčných systémov a digitálnych služieb.

Novo štruktúrované balíky výbavy umožňujú cielenú individualizáciu. Medzi možnosti na zvýraznenie prémiového charakteru BMW X2 patrí balík zrkadiel, vyhrievanie volantu a ozvučenie Harman Kardon. Na vrchole zoznamu doplnkov sa nachádza panoramatické sklenené strešné okno, ktorého tmavo tónovaný jednodielny sklenený povrch siaha až po čelné sklo a rám strechy siaha na oboch stranách ďaleko dozadu až do zadnej časti strechy. Na požiadanie sa dodáva aj elektricky ovládané ťažné zariadenie.

BMW X2
Foto: BMW
BMW iX2

Plne elektrický variant bude súčasťou radu X2 ihneď od uvedenia na trh v podobe modelu iX2 xDrive30. Jeho dva elektromotory dodávajú systémový výkon 230 kW (313 k) a krútiaci moment 494 Nm. BMW iX2 xDrive30 tak zrýchli z 0 na 100 km/h za 5,6 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 180 km/h. Kombinácia 64,8 kWh využiteľnej energie vysokonapäťovej batérie a vysokej účinnosti pohonného systému umožňujú podľa cyklu WLTP dojazd do vzdialenosti 417 až 449 kilometrov.

BMW X2
Foto: BMW
Tri spaľovacie motory

Hneď od začiatku predaja bude možné siahnuť aj po športovom variante X2 M35i xDrive. Jeho 2,0-litrový štvorvalcový motor produkuje maximálny výkon 221 kW (300 k). Z pokoja na 100 km/h vyšprintuje za 5,4 sekundy. Vyladenie podvozku špecifické pre M sa spája s inteligentným pohonom všetkých kolies xDrive. Štandardné adaptívne M odpruženie zvyšuje agilitu aj komfort pri jazde na dlhé vzdialenosti. Brzdy M Compound tvoria v tomto prípade súčasť voliteľnej výbavy.

BMW X2 sDrive20i poháňa benzínový trojvalcový agregát. V spojení so 48 V mild hybridným systémom poskytuje 1,5-litrový motor maximálny výkon 125 kW (170 k), čo je výsledkom kombinácie výkonu spaľovacieho motora (156 k) a zabudovaného elektromotora (19 k). Štvorvalcový naftový motor v BMW X2 sDrive18d produkuje maximálny výkon 110 kW (150 k). Všetky spaľovacie motory dostupné pre nové BMW X2 spolupracujú so sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou Steptronic.

BMW X2
Foto: BMW

BMW X2 dostalo obmedzovač preklzu kolies v blízkosti aktuátora, ktorý pomáha trakcii aj smerovej stabilite. Medzi ďalšie novinky patrí integrovaný brzdový systém a prídavné tlmenie prednej nápravy závislé od zdvihu. Voliteľný adaptívny M podvozok ponúka frekvenčne selektívne tlmenie, športové riadenie a zníženie svetlej výšky o 15 milimetrov. BMW iX2 xDrive30 jazdí štandardne na 17-palcových diskoch kolies z ľahkej zliatiny s aerodynamicky optimalizovaným dizajnom. Modely BMW X2 sDrive20i a BMW X2 sDrive18d opúšťajú továreň na 18-palcových diskoch kolies z ľahkej zliatiny, zatiaľ čo BMW X2 M35i xDrive prichádza s 20-palcovými M diskami kolies z ľahkej zliatiny. Voliteľne sú k dispozícii ďalšie disky kolies z ľahkej zliatiny s priemerom od 18 do 21 palcov.

Bezpečnostná výbava a uvedenie na trh

K štandardnej aktívnej bezpečnostnej výbave patrí najnovšia verzia systému varovania pred kolíziou vpredu, udržiavanie rýchlosti s funkciou bŕzd, čítanie dopravných značiek a varovanie pred opustením jazdného pruhu s funkciou návratu do jazdného pruhu. Na zozname štandardnej výbavy sa nachádzajú aj parkovací asistent vrátane cúvacej asistenčnej kamery a cúvacieho asistenta. Ponuka voliteľných prvkov zahŕňa asistenta riadenia a kontroly jazdného pruhu, aktívne udržiavanie rýchlosti s funkciou Stop & Go, aktívnu navigáciu, funkciu varovania pri odchode a BMW Head-Up Display, zobrazenie okolia Surround View, funkciu monitorovania okolia vozidla na diaľku Remote 3D View, zaznamenávanie jazdy BMW Drive Recorder a oznamovanie polohy pri krádeži Remote Theft Recorder. Existujúce funkcie možno aktualizovať na diaľku pomocou nástroja Remote Software Upgrades, ktorý umožňuje pridávať aj nové funkcie.

Foto: BMW

Nový modelový rad BMW X2 dostal najnovšiu verziu systému zobrazovania a ovládania BMW iDrive s technológiou rýchleho prístupu QuickSelect. Využíva operačný systém BMW Operating System 9 a jeho súčasť tvoria aj zakrivený displej BMW Curved Display a inteligentný osobný asistent, čo znamená, že bol starostlivo prispôsobený na ovládanie pomocou dotykovej obrazovky a prirodzených hlasových povelov. Operačný systém BMW Operating System 9 zároveň otvára cestu pre vysoko prispôsobiteľný výber doplnkových digitálnych služieb. S BMW ConnectedDrive Upgrades si zákazníci môžu užiť bezplatnú mesačnú skúšobnú verziu vybraných funkcií, po ktorej si ich môžu pridať na konkrétne časové obdobie.

Nové modely sa budú vyrábať v Regensburgu. BMW X2 a iX2 budú uvedené na cesty v marci 2024. V lete 2024 pribudne do ponuky druhý plne elektrický variant a ďalší model s naftovým motorom.

The all-new BMW X2 M35i xDrive.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBMW
Predchádzajúci článokSuzuki Swift oslavuje 40 rokov na cestách
Nasledujúci článokNový Ford Tourneo Courier a Transit Courier sa už dajú objednať