Domov News Nissan chce mladým ponúknuť lacné športové auto

Nissan chce mladým ponúknuť lacné športové auto

Automobilka Nissan uvažuje o novom športovom, no dostupnom modeli. Mieriť by s ním chcela najmä na mladých ľudí.

Nissan má aktuálne v portfóliu v podstate len dva športové modely. Jedným je legendárne GT-R a druhým Z-ko. Ani jedno z nich však nie je zrovna najlacnejšie, obzvlášť nie pre mladých ľudí. To by však Japonci chceli zmeniť a uvažujú o vytvorení vstupného modelu do sveta športových áut Nissanu. Pre Top Gear to potvrdil šéf produktového plánovania Nissanu Ivan Espinosa.

Nissan
Nissan GT-R. Foto: Nissan

„Myslím si, že výrobcovia automobilov – vo všeobecnosti – zabudli na vášeň pre autá. Závisí to od krajiny, ale je vidieť, že mladých zákazníkov autá priťahujú čoraz menej,” povedal Espinosa, ktorý sa domnieva, že tento nedostatok záujmu zo strany mladých ľudí je spôsobený tým, že nikto neponúka nič, čo by v nich vzbudilo nadšenie.

Lacný športový elektromobil?

Aj z toho dôvodu by rád videl v ponuke Nissanu nový model, ktorý by bol vstupnou bránou do radu ich športových vozidiel. Po otázke, či by to mohol byť hot hatch na štýl Pulsaru, odpovedal: „Nie som si istý či hot hatch, no možno menšie elektrické športové auto. Niečo menšie a, samozrejme, cenovo dostupnejšie.“

Espinosa zároveň dodal, že Nissan mal vždy v ponuke tri levely športových áut a je to niečo, k čomu by sa chcel opäť vrátiť. “Vždy sme mali GT-R, vždy sme mali Z a vždy sme mali základné vozidlo – buď hot hatch ako Pulsar, alebo niečo iné [v tejto cenovej a výkonnostnej kategórii]. A to je niečo, čo nám dnes trochu chýba.“ Okrem toho spomenul, že by chcel mať Nismo verziu z každého športového modelu.

Nissan
Nissan Z. Foto: Nissan
Cieľovkou by mali byť mladí ľudia

S lacnejším športiakom by tak chcel prilákať aj mladých ľudí. Konkrétne potencionálnych zákazníkov v ranných 20. rokoch svojho života, ktorí majú vášeň pre autá. Moja otázka však znie, či sa ľudí s vášňou pre autá, obzvlášť tie športové, podarí prilákať elektromobilom? Ako mladého automobilového entuziastu by ma totiž model na baterky veľmi nezaujal.

Zároveň sa však vynára aj ďalšia otázka, a to, či je vôbec možné predstaviť cenovo dostupný športový elektromobil? Veľmi dobre vieme, že elektrické vozidlá sú vo všeobecnosti drahšie ako ich spaľovacie ekvivalenty, a to nehovoríme o športových variantoch. Aby nový vstupný športiak od Nissanu dával zmysel, musel by stáť menej ako model Z, ktorý napríklad v Amerike začína na sume 42 210 dolárov. Nechajme sa však prekvapiť s čím (a či vôbec) Nissan príde.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.8 / 5. Počet hodnotení 14

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTop Gear
Predchádzajúci článokBMW začalo vyrábať vzorky batériových článkov pre Neue Klasse
Nasledujúci článokVodík v osobákoch je mŕtvy. Progresívna Toyota je pohromou

1 COMMENT

Comments are closed.