Domov News VW Group predal takmer 10 miliónov áut. Bude to stačiť na…

VW Group predal takmer 10 miliónov áut. Bude to stačiť na…

VW Group má za sebou skvelý rok. O predaje núdzu rozhodne nemal a koncern atakuje pomyselný trón.

Rok 2023 bol pre koncern VW Group doslova fantastický. Celosvetovo totiž predali až 9,24 milióna vozidiel, čo predstavuje 12-percentný nárast oproti predošlému roku. Nie je to však spôsobené len nárastom dopytu. VW mal totiž aj poriadne dlhý zoznam nevybavených objednávok v dôsledku problémov s dodávkami komponentov v súvislosti s pandémiou koronavírusu a ruskou inváziou na Ukrajinu.

Najdôležitejšia bola západná Európa

Po vyriešení spomínaných problémov bol koncern schopný dodať v roku 2023 enormné množstvo áut. Dodávky nových vozidiel narástli na všetkých dôležitých trhoch. Vlajku koncernu pochopiteľne držala najvyššie západná Európa s 3,27 miliónmi áut, čo činí 21 % medziročný nárast. V tesnom závese však bola Čína s 3,24 miliónmi (2-percentný nárast). Tretím najdôležitejším trhom pre VW Group bola Severná Amerika, kde predali 0,99 milióna nových vozidiel, čo predstavuje nárast o 18 percent. Zo spomínaných 9,24 milióna vozidiel tvorili elektromobily len 8,3 percent, teda 0,77 milióna vozidiel.

VW Group
Zdroj: VW Group

Materská značka koncernu dodala v 2023 4,87 milióna áut, čo je o 6,7% viac ako minulý rok. Dokonca to predstavuje až 52,63-percentný podiel celého koncernu. Výsledky značiek SEAT a CUPRA nájdete TU.

VW Group
Zdroj: VW Group
SUV opäť dominovali

Ak sa pozrieme na podrobnejšie štatistiky, viac než polovica predaných áut s logom VW bola SUV, konkrétne 54,2 %, čo len potvrdzuje trend posledných rokov. Obzvlášť sa im darilo na americkom trhu, kde zaznamenali podiel až 81 percent. Najpredávanejším SUV modelom značky bol v Európe T-Roc, pričom v Nemecku, Veľkej Británii, Španielsku a Turecku vytvoril nový rekord v počte dodávok.

Otázkou však ostáva, či tento skvelý rok VW Group bude stačiť na svetové prvenstvo? To posledné roky okupuje Toyota, ktorá minulý rok predala až 10,5 milióna vozidiel. Podarí sa jej titul obhájiť alebo sa stane VW Group novým kráľom?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCrawler Concept ukazuje, že Nissan X-Trail patrí do terénu
Nasledujúci článokVynález, ktorý upadol do zabudnutia príliš rýchlo