Domov News Mazda CX-70 konečne pozná dátum premiéry

Mazda CX-70 konečne pozná dátum premiéry

Mazda CX-70 mala prísť pôvodne na trh ešte v roku 2023, no premiéra nabrala meškanie. Ešte v októbri vôbec nebolo známe, kedy nové SUV uvidíme, no teraz všetko vyjasnil kanadský web. 

Podľa kanadskej stránky Mazdy sa nový model CX-70 oficiálne predstaví 30. januára 2024. Mazda CX-70 bude dostupná na americkom trhu a malo by ísť o súrodenca modelu CX-60. Ten je k dispozícii napríklad aj v Európe, no za veľkou mlákou chýba. Práve CX-70 by mala doplniť jeho prázdne miesto. Novinka dostane po vzore CX-90 aj plug-in hybridnú konfiguráciu. Tá kombinuje 2,5-litrový benzínový štvorvalec s elektromotorom, vďaka čomu dosahuje systémový výkon 241 kW (328 k) a 500 Nm krútiaceho momentu, ktorý sa prenáša na všetky kolesá. K dispozícii je však aj variant iba so zadným pohonom a aj radovým šesťvalcovým motorom (benzín aj diesel). Obdobná ponuka sa očakáva aj u typu CX-70.

Menšia ako CX-90? Kdeže…

Na rozdiel od Mazdy CX-90 však ponúkne len dva rady sedadiel. Automaticky sa tak naskytá úvaha, že rozmerovo pôjde o menšie vozidlo, no opak je pravdou. V oficiálnom dokumente zverejnenom vo februári 2023 ako doplnok k brífingu o finančných výsledkoch japonská značka uviedla, že CX-70 bude „dvojradový model s rovnakou karosériou [ako CX-90].“

Mazda CX-90

Mazda ide roky proti prúdu ostatných automobiliek, čo pohon zadných kolies a radový šesťvalec v nových SUV len potvrdzuje. Napriek tomu sa však Japonci nevyhnú postupnej elektrifikácii a aj preto predstavia v roku 2025 pre americký trh nové elektrické SUV. Malo by však využiť meno už existujúceho produktu Mazdy.

Japonskej automobilke sa aktuálne v Severnej Amerike darí, minulý rok mohla predať okolo 350-tisíc vozidiel (oficiálne čísla ešte nie sú známe). Do roku 2025 by toto číslo mohlo narásť až na 500-tisíc kusov. Podiel na trhu už dosiahol 2,3 percenta, čo je najviac, odkedy automobilka vstúpila na americký trh v roku 1960. Svoj podiel na tom má aj CX-90, ktorá má za sebou skvelý začiatok a v predajoch tento model predbehol aj CX-9.

Oneskorená premiéra alebo meškajúci začiatok výroby v súčasnosti nie sú v automobilovom priemysle ojedinelé javy. Najnovšia správa od PwC Consulting odhalila, že v roku 2023 sa až 34 % nových vozidiel uviedlo na trh s oneskorením výroby. Bližšie sme o tejto téme písali v článku TU.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 9

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutomotive News
Predchádzajúci článokAudi predstavuje Q8 e-tron v edícii Dakar
Nasledujúci článokFenomén Enzo Ferrari – čo vo filme neuvidíte