Domov News Je to oficiálne: JLR bude v Nitre vyrábať elektromobily

Je to oficiálne: JLR bude v Nitre vyrábať elektromobily

Foto: JLR

Spoločnosť JLR potvrdila, že jej najmodernejší závod v Nitre bude vyrábať elektrické vozidlá v rámci stratégie spoločnosti Reimagine, ktorá do roku 2030 uvedie na trh deväť nových elektrických vozidiel.

Výkonná riaditeľka priemyselných operácií Barbara Bergmeier pri oznamovaní noviniek k 5. výročiu slovenského závodu JLR ocenila neuveriteľný úspech závodu a jeho ľudí, ktorí od spustenia výroby v roku 2019 doteraz vyrobili viac než 365 000 vozidiel Defender a Discovery.

 „S potešením oznamujem, že náš fantastický, najmodernejší závod v Nitre bude toto desaťročie vyrábať elektrické vozidlá ako súčasť našej stratégie elektrifikácie. Ide o vyjadrenie dôvery 5 000 kvalifikovaným a oddaným ľuďom závodu. Demonštrujeme tým kľúčovú úlohu závodu Nitra, s jeho vysokou produkciou. Chcem sa tiež poďakovať našim dodávateľom, ktorí nás nasledovali, aby sme sa usadili v Nitre a podporili naše zvýšenie výroby,“ povedala Barbara Bergmeier.

JLR
Barbara Bergmeier. Foto: JLR
Najmodernejší závod JLR

„Dnešný deň je skutočným míľnikom pre náš závod, ktorý od spustenia prevádzky pred piatimi rokmi išiel od úspechu k úspechu. Urobili sme zmeny, ako je pridanie Defendera 130 a prechod z dvoch na tri zmeny, či zvýšenie výroby z 2 000 na 3 000 áut týždenne. Správa, že budeme poskytovať výrobu elektrických vozidiel, je potvrdením našej kľúčovej úlohy v stratégii Reimagine,“ doplnil prevádzkový riaditeľ JLR Nitra Guillermo Mancholas.

Spoločnosť JLR investovala do závodu v Nitre 1,3 miliardy eur. Ide o vysoko digitalizovaný a automatizovaný závod, ktorý ako prvý v Európe využíva nosný systém Pulse od Kuka, ktorý poskytuje o 30% rýchlejší prenos než konvenčné systémy. Odvtedy tento výrobca luxusných áut investoval ďalších 60 miliónov eur do nových technológií, pozemkov, budov a softvéru. Mimoriadne úspešným pre spoločnosť z finančného hľadiska bol nový Defender, ktorý sa vyrába výlučne v Nitre. Ako najpredávanejší model spoločnosti JLR za posledné dva finančné roky, Defender generuje desaťnásobok príjmov než Classic Defender v roku 2015.

JLR
Foto: JLR
Veľké investície do elektrifikácie

Do budúcnosti spoločnosť JLR investuje 15 miliárd libier v priebehu piatich rokov do transformácie svojich vozidiel na elektrické a do roku 2039 sa stane spoločnosťou s nulovou uhlíkovou stopou. To zahŕňa elektrifikáciu luxusných značiek Range Rover, Defender, Jaguar a Discovery a uvedenie deviatich čisto elektrických modelov do roku 2030. Spoločnosť rýchlo transformuje svoju priemyselnú stopu na prípravu na elektrifikáciu a práve elektrifikácia závodu v Nitre predstavuje posledný kúsok skladačky.

Prvým plne elektrickým výrobným závodom spoločnosti JLR sa stane Halewood. Solihull bude vyrábať elektrické modely Range Rover, Range Rover Sport a Jaguar. Centrum výroby motorov vo Wolverhamptone bude vyrábať elektrické pohonné jednotky a Castle Bromwich bude prepracovaný na výrobu panelov karosérie pre elektrické vozidlá. Medzitým spoločnosť JLR tento týždeň otvorila nové laboratórium Future Energy Lab za 250 miliónov libier v Coventry na vývoj elektrických pohonných jednotiek.

Ďalšie podrobnosti o elektrických modeloch, ktoré sa budú vyrábať v Nitre, budú potvrdené neskôr.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS: JLR
Predchádzajúci článokZ 10 na 80 % za 10 minút. Porsche zatieni neznáme MPV
Nasledujúci článokV opustenom showroome objavili nedotknuté Fordy z 80. rokov