Domov News Dacia skladá na Dakar tím snov. K Loebovi sa pridá aj…

Dacia skladá na Dakar tím snov. K Loebovi sa pridá aj…

Cristina Gutierrez Herrero. Foto: Dacia

Dacia sa v spolupráci s Prodrive pripravuje na Rally Dakar, kde bude chcieť v roku 2025 zvíťaziť. Ešte v lete Dacia ohlásila, že si za volant jej špeciálu sadne Sébastien Loeb, no do svojho tímu zlanárila ďalšiu legendu motoristického športu. 

Rally Dakar bude pre Daciu laboratóriom na testovanie nových inteligentných riešení a voľby ideálnej energie pre ich budúce sériovo vyrábané vozidlá. Pretekársky prototyp Dacia bude používať syntetické palivo spoločnosti Aramco, ktoré je plne kompatibilné aj so súčasnými spaľovacími motormi. Dacia sa pri tomto projekte spolieha na schopnosti skupiny Renault a využíva skúsenosti s vývojom prototypov pre rally zvučnej britskej firmy Prodrive. Spoločnosť Prodrive je už takmer 40 rokov jedným z hlavných hráčov v motoristickom športe na svete a pomáha významným značkám vyhrávať mnohé medzinárodné šampionáty.

Prodrive sa zúčastňuje Dakaru od roku 2020. V rokoch 2022 a 2023 dosiahol druhé miesto so Sébastienom Loebom, ktorý sa stane súčasťou nového tímu Dacia. 49-ročný francúzsky jazdec rally vyhral v rokoch 2004 až 2012 deväťkrát za sebou majstrovstvá sveta WRC. Je najúspešnejším jazdcom v automobilovom športe a často sa považuje za najlepšieho jazdca rally všetkých čias. Sébastien Loeb jazdí Dakar od roku 2016.

Nasser al-Attiyah (vľavo). Foto: Dacia
Päťnásobný víťaz Dakaru

Dacii sa teraz podarilo do svojho tímu uloviť ďalšiu veľkú rybu. Za volant jej špeciálu si sadne päťnásobný víťaz Dakaru Nasser al-Attiyah (52). So značkou bude oficiálne pretekať od testovacích fáz v roku 2024 a potom sa v roku 2025 vydá na trate Dakaru a majstrovstiev sveta v rallye (W2RC).

Nasser al-Attiyah je dvojnásobný majster sveta FIA v rally WRC-2 a 19-násobný majster FIA v rally na Blízkom východe v rokoch 2003 až 2015. Na Dakare je referenciou. V roku 2010 dokončil preteky na druhom mieste za Carlosom Sainzom. V roku 2011 vyhral svoj prvý Dakar pred Ginielom de Villiersom a Carlosom Sainzom. Ďalšie víťazstvá na Dakare dosiahol v rokoch 2015, 2019, 2022 a 2023 v spoločnosti svojho spolujazdca Mathieua Baumela, ktorý mu bude stáť po boku aj v rámci jeho angažmánu v Dacii. Mathieu má 47 rokov a je jedným z najúspešnejších francúzskych spolujazdcov, ktorý má na konte 4 víťazstvá na Dakare a 12 titulov majstra sveta.

Nasser al-Attiyah a Mathieu Baumel tvoria tretiu posádku tímu Dacia na jej rally dobrodružstve spolu so Sébastienom Loebom / Fabianom Lurquinom a Cristinou Gutiérrez Herrero / Pablom Morenom Huete. Od roku 2024 budú tieto 3 posádky testovať prototyp značky na syntetické palivo na tratiach Marockej rally.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMajú snehové reťaze zmysel? Prekvapivý výsledok testu
Nasledujúci článokNové Berlingo: spaľovací motor mu pod kapotou nenájde ani Colombo