Domov News Automobiloví giganti rozbiehajú sériovú výrobu palivových článkov

Automobiloví giganti rozbiehajú sériovú výrobu palivových článkov

Foto: FCSM

General Motors a Honda rozbiehajú výrobu systémov vodíkových palivových článkov vo svojom spoločnom podniku s názvom Fuel Cell System Manufacturing LLC (FCSM), ktorý je prvým spoločným podnikom na veľkovýrobu palivových článkov na svete.

Odkedy bol závod s rozlohou 6500 metrov štvorcových založený v Michigane v januári 2017, vytvoril vďaka spoločnej investícii vo výške 85 miliónov dolárov 80 pracovných miest. Vodíkové energetické riešenia svetovej úrovne, ktoré od januára zostavuje závod FCSM, budú obidve spoločnosti využívať v rôznych produktoch a obchodných aktivitách. GM a Honda sú prvým spoločným podnikom zameraným na výrobu kompletných systémov palivových článkov, ktorý začal so sériovou veľkovýrobou palivových článkov pre dopravu a iné účely. Prezident FCSM, Suheb Haq, sa vyjadril k dosiahnutému pokroku: „Proces začíname surovinami na výrobu membrán a elektród až po kompletné systémy. Vo FCSM dosahujeme úspechy vďaka neustálym investíciám a odhodlaniu obidvoch spoločností. Toto odhodlanie zodpovedá nášmu poslaniu vyrábať vysoko kvalitné, odolné a cenovo dostupné systémy vodíkových palivových článkov pre širokú škálu využitia a zákazníkov.

Foto: FCSM
Keď sa dvaja spoja

Spojili sme silné stránky spoločností Honda a GM, aby sme v tomto spoločnom podniku vytvorili ten najschopnejší výrobný systém,“ povedal Tetsuo Suzuki, viceprezident FCSM. „Sériovú výrobu sme obohatili o zmysel pre detail a zameranie na vysokú kvalitu, takže sme pripravení uspokojiť potreby zákazníkov na budúce použitie technológie palivových článkov a začiatok vodíkovej éry.“ Konštruktéri spoločností Honda a GM začali v roku 2013 spoločne pracovať na vývoji novej generácie systému palivových článkov. Okrem zvýšenia výkonu sa spoločnosti snažili dosiahnuť zdvojnásobenie životnosti v porovnaní s palivovým článkom Honda Clarity 2019 vďaka materiálom odolným voči korózii a zlepšeniu prevádzky pri nízkych teplotách.

Foto: FCSM
Životné prostredie na prvom mieste

Systém palivových článkov je základnou súčasťou ambiciózneho prístupu spoločnosti Honda „Tri kroky k nule“ zameraného na dosiahnutie globálneho cieľa nulového vplyvu na životné prostredie do roku 2050, a to nielen prostredníctvom svojich výrobkov, ale aj celého ich životného cyklu vrátane firemnej činnosti.

  • Uhlíková neutralita vo všetkých produktoch a podnikových aktivitách spoločnosti Honda do roku 2050.
  • Cirkulácia zdrojov – používanie 100 % udržateľných materiálov na vytvorenie obehového hospodárstva umožní Honde recyklovať alebo opakovane používať všetky materiály z jej vozidiel, znovu ich spracúvať na suroviny a tie opätovne použiť pri tvorbe nových produktov.
  • Používanie čistej, obnoviteľnej energie, vrátane elektriny a vodíka.
Foto: FCSM
Palivové články sú budúcnosť

Honda Motor Europe po prvýkrát uviedla prototyp systému vodíkových palivových článkov novej generácie na Európskom týždni vodíka v novembri 2023 v Bruseli. Počas päťdňového podujatia uvítala spoločnosť dotazy od viac ako 100 návštevníkov z rôznych odvetví z celého regiónu. Spoločnosť Honda sa snaží stimulovať dopyt po vodíku rozširovaním jeho využitia v produktoch a aktivitách so zameraním na štyri oblasti použitia vrátane vozidiel FCEV a úžitkových vozidiel, stacionárnych elektrární a stavebných strojov. „Keď sme v Bruseli odhalili systém palivových článkov novej generácie, záujem bol úžasný,“ hovorí Ingo Nyhues, zástupca generálneho riaditeľa, Europe Business Planning & Development, Honda Motor Europe. „Vodík ako nosič energie je ideálny pre mnohé priemyselné odvetvia a tie na oplátku prinášajú nové príležitosti, potenciálne partnerstvá a možnosti. Systémy palivových článkov sú kľúčovým komponentom v našej ceste smerom k budúcnosti s nulovými dopadmi na životné prostredie a môžu pomôcť ďalším odvetviam dosahovať ich vlastné ciele.

Foto: FCSM
Naživo v Hannoveri

Palivové články predstaví spoločnosť Honda najbližšie na veľtrhu Hannover Messe 2024 (22. – 26. apríla), v rámci ďalšieho hľadania možností spolupráce s obchodnými a technologickými partnermi s cieľom rozšíriť využitie tohto produktu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokZrušia polovicu modelového portfólia, ostanú im len SUV
Nasledujúci článokĎalší facelift pre IONIQ 5, odolať mu bude ešte náročnejšie