Domov News Aston Martin DB5 oslavuje výročie, preslávil ho Agent 007

Aston Martin DB5 oslavuje výročie, preslávil ho Agent 007

Foto: Aston Martin

DB5 – toto označenie vám asi nijak zvlášť predstavovať nemusíme. Jeden z najslávnejších, ak nie ten najslávnejší model značky Aston Martin, oslavuje 60 rokov. Tento model preslávil hlavne agent v službách jej veličenstva James Bond.

Model DB5 britskej automobilky Aston Martin patrí medzi tie najviac ikonické autá, ktoré vznikli. Faktom však je, že za svoju slávu vďačí najmä svojej filmovej roli. Bondovská klasika tento rok oslavuje 60 rokov. Ide o klasické luxusné auto z Veľkej Británie z čias 60. rokov minulého storočia. Celý svet toto auto uznáva, no dá sa povedať, že bez filmu jeho príbeh nepôsobí až tak zaujímavo.

Foto: Aston Martin
„Parťák“ Seana Conneryho

Aston Martin DB5 sa dostal na svet v roku 1963 ako evolúcia svojho predchodcu s označením DB4. Písmená „DB“ niesli odkaz nadšeného podnikateľa Davida Browna. Ten sa práve v období po vojne ujal automobilky Aston Martin a začal budovať jej lepšiu budúcnosť. Svoju slávu zožal model DB5 na striebornom plátne vo filme Goldfinger a stal sa neodmysliteľným parťákom tajného agenta Jamesa Bonda.

Automobilka poskytla na účely natáčania celkovo 4 kusy, pričom jeden z nich bol dokonca už nepotrebný prototyp. Prešiel si zmenou z červenej na ikonickú striebornú farbu a dostal aj vychytávky v podobe rôznych zbraní. Jamesa Bonda v tomto filme stvárnil nezabudnuteľný Sean Connery a možno aj vďaka jeho hereckému umu sa dnes tento automobil teší takej veľkej sláve a uznaniu. Model DB5 sa častokrát objavuje aj v modernejších filmoch o Jamesovi Bondovi.

Foto: Aston Martin
Vantage priniesol vylepšenia

Tento model dostal pod kapotu vylepšený atmosférický radový šesťvalec s trojicou karburátorov a výkonom 210 kW, respektíve 286 koní. Vďaka tomu dokázal dosiahnuť maximálnu rýchlosť 233 km/h. Motoru pomáhala preniesť výkon na nápravu manuálna 5-stupňová prevodovka od ZF. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládol tento automobil za 8 sekúnd.

Rok 1964 priniesol nové vylepšenie a Aston Martin sa rozhodol predstaviť model s označením DB5 Vantage. Výsledkom bol nárast výkonu na 242 kW, respektíve 330 koní. Takýchto kusov vzniklo ale iba zopár. Vo verzii kupé sa vyrobilo iba 65 kusov a vo verzii Volante so sťahovacou strechou dokonca iba 12 kusov. Ako zaujímavosť pôsobí aj 12 kusov upravených automobilov na karosériu typu shooting-brake. Šlo o modely inšpirované prototypom vyrobeného automobilu pre Davida Browna.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLotus pripravuje súpera pre Porsche Macan EV
Nasledujúci článokAnketa Európske auto roka 2024 má 7 finalistov