Domov News V Las Vegas sa bude dražiť Mercedes, pred ktorým sklopí zrak aj...

V Las Vegas sa bude dražiť Mercedes, pred ktorým sklopí zrak aj špeciál DTM

Foto: RM Sotheby's

V piatok 17. novembra, teda pred víkendovými pretekmi F1 v Las Vegas, sa bude v divadle Wynn’s Awakening Theatre konať aukcia, súčasťou ktorej budú aj dva exkluzívne Mercedesy z konca minulého storočia. 

Okrem rôznych automobilov sa na aukcii budú dražiť ikonické športové suveníry či hodinky Aukciou bude sprevádzať James Corden. Spoločnosť RM Sotheby’s bude vôbec po prvýkrát ponúkať kupé aj roadster Mercedes-Benz AMG CLK GTR. Tento model je hodnotený ako jedno z najodvážnejších sériovo vyrábaných áut všetkých čias. Jeho korene siahajú do obdobia vytrvalostných pretekov, v ktorých súťažil proti McLarenu F1 alebo Porsche 911 GT1.

24 Hours of Le Mans 1999 | Peter Dumbreck's Shocking Mercedes flip!

Sekvenčná prevodovka a pohon zadných kolies

V súlade s homologizačnými pravidlami bolo vyrobených celkovo 26 kusov CLK GTR. Vozidiel s karosériou kupé vzniklo rovných 20 a kúsok, ktorý sa bude uchádzať o záujem dražiteľov, má najazdených 7015 km. Pod kapotou drieme 6,9-litrový vidlicový dvanásťvalec s najvyšším výkonom 612 koní, ktorý vozidlu umožní dosiahnuť maximálnu rýchlosť 320 km/h. Akcelerácia z 0 na 100 km/h je záležitosťou 3,2 sekundy. To všetko zvládne so sekvenčnou šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, ktorá posiela krútiaci moment na zadnú nápravu. Neskôr sa tento agregát preslávil najmä vo vozidlách značky Pagani.

Foto: RM Sotheby’s

Zaujímavosťou je, že pretekársky špeciál vznikol naozaj rýchlo. O prvého náčrtu ceruzkou po prvé testovacie kolo prešlo len 128 dní. Mercedes v rokoch 1997 a 1998 triede FIA GT1 absolútne dominoval. Cestná verzia má monokok aj podvozok, ktoré boli súbežne navrhované aj pre pretekárske vozidlá a zdieľajú mnoho spoločných komponentov. Prvé CLK GTR určené pre bežné cesty bolo predstavené 1. apríla 1997. O šesť dní neskôr získal Bernd Schneider za volantom verzie GT1 pole position na prvých pretekoch na okruhu Hockenheimring. Predávať sa bude aj roadster, ktorý má najazdených ešte menej, len 170 km.

Mercedes CLK GTR: The ULTIMATE Group Test Part 3 | Carfection 4K

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST KIA Niro PHEV: alternatíva, ale nie pre každého
Nasledujúci článokFerrari hlási obrovský dopyt, knihy objednávok sú plné