Domov News Otázka za 100-tisíc eur: kúpili by ste si za túto sumu čínske...

Otázka za 100-tisíc eur: kúpili by ste si za túto sumu čínske elektrické SUV?

Už je to niečo vyše roka, čo si na slovenskom trhu môžete kúpiť niektorý z automobilov čínskej značky Dongfeng. Tá teraz na Slovensko prichádza s oveľa prémiovejším modelom, ktorý pokojne môže konkurovať takému BMW iX. Jeho cena líže hranicu 100-tisíc eur. Prečo stojí tak veľa?

Značka Dongfeng vo svojom portfóliu ponúka niekoľko automobilov konkurujúcich tradičným mainstreamovým značkám. Za prvých 6 mesiacov tohto roka sa na Slovensku predalo 51 automobilov. To je viac ako dokázalo predať Mitsubishi (47), Jaguar (26) či Alfa Romeo (39). Číňania majú však dostatok sebavedomia, aby začali v Európe aj u nás konkurovať prémiovým značkám. Na tento účel vytvorili značku Voyah, pod označením ktorej prichádza prvý luxusný produkt – elektrické SUV s názvom Free. Jeho základná cena je 95.990 eur.

Európsky dizajn

Dizajn automobilu vznikal v štúdiách renomovaného talianskeho dizajnérskeho centra Italdesign. Minimálne na tvare masky chladiča to je poznať, tá trochu pripomína automobily značky Maserati. V porovnaní s konkurenčným BMW iX možno dizajn Voyah Free nie je tak progresívny, ale určite je uhladenejší a menej kontroverzný.

Vozidlo je dlhé 4905 mm, široké 1950 mm a vysoké 1645 mm. Rázvor osí kolies je dlhý 2960 mm. Pohotovostná hmotnosť je 2340 kg. Batožinový priestor má základný objem 560 litrov, po sklopení zadných sedadiel ho je možné zväčšiť na 1320 litrov.

Dojazd vyše 500 km

Voyah Free sa predáva výlučne s dvojicou elektromotorov (jeden na každej náprave) s celkovým systémovým výkonom až 360 kW (480 koní) a krútiacim momentom 750 Nm. Kombinácia mohutného výkonu a pohonu všetkých kolies zabezpečí tomuto veľkému SUV zrýchlenie z 0-100 km/h už za 4,7 sekundy. Najvyššia rýchlosť je obmedzená na 200 km/h. Batéria má kapacitu 106 kWh, čo vystačí na dojazd vyše 500 km. Na rýchlonabíjačke je možné využiť maximálny nabíjací výkon 120 kW.

Ako plavba na mori

Názov Voyah má evokovať anglické slovo Voyage odkazujúce na plavbu luxusnými zaoceánskymi parníkmi. A práve pocit z jazdy pripomínajúci plavbu na mori má zabezpečiť príplatkové vzduchové odpruženie, ktoré sa na ceste opiera o novú modulárnu platformu ESSA (Electric Smart Secure Architecture). Tá využíva hliníkovú konštrukciu, viacprvkové zavesenie oboch náprav a batériu integrovanú do podlahy.

Luxusná kabína

Interiér môže byť vybavený všetkými luxusnými a komfortnými prvkami, na aké sme zvyknutí z prémiových značiek. Predné sedadlá sú elektricky nastaviteľné, majú pamäťovú i masážnu funkciu a samozrejme aj viacstupňové vyhrievanie a ventiláciu. Pred cestujúcimi sú umiestnené tri spojené obrazovky. Informačný a zábavný komplex rozpoznáva gestá aj hlasové príkazy. Voyah Free má zabudovanú technológiu rozpoznávania tváre vodiča, snímače odtlačkov prstov, 5G sieť a umožňuje bezdrôtové aktualizácie softvéru. Súčasťou výbavy je viac ako 15 asistenčných systémov, inteligentný navigačný systém, 360-stupňový kamerový systém a dokonca aj technológia aktívneho nočného videnia monitorujúca dianie na ceste do vzdialenosti 150 metrov. Čerešničkou na torte je aktívne potláčanie okolitého hluku.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLamborghini Urus Performante – superšportové SUV ďalej posúvajú hranice možného
Nasledujúci článokBentley Mulliner Batur je jedným z najkrajších áut za posledné roky