Domov Doprava Vytiahli sme plány politických strán: táto vás nechá hodinu čakať na diaľnici,...

Vytiahli sme plány politických strán: táto vás nechá hodinu čakať na diaľnici, ak…

HLAS – sociálna demokracia

Politická strana HLAS – sociálna demokracia na základe svojho volebného programu podporuje kľúčové verejné investície v oblasti dopravy a výstavby. Strana deklaruje zvýšený záujem a hlavne vysoko odborný prístup s cieľom urýchlenej dostavby chýbajúcich úsekov diaľnic. HLAS-SD chce zaviesť do praxe novú stavebnú legislatívu vrátane digitalizácie povoľovacích procesov investičných projektov vo verejnom ako aj súkromnom sektore. Rozbehne zásadný program opráv mostov po celom Slovensku, ako aj program odstránenia lokálnych problémov (bodových závad) na cestách II. a III. triedy. Prijme opatrenia na zastavenie ničenia cestnej a železničnej siete preťaženými nákladnými vozidlami a železničnými vagónmi. Zabezpečí vylúčenie tranzitnej nákladnej dopravy z regionálnych ciest II. a III. triedy a miestnych komunikácií.

V oblasti nákladnej dopravy zvýši kapacity prepravných tokov zdrojovej a cieľovej dopravy i tokov tranzitnej dopravy a multimodálnej dopravy. V mýtnom systéme zavedie prísne zrovnoprávnenie, spriehľadnenie a kontrolu finančných tokov a príjmov. Vytvorí podmienky k prechodu nákladnej dopravy z ciest na železnice a budovanie kontajnerových terminálov (prekladísk) a z podporných nástrojov EÚ podporí nákladné vlakové linky. Modernizáciu železničných tratí bude realizovať modelom minimalizácie a eliminácie zaťaženia štátneho rozpočtu (využitie CEF fondov a Európskej investičnej banky). Zrýchli zavádzanie moderných bezpečnostných technológií a diaľkového riadenia dopravy na koridorových tratiach do roku 2030. Zvýši kapacity, bezpečnosť a rýchlosť na hlavných regionálnych tratiach do roku 2030 a zároveň zrekonštruuje 100 km železničných tratí v zlom a havarijnom stave ročne. Zaháji reálnu prípravu vysokorýchlostných tratí na Slovensku v súlade s medzinárodnými záväzkami.

startstop.sk
Jednotný cestovný lístok a ďalšie PPP projekty

Strana zavedie jednotný cestovný lístok pre celé Slovensko. Spresní a vyrieši logický prístup k dopravnej obslužnosti územia Slovenska formou vzájomnej a efektívnej koordinácie autobusovej a železničnej dopravy v novej kvalite (zvýšenie efektivity prepravných tokov a skvalitnenie nadväzností spojov autobusov a vlakov, efektivita prestupov, zvýšenie komfortu, zvýšenie bezpečnosti).

Strana zásadne zmení prístup ku komunikácii štátu s mestami, obcami a vyššími územnými celkami. Dôraz bude klásť na budovanie kapacitného cestného/železničného prepojenia pre rozvoj regiónov. Sústredí sa na rozvoj celého Slovenska naprieč regiónmi – zameria sa najmä na lokálny potenciál a vyrovnávanie „nerovnosti“ v úrovni cestnej a železničnej infraštruktúry a štandardoch dopravnej obslužnosti okolitých krajín.

Pre financovanie projektov začne strana HLAS-SD využívať doteraz Slovenskom nevyužívané nástroje a formy financovania, ako sú blendingové schémy s využitím finančnej páky. Aktívne využije doterajšie skúsenosti pre prípravu ďalších PPP projektov.

OĽaNO

OĽaNO vo svojom volebnom programe hovorí o možnosti zavedenia celoslovenského cestovného lístka po vzore Nemecka. Strana navrhuje zriadiť Národnú dopravnú agentúru (NADA), ktorá zabezpečí komplexné plánovanie diaľkovej a regionálnej VOD na celom území Slovenska na základe zákonných dopravných štandardov dopravnej obsluhy a štandardov kvality. Základným nástrojom pre NADA bude celoštátny plán dopravnej obsluhy, ktorý stanoví systém liniek VOD, rozhodne o dopravnom móde pre každú konkrétnu linku (železnica, autobus), definuje jej aktuálny aj výhľadový optimalizovaný cestovný poriadok (so
zohľadnením reálnych ekonomických možností pri prípadnej úprave existujúcej dopravnej infraštruktúry, ak bude potrebná) a určí prestupové body medzi jednotlivými linkami. OĽaNO sa bude sústrediť na dostavbu chýbajúcich diaľničných úsekov, rekonštrukciu železničných tratí a navrhne plán opravy cestných mostov. Výrazne podporí presun nákladnej dopravy na železnicu výstavbou ďalších verejných terminálov kontajnerovej dopravy.

startstop.sk

OĽaNO navrhuje, aby sa súčasťou dopravných generelov miest a obcí stali aj generely cyklistickej a pešej dopravy. Pri novej výstavbe alebo rekonštrukciách navrhuje povinnosť riešiť
cyklistickú infraštruktúru všade tam, kde to bude možné. Strana chce zlegalizovať ohľaduplnej jazdy bicyklom po všetkých
chodníkoch, popri ktorých nevedú paralelné cyklochodníky a zaviesť finančné a podporné opatrenia s cieľom, aby verejná
doprava bola pre verejnosť aj finančne zaujímavejšia ako individuálna automobilová doprava. Nastaví dlhodobý finančný
mechanizmus na podporu rozvoja nabíjacej infraštruktúry pre
elektromobilitu a zavedie podporu na nákup vozidiel na vodíkový pohon a elektrický pohon.

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
3
4
5
ZDROJstartstop.sk
Predchádzajúci článokPorsche Taycan zachytili na Nürburgringu. Rimac v ohrození?
Nasledujúci článokKórejská X6-ka. Genesis GV80 Coupe oficiálne