Domov News Wazeri, obľúbená appka spúšťa novú funkciu

Wazeri, obľúbená appka spúšťa novú funkciu

Medzi populárne aplikácie na navigáciu počas jazdy autom patria Mapy Google, Sygic alebo Waze. A práve posledná menovaná aplikácia prichádza s novou funkciou, ktorá má zvýšiť bezpečnosť na cestách. O téme informuje portál Rewind

Waze, ktorý od roku 2013 patrí pod spoločnosť Google, má v súčasnosti už viac ako 150 miliónov používateľov (zdroj DMR), ktorí sa spoliehajú na live kalkuláciu najrýchlejšej trasy z bodu A do bodu B. Waze pri výpočte ideálnej trasy pritom berie do úvahy aktuálnu vyťaženosť úsekov, dopravné obmedzenia alebo kolóny.

Jedným z dôvodov, prečo je táto aplikácia u vodičov taká obľúbená, sú komunitné funkcie. Jednotliví vodiči totiž môžu ostatných upozorniť napríklad na policajný radar, hliadku alebo iné, neštandardné situácie na cestách. Ostatní vodiči prechádzajúci daným úsekom sú potom o týchto informáciách notifikovaní a môžu potvrdiť, či je daná info ešte stále aktuálna.

Nahlasovanie dopravných nehôd

Jednou z najdôležitejších funkcií je oznamovanie dopravných nehôd. Tie nielenže môžu ovplyvniť rýchlosť trasy pre ostatných používateľov, ale môžu byť aj nebezpečné. Vodič, ktorý má vedomosť o tom, že pred ním došlo k zrážke, zvýši opatrnosť a zníži rýchlosť. Novinkou však je, že Waze začne informácie o dopravných nehodách využívať na nové účely. Používať pritom bude umelú inteligenciu.

V spolupráci s AI systém začne používateľom zobrazovať úseky častých dopravných nehôd. Vodičov upozorní pred prejdením cez daný úsek, že na nasledujúcej časti cesty sa často vyskytujú dopravné nehody. Upozornenia sa ale nebudú zobrazovať príliš často. Platiť to bude aj v prípade, ak vodič po danom úseku prechádza pravidelne. Cieľom tvorcov je týmto spôsobom znížiť počet nehôd na cestách, pretože každý deň zomrie na svete v priemerne 3700 účastníkov cestnej premávky. Waze dúfa, že vopred upozornení vodiči budú na nehodových úsekoch opatrnejší a budú brať do úvahy zvýšené riziko nehody.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRakúšania vyvinuli spaľovací motor na vodík
Nasledujúci článokChyby vodičov, za ktoré hrozia pokuty. Ako používať hmlovky?