Domov News Z archaického je už iba zastaralé. Lada Niva prešla “modernizáciou”

Z archaického je už iba zastaralé. Lada Niva prešla “modernizáciou”

Foto: LADA

Lada Niva sa dočkala modernizácie. Ak ste však čakali super ultra kozmickú technológiu, asi vás nepotešíme. Aktualizovaná Niva sa môže pochváliť napríklad už aj systémom ABS či motorom, ktorý plní emisné normy z roku 2009.

Lada Niva je nesmrteľné auto. Vyrába sa už od roku 1977 a aj keď sa automobilové technológie od tejto doby posunuli na míle ďaleko, Niva si drží svoju tvár. Od 70. rokov sa tento model nijak výrazne nezmenil. Ide o veľmi jednoduchý, ale plne funkčný stroj, ktorý zvládne aj ten najťažší terén. Nie nadarmo sa hovorí, že tam kde iní končia, Lada Niva začína. Minimálne čo sa týka zvládania terénu.

Lada Niva vs Škoda Kodiaq Scout - Startstop.sk - TEST

Vojna spomalila priemysel

Lada Niva modelového roku 2024 sa však dočká aj zopár zaujímavých vylepšení. Lada Niva sa predáva aj s prívlastkom „Legend“. V tomto prípade však nejde o klasickú modernizáciu, ale skôr o návrat do prvých mesiacov roku 2022. Presne v tomto období sa začala ruská invázia na Ukrajinu a automobilový svet v Rusku pre tvrdé sankcie zamrzol. Spoločnosť AutoVAZ, ktorá vyrába model Niva, dokonca aj pozastavila jej výrobu. Obnovili ju až v druhej polovici roku 2022. Avšak automobilka vtedy nemohla prisľúbiť, že všetky vyrobené kúsky dostanú aj niektoré bežné technológie. Niva tak schádzala z výrobných liniek bez airbagov či systému ABS. A práve budúci rok prinesie návrat technológie ABS na palubu tohto nezničiteľného modelu.

Foto: LADA
Skok z roku 1996 do roku 2009

Rovnakú výbavu do vienka dostane aj Niva Travel, ktorá sa vyrába od roku 1998. Ide o niečo modernejšie SUV, ktoré vo vyššej výbave ponúkne tempomat s obmedzovačom rýchlosti, podsvietený prístrojový panel či palubný počítač. Na palube nesmie chýbať ani elektronický stabilizačný systém, ktorý poznáme pod skratkou ESP.

Tu však zmeny nekončia. Obnovenie výroby v roku 2022 so sebou prinieslo pod kapotu Nivy motor, ktorý spĺňal emisnú normu Euro 2. Táto emisná norma bola aktuálna v Európe ešte v roku 1996. Nová Niva by mala dostať motor, ktorý by mal spĺňať emisnú normu Euro 5 z roku 2009. Všetky tieto zmeny so sebou prinesú aj nárast cien. Celkovo sa tento model bude predávať od zhruba 927 tisíc rubľov (cca 9.300 eur), čo činí nárast o 100 tisíc rubľov.

Foto: LADA

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 51

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJkolesa.ru
Predchádzajúci článokRace for Glory je nový film o epickom súboji Audi vs Lancia
Nasledujúci článokMercedes-AMG CLE 53 s hendikepom vyzve na súboj M4