Domov Elektromobilita Prichádza prvý elektrický sedan od značky Volvo

Prichádza prvý elektrický sedan od značky Volvo

Foto: Theottle / Youtube

Volvo plní čo sľúbilo a postupne prechádza na výhradne elektrický pohon. Jednou z noviniek roka 2024 bude elektrický sedan ES90.

Značka Volvo bola jednou z prvých v Európe, ktorá sa zaviazala k prechodu na elektrický pohon. Od roku 2030 bude jej portfólio plne elektrické a prvé kroky k dosiahnutiu toho cieľa robí už teraz. Z elektromobilov aktuálne nájdeme v ponuke modely EX90, EX30, XC40 Recharge a C40 Recharge. Automobilke však zatiaľ chýba elektrický sedan. To sa však čoskoro zmení.

Volvo v súčasnosti ponúka sedany a kombi nanajvýš vo variante plug-in hybrid. Čoskoro však predstaví v karosárskej verzii sedan aj plnohodnotný elektromobil. S informáciou prišiel švédsky magazín Teknikens Värld, ktorému sa dokonca podarilo získať aj prvú snímku chystanej novinky z továrne. Vozidlo je však schované pod plachtou s označením “Top Secret”.

Foto: Teknikens Värld
Prichádza elektrický sedan

Elektromobil má interné kódové označenie “V551”, no predpokladá sa, že bude niesť oficiálny názov “ES90”. Bol vyvinutý na rovnakej platforme SPA2 ako elektrické SUV EX90. Interná správa, ktorú sa podarilo švédskemu magazínu získať, obsahovala aj niektoré predbežné technické špecifikácie. Volvo ES90 bude údajne dlhé 4 990 milimetrov s mohutným rázvorom 3 102 mm. Na výšku by malo merať 1 547 mm a na šírku 1 945 mm. Malo by tak ísť o priameho konkurenta pre BMW i5, Mercedes EQE a budúce Audi A6 E-Tron.

Batéria z EX90

Hmotnosť nového elektrického sedanu od Volva by mala byť na úrovni až 2 600 kg v prípade AWD verzie s dvoma motormi. Konfigurácia so zadným pohonom bude disponovať len jedným elektromotorom a vážiť na úrovni 2 500 kg. Kapacita batérie by mala dosahovať 111 kWh, čo však nie je veľkým prekvapením, nakoľko rovnaký akumulátor nájdeme aj v modeli EX90. Dojazd údajne dosahuje 600 km, no nevedno v akom testovacom cykle.

elektrický sedan Volvo ES90
Foto: Theottle / Youtube

Volvo už dokonca spúšťa predsériovú výrobu modelu ES90 v Číne, čo sa taktiež dalo očakávať. Pôvodom švédsku automobilku totiž väčšinovo (až 82 %) vlastní čínske Geely. Sériová produkcia novinky by podľa predbežných správ mala odštartovať v máji 2024.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTeknikens Värld
Predchádzajúci článokPeugeot 308 SW vs. Golf Variant: ktoré rodinné kombi je lepšie?
Nasledujúci článokBudúce GT-R nebude elektro? Nissan si nechal patentovať…