Domov Doprava Vytiahli sme plány politických strán: táto vás nechá hodinu čakať na diaľnici,...

Vytiahli sme plány politických strán: táto vás nechá hodinu čakať na diaľnici, ak…

Hnutie Republika

Hnutie Republika chce podľa svojho volebného programu okamžite začať riešiť havarijný stav mostov. Pripraví podrobný plán, ktorý bude priebežne aktualizovať a v ktorých bude zahrnutý každý z cca 1 900 mostov na cestách I. triedy v členení: všetky mosty v havarijnom stave opraviť do 1 roka, všetky mosty v nevyhovujúcom technickom stave opraviť do 4 rokov a systém priebežnej preventívnej údržby na všetky mosty. Ďalej chce scentralizovať a zefektívniť správu diaľničnej siete, ciest 1, 2 a 3 triedy spojením NDS, SSC a vrátením kompetencií správy ciest zo samosprávnych krajov naspäť na úroveň štátu.

Hnutie plánuje radikálne zrýchliť výstavbu diaľnic a preto navrhuje zásadne zjednodušiť všetky zákonné a pracovné procesy pri príprave a výstavbe diaľnic. V procese prípravy diaľnic ponechá iba systémovo nevyhnutné subjekty a naopak, z procesu vylúči všetky subjekty, ktoré doteraz prípravu diaľnic nekonštruktívne blokovali – vrátane rôznych mimovládnych organizácií. Pracovné procesy nastaví tak, že nebude potrebné opakovať už raz absolvované etapy projektu. Všetci budú mať povinnosť posúvať projekt stále dopredu. Ak sa ukáže nevyhnutná potreba upraviť projekt (čo sa v praxi niekedy stane), bude sa to musieť  urobiť už ako súčasť ďalšej, nasledujúcej etapy projektu.

voľby
startstop.sk
Zjednodušenie procesov

Aby sa proces výstavby diaľnic čo najviac urýchlili, Republika zavedie systém, ktorý funguje v Česku a v Poľsku. Majetkovoprávne vysporiadania nehnuteľností (ktoré boli potrebné pre výstavbu diaľnice) sa bude dokladovať až pri kolaudácii – nie už pri povoľovaní stavby. Podmienky v tendroch na výber dodávateľov hnutie nastaví tak, že sa ich budú môcť zúčastňovať len dodávatelia, ktorí už preukázateľne obdobné diela úspešne realizovali – čo sa týka kvality, dodržania ceny a termínov, pričom zvýhodnení budú slovenskí dodávatelia. Hnutie zavedie zmluvnú zodpovednosť generálneho dodávateľa za to, že pokiaľ on dostane zaplatené za zhotovené dielo alebo jeho časť, musí cez nastavenie svojich subdodávateľských vzťahov zabezpečiť a garantovať riadne úhrady v celom subdodávateľskom reťazci.

K elektromobilite bude Republika pristupovať ako ku každej inej technológii. Kde to bude výhodné, bude rozvoj elektromobility podporovať, kde budú výhodnejšie iné technológie, bude podporovať tie. Hnutie presadí, aby aj po roku 2035 zostala zachovaná možnosť kúpy auta s tradičným pohonom a zavedie pravidlá pre jazdu na elektrokolobežkách.

Kresťanskodemokratické hnutie

KDH vo svojom volebnom programe Lepšie 2023 uvádza, že Slovensko potrebuje urýchlené dobudovanie základnej infraštruktúry. Prioritným cieľom pre stranu je dokončiť výstavbu diaľnice D1 a diaľnice D3 a tiež vybudovanie cestného rýchlostného prepojenia medzi Košicami a ukrajinskou hranicou. KDH bude pokračovať v príprave a realizácii výstavby rýchlostných ciest v smere sever – juh.

startstop.sk

V oblasti alternatívnych palív KDH podporí výskum a vývoj nových technológií a vytvorí podmienky pre ich rýchle zavádzanie na trhu vrátane výstavby infraštruktúry v potrebnej dostupnosti a hustote siete. Podporí investície do transformácie školských ulíc, aby v čase dopravnej špičky nevznikali pred školami dopravné zápchy a kolízne situácie. KDH ďalej podporí investície do budovania bezpečných cyklodopravných aj cykloturistických trás a súvisiacej infraštruktúry vrátane parkovísk pre bicykle. Cieľom je systematickými krokmi dospieť k pozitívnej motivácii uprednostniť chôdzu, bicykel, kolobežku či MHD pred jazdou autom, čím sa zároveň zvýši aj zdravotná kondícia obyvateľov.

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
3
4
5
ZDROJstartstop.sk
Predchádzajúci článokPorsche Taycan zachytili na Nürburgringu. Rimac v ohrození?
Nasledujúci článokKórejská X6-ka. Genesis GV80 Coupe oficiálne