Domov Doprava Soul ruší parkovacie miesta pre ženy. Vznikli, aby ich…

Soul ruší parkovacie miesta pre ženy. Vznikli, aby ich…

Starosta juhokórejskej metropoly O Se-hun presadil v roku 2009 zavedenie parkovacích miest v podzemných parkoviskách vyhradených ženám. Teraz ich ruší, pretože už vraj nie sú potrebné.

Opatrenie malo znížiť počet napadnutí, znásilnení a sexuálnych obťažovaní žien v tmavých podzemných parkoviskách. Parkovacie miesta pre ženy preto boli najčastejšie vyznačené v blízkosti východov, aby sa ženy samé pohybovali po parkovisku len v nevyhnutnej miere. Takisto boli tieto parkovacie miesta širšie. Nebolo to však spôsobené slabšími parkovacími schopnosťami vodičiek, ale predpokladom, že ženy budú so sebou voziť deti. Širšie parkovacie miesta im umožňovali jednoduchšie nastupovanie aj vystupovanie. Pravidlo znelo tak, že pokiaľ má parkovisko viac ako 30 parkovacích miest, 10 % z nich malo byť vyhradených ženám. Zo 16.640 verejných parkovacích miest tak bolo vodičkám vyhradených necelých 2.000.

Radnica v Soule teraz tvrdí, že špeciálne miesta pre ženy už nie sú potrebné. Parkovacie miesta majú byť už koncom marca premaľované na miesta vyhradené rodinám s deťmi a tehotným ženám. Informáciu o plánoch starostu Soulu priniesol spravodajský web BBC.

parkovacie miesta pre ženy

Ženy tvrdia, že sa cítili bezpečnejšie. Muži to považovali za diskriminačné

Oh Kyung-jin z Kórejskej asociácie žien je sklamaná z odstraňovania priestorov, ale viac sa obáva širšieho trendu. “Vláda sa snaží presadzovať antifeministickú politiku a teraz vidíme, že tieto regresívne politiky sa premietajú do miestnych samospráv,” povedala. Ale 34-ročný Cho Young-jae si myslí, že priestory určené len pre ženy musia skončiť. “Tieto priestory skutočne diskriminujú mužov. Prejsť pešo o 100 metrov viac neznamená, že ste menej v bezpečí. Parkovacie plochy sú v súčasnosti pokryté monitorovacími kamerami.

Vládne údaje v roku 2021 pritom ukázali, že viac ako dve tretiny násilných trestných činov spáchaných na mestských parkoviskách boli sexuálne zločiny. 55-ročná Chung Eun-jung využíva parkovacie miesta pre ženy vždy, keď nejaké nájde: “Cítim sa bezpečnejšie, keď ich používam, pretože nablízku nie je toľko nebezpečných ľudí. Keď nastúpim do auta, vždy ihneď zamknem dvere.“ Jej 27-ročná dcéra Park Young-seo ju dopĺňa: “Je zvláštne, že sa aktívne zbavujeme niečoho, čo ženám dáva pocit bezpečia. Miesta nie sú také veľké. Nie je to tak, že polovica parkoviska je venovaná ženám, je to len pár miest.

Takýto krok prispieva k tomu, čo kritici tvrdia, že je to kultúra antifeminizmu. Tá v posledných rokoch charakterizovala juhokórejskú politiku. Muži v Južnej Kórei pritom čoraz častejšie tvrdia, že politiky navrhnuté tak, aby zvýhodňovali ženy, sú diskriminačné. Faktom ale zostáva, že súčasná juhokórejská vláda odstránila pojem „rodová rovnosť“ zo svojich školských osnov pre etiku a snaží sa zrušiť svoje ministerstvo pre rodovú rovnosť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSlávny zraz fanúšikov GTI pri jazere Wörthersee dostal stopku
Nasledujúci článokAmsterdam postavil garáž za 50 miliónov eur. Pre bicykle